Страници

събота, 31 октомври 2020 г.

ПУХКАВА ПОГАЧА, ЗАМЕСЕНА В ХЛЕБОПЕКАРНА

 Упоменавам, че тестото е замесено в пекарната за хляб, защото в нея хем става по- бързо и лесно, хем глутенът се развива значително по- добре.

А е пухкава, защото в нея слагам повечко кисело мляко и олио. 

Много  жени твърдят, че пухкава пита става само с прясно мляко, но аз съм на противоположното мнение и меся само с кисело.

ПРОДУКТИ:

600 г бяло брашно + още малко, ако е необходимо/ заради различието в големината на яйцата /, но НИКОГА  не и с това на „ София мел“. 

200 мл хладка вода

20 г жива мая / суха не използвам/

1 яйце и 1 белтък

4 с. л. / с лек връх/ кисело мляко

4 с. л. олио

1 мерителна лъжица / от хлебопекарната/ сол

1 мерителна лъжица / с връх / захар

щипка сода за хляб

За намазване :

1 жълтък

1 с. л. олио

За поръсване:

сусам / по желание/ 

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Зареждам посочените продукти в хлебопекарната и пускам на програмата за месене на тесто. На моята тя е с продължителност от 25 минути.

Изваждам готовото тесто, оформям го на хубава топка, поръсвам я с брашно  и веднага  разточвам на една олба.

Намазвам я обилно с олио.

Разрязвам  на толкова триъгълника, колкото са ми необходими.

На всеки триъгълник сгъвам страничните краища леко навътре и навивам на кифли.

Нареждам ги в намазана с олио тава с диаметър 26- 28 см .

Отгоре ги намазвам  с олио.

Оставям погачата да втаса до двойно увеличение на обема и.

Начинът, по който втасват моите пити, е следният:

Включвам котлона на печката, който е 9 степенен, на 1.

Върху него слагам метална скара/ решетка/ и оставям тавата отгоре  до двойно увеличение на обема на тестото.

Намазвам с разбития с олио жълтък.

По желание поръсвам със сусам.

Слагам погачата в загрята на 180 градуса фурна на решетката, която е сложена на второ ниво.

Изпичам я в продължение на 35 минути , като след 15- тата минута я  покривам с хартия.

Изваждам я от фурната и от тавата, слагам я върху дървена решетка, намазвам я с олио и я завивам с мека кърпа, за да се отпусне и омекне.

Разчупвам я след като са минали поне 30 минути.

При спазване на написаното, вие ще се насладите на един топъл и пухкав домашен хлебец, който стои мекичък и неронлив, завит в найлонова торбичка, в продължение на още 5 дни.

петък, 9 октомври 2020 г.

МНОГО ШОКОЛАДОВО БРАУНИ

Бързоприготвящ се много шоколадов сладкиш,

който би задоволил предпочитанията и на най- големия шоколик.

Изпечен правилно, той се отличава с хрупкава коричка и сочна среда.

                                                         ПРОДУКТИ:

150 г брашно

75 г какао

120 г кафява захар

280 г бяла захар

175 г качествено  масло

3 ванилии

3 яйца

100 г натурален шоколад

 

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

 В купа изсипваме брашното, какаото, двата вида захар и ванилиите.

Разбъркваме  добре и оформяме  кладенче.

В него слагаме  яйцата, предварително разтопеното и охладено масло и шоколада, нарязан на произволни по форма парчета.

Разбъркваме  добре с лъжица до получаване на  хомогенна смес.

 Покриваме квадратна тава с размери 20/ 20 см с хартия за печене така, че краищата и да излязат извън нея.

 Изсипваме  сместа в нея и печем  сладкиша в предварително загрята фурна на 160 градуса около 50-60 минути.

 Той е изпечен, когато повърхността му се стегне напълно.

 Изваждаме го от фурната и го оставяме  да изстине 5 минути във формата.

Изваждаме го от нея внимателно с помощта на  хартията, изчакваме го да се охлади напълно  и го нарязваме  на 16 еднакви квадрата.

Внимаваме  с рязането.


То трябва да е с остър и назъбен нож, защото в противен случай парчетата се начупват.


октомври 2020 г