Страници

четвъртък, 30 август 2018 г.

неделя, 26 август 2018 г.

ЛЮТЕНИЦА С ТИКВИЧКИ



Тази година в нашия двор се родиха много тиквички. Обичаме ги, да, но всеки ден печени, пържени, такива, онакива тиквички... Идват вповече и голямото им количество не позволява да се употребят всички на момента. Поразрових се из интернет, за да видя какво още може да се приготви с тях, и прочетох, че хората ги използват и за направата  на лютеница.
Седнах и по мое виждане сглобих една рецептичка, направих лютеницата, очаровах се от нея и реших да я споделя .

ПРОДУКТИ / за 7 бурканчета с вместимост  330 мл/
1 кг крехки тиквички
1 кг червени чушки
1 буркан/ с вместимост 800 мл/ доматено пюре
200 г моркови
1 глава кромид лук
1/ 2 средна по големина глава чесън
2/ 3 каф. ч. захар
1/ 3 каф. ч. оцет
1 с. л. сол/ при необходимост добавете още малко/
1 непълна ч. ч. олио
млян черен пипер- на вкус
1 връзка магданоз


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Чушките се пекат, белят и режат на парчета.
Тиквичките, морковите, лукът и чесънът се нарязват на кубчета, а магданозът- на ситно.
Слагат се  в дълбока тава.


Добавят се овкусителите и черният пипер. Сместа се обърква добре, захлупва се с капак и се пече в гореща фурна на максимални градуси  в продължение на 1 час и 30 минути или до извиране на течността, която се отделя по време на печенето на зеленчуците.
 През това време се разбърква 3 пъти.
 Лютеницата се изважда от фурната.

пасира се веднага с помощта на пасатор с метален накрайник, оставя се да се охлади напълно, насипва се в буркани и се стерилизира в продължение на 10 минути.

















август 2018 г