Страници

събота, 5 май 2018 г.

РОДОПСКИ МЕКИЦИ


Рецептата открих преди доста време в един кулинарен вестник и чак днес реших да ги замеся.
Честно казано- сполучливи са, вкусни са  и много меки.То май няма родопска рецепта, която да е лоша или несполучлива. Аз съм фенка на всичко , свързано с моята любима планина Родопи и занапред бих пробвала всичко, което се покаже от тяхната кухня.


ПРОДУКТИ / за 9- 10 мекици/:
250- 300 г брашно
1 яйце
100 г кисело мляко
100 мл прясно мляко
1/ 2 пакетче суха мая или някъде около 5 г
1 каф. л. сол
1 ч. л. захар
1 щипка сода бикарбонат
1 каф. л. оцет
олио- за пържене
пудра захар- за поръсване


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Прясното мляко се затопля и в него са изсипва маята. Добавят се захарта и 2 с. л. брашно, разбъркват се добре и сместа се оставя така на стайна температура за около 15 минути или докато шупне.
По този начин се прави предварителна активация на маята.

Брашното се пресява в дълбока купа, прави се кладенче и в него се изсипва активираната смес . Добавят се киселото мляко, яйцето,  солта, содата и оцета.
Замесва се меко , но нелепнещо тесто. Оформя се  топка, която се оставя в купата до пълното  втасване. 

Разделя се на 9- 10 равни парчета, които се оформят като топчета.

Нагорещява се олиото и всяка топка се разтегля с умерена дебелина.
Всяка мекица  се пържи  до лек златист цвят . Изважда се и веднага се поръсва с пудра захар.

 Е, това вече е и въпрос на вкус. Дали със захар или с нещо солено, натурална….Начинът на консумация е лично ваш избор, преценка и предпочитание.


Най- важното от всичко упоменато е те да ви харесат.
Хайде сега, дерзайте! Успех!