XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: Май 2016

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и често намирам време за нея. Имам стимул да готвя и го правя с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от мен, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРЯ!

неделя, 15 май 2016 г.

КЮФТЕТА С ДОМАТЕН СОС

Готвя ги средно по веднъж в годината и затова ги нямам в наличност из албумите си и блога, но днес си рекох, че няма да е лошо да ги упомена, за да не си помислите, че не ми е ясна тяхната същност.
Сакън да не остана назад и аз заради тези кюфтаци...
Не съм им фенка, но сега пък за тях се сетих, че не съм ги готвила още за тази година.

ПРОДУКТИ:
ЗА КЮФТЕТАТА:
500 г кайма
1 не много голяма глава кромид лук
1/ 2 каф. ч. ориз
1 яйце
малко сол
 чубрица
 черен пипер
допълнителни подправки- по желание / аз слагам по мъничко джоджен или босилек/
брашно за овалване на кюфтетата  и  около 2 литра вода, в която ще се варят

ЗА  СОСА:
5- 6 с. л. олио
1 глава кромид лук
1/ 2 чушка
1 малък морков
около 300 г домати- пресни или от буркан
малко червен пипер
още малко сол- при необходимост
1 ч. л. захар
2- 3 скилидки чесън/ по желание/
чубрица
млян черен пипер
1 дафинов лист/ ако го обичаш/
магданоз
1-2 с. л. брашно
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Каймата се омесва  с нарязания на много ситно лук, сварения и промит със студена вода ориз, яйцето и подправките. Оформят се  кюфтета, които се овалват в брашно.
Пускат се  в кипяща и леко солена вода и се варят не повече от  30 минути.
Изваждат се и се оставят  настрани.

През това време в мазнината се запържват нарязаните на ситно лук и чушка, а заедно с тях и настърганият морков.
Съдът се отмества от котлона и се слага червеният пипер плюс захарта.
Разбърква се и се добавят настърганите домати и дафиновият лист.
Налива се от бульона, в който са варени кюфтетата, и се досолява на вкус.
Сосът  се вари  на умерена температура.

Малко преди неговата готовност се слага наситненият чесън, черният пипер и чубрицата.
 Съвсем накрая при непрекъснато бъркане се прибавя размитото в малко вода брашно, за да се сгъсти сосът.
Слагат се кюфтетата и варенето продължава още 5 минути.
Готовото ястие се поръсва  с нарязан  магданоз.
15 май 2016 г

неделя, 8 май 2016 г.

БОБ В ГЮВЕЧ ПО МАНАСТИРСКИ

Виждала съм да предлагат подобен фасул в кръчмичките, намиращи се край манастирите, и вероятно затова неговото приготвяне се нарича ПО МАНАСТИРСКИ.
Стана ми интересно как се приготвя и затова се поразрових в нета, където видях идеята за него.
Рецептата е адаптирана оттук
Направих малки промени по мое виждане относно количеството на продуктите.

ПРОДУКТИ:
500 г стар фасул
5 средно големи глави кромид лук
2  дафинови листа
5- 6  зърна бахар
1 каф. л. млян черен пипер
2 с. л. с връх брашно
100 мл олио
1 с. л. червен пипер
2 щипки сух  риган
щипка млян  кимион
сол на вкус

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Бобът се кипва и първата му вода се изхвърля.
Налива се нова  и варенето продължава заедно с едната нарязана на ситно глава лук, дафиновите листа, бахарът и черният  пипер до пълно омекване, но не и развиране.
Не се слага сол, за да уври по- бързо.

Изцежда се от бобената вода и се оставя настрани.
Лукът се реже на полумесеци и се запържва в олиото до златисто, добавят се червеният пипер и брашното, разбъркват  се и се залива с 500 мл от водата на боба.
Добавя се и прецеденият боб.


Осолява се на вкус, овкусява  се с останалите подправки и се изсипва в по- голям  глинен гювеч с капак.


Ястието се слага в студена фурна, след което се пече на 200 градуса  до желано сгъстяване.
По желание можете да пуснете 3- 4 цели сухи люти чушлета.

четвъртък, 5 май 2016 г.

КОКОСОВО- ШОКОЛАДОВ СЛАДКИШ БЕЗ ЯЙЦА

Сладкишът е бърз и вкусен.

Подобен е на мек и пухкав кекс, но подобрен  с вкусно кремче.

ПРОДУКТИ:

1 и 1/ 2 ч. ч. кисело мляко
1 чаена чаша захар
1 чаена чаша мазнина – олио или масло/ или равни части от двете мазнини/
2 чаени чаши брашно

5 г бакпулвер
1 каф. лъжичка сода
1/2  каф. ч. шоколадови пръчици
1 каф. ч. кокосови стърготини
2 ванилии

 Глазура:
200 г бял шоколад
3 супени лъжици прясно мляко
3 с. л. крема сирене

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Захарта се разбива с млякото, в което е угасена содата.
Изсипва се и мазнината, но ако ползвате масло, то трябва да е стопено.
Добавят се кокосовите стърготини, шоколадовите пръчици и ванилията.
Лъжица по лъжица се добавя брашното, което предварително е пресято и смесено с бакпулвера.
Кексовата смес се изсипва в намазана с олио тавичка с диаметър 28см.
Сладкишът се пече в продължение на 30 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.
Готовността му все пак се проверява с клечка.
Изважда се и се оставя да се охлади напълно.
Приготвя се  глазурата като шоколадът се натрошава и към него се слага млякото.
Разтопява се  на водна баня.
Отстранява се от котлона и се добавя сиренето.
Сместа се разстила върху сладкиша и отгоре се поръсва с кокосовите  стърготини.

вторник, 3 май 2016 г.

АГНЕШКА ДРОБ САРМА

Ястието е типично българско и се готви в почти всяко семейство. Някои не го предпочитат заради вида на дреболиите, но у дома то е на почит най- вече от съпруга ми. Много обича всичко, което е приготвено с агнешко или ярешко и винаги, когато има тези продукти, ние  приготвяме тази сарма.
 Обичаме ястието  с по- дебеличка заливка и да е топло.
Някога се е приготвяло само през пролетта, но сега е на трапезите ни
целогодишно, стига да имаме  субпродуктите, а тях  можем да намерим в магазините винаги, когато ни се прииска да си хапнем от него.

ПРОДУКТИ:
около 500 до 700 г агнешки дреболии
1 каф. ч. ориз
1 глава кромид лук
10- 15 пресни кромидени перца
5- 6  с. л. олио
1 суха чушка- ако имате
1 ч. л. червен пипер
1 ч. л. чубрица
1 каф. л. черен пипер
щипка- две джоджен
сол на вкус
свеж магданоз
около 250 мл бульон
2 каф. ч. вода

За заливката:
2 яйца
1 кофичка квасено мляко
3 с. л. брашно
щипка сол



НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Измивам  дреболиите и ги сварявам в солена вода до пълна готовност, в която понякога добавям дафинов лист или бахар.
Изцеждам ги и ги оставям да се охладят. Заделям от бульона, който прецеждам, а след това използвам за ястието, защото той придава още по- хубав вкус. Нарязвам агнешките продукти на малки парчета, които запържвам / задушавам/ заедно с нарязания лук и сухата чушка в посоченото количество мазнина. Соля на вкус. Малко след това добавям ориза и сухите подправки. Продължавам да пържа и бъркам още малко, слагам червения пипер, отново разбърквам и веднага след това  наливам бульона и водата. Изчаквам да клокне и изсипвам всичко това в тава с размер не по- голям от 30- 32 см. 
Пека ястието в предварително загрята фурна на 200 градуса докато изври течността и отгоре се образува лек загар и сармата стане готова за заливката. По време на печенето я  приготвям като разбивам  яйцата с щипка сол, а след това добавям млякото и брашното. Разбърквам добре до еднородна консистенция и заливам ястието.


Пека го още десетина минути, докато заливката се запече леко и придобие златист цвят. Изваждам го и го оставям  десетина минути .
Поднасям дроб сармата топла с купичка кисело мляко.



1 май 2016 г