XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: Март 2016

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и често намирам време за нея. Имам стимул да готвя и го правя с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от мен, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРЯ!

вторник, 22 март 2016 г.

АРМЕНСКА КАРТОФЕНА САЛАТА

Преди време тази сочна картофена салата бе публикувана в групата „ Нашите вкусотийки“, но не помня от кого.
БЛАГОДАРЯ  за идеята на автора, който си я познае! Много е вкусна.
Подходяща е и за самостоятелна салата, и за гарнитура.
Леко промених количеството на продуктите и ще ви я представя така, както аз я приготвих.
ПРОДУКТИ:
500 г картофи
5 кисели краставички
10 едри маслини
парче  кромид лук
3 скилидки чесън
2 с. л. майонеза
магданоз
сол- на вкус и при необходимост
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Картофите се белят и нарязват на кубчета. Сваряват се на пара в тенджера под налягане.
Отцеждат се хубаво.
Краставичките  и маслините се нарязват на малки парченца, а кромидът и чесънът- на ситно.
Добавят се майонезата, магданозът и солта.
Всичко се обърква леко  и се оставя за известно време в хладилника, за да се смесят ароматите.

Салатата се поднася охладена.
м. февруари 2016 г

събота, 19 март 2016 г.

ПОСТНА КОПРИВЕНА ЧОРБА

Сега са пости и в същото време един от  природните  хитове  е копривата.
Нека да се възползваме от тези две неща и да си сварим една вкусна и полезна копривена чорбичка.
ПРОДУКТИ:
1 голяма купа с коприва
1 глава кромид лук
1 морков
1 каф. ч. нарязани чушки
1 каф. ч. консервирани домати
2 шепи ориз
сол на вкус
червен пипер
куркума
суха подправка по избор- чубрица, босилек, джоджен… или каквато друга обичате
черен пипер
магданоз
3- 4 с. л. олио
1 с. л. брашно
3 литра вода
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Копривата се почиства, измива, попарва се и се сварява в солена вода за 5 минути.
Изцежда се през гевгир и се накълцва. Бульонът се запазва.

В олиото се запържват нарязания лук, чушките, настъргания морков и доматите.
 Слагат се малко червен пипер и куркума и се добавя копривата. Налива се копривеният бульон, при необходимост  се соли още веднъж и чорбата се оставя да кипне. Изсипва се оризът  и всичко се вари до готовност. При необходимост се долива още вода. Чорбицата се овкусява с чубрицата и черния пипер. Съвсем в края се слага за плътност разтвореното в малко водичка брашно. Поръсва се с наситнен магданоз и се сервира.

19. 03. 2016 г

сряда, 2 март 2016 г.

БЯЛА РИБА С МАЙОНЕЗА, ДОМАТ И СИРЕНА

С нея можете да изненадате свои гости, които обичат да консумират риба.
Малко по- калорична става по тази рецепта, но пък е вкусна и много представителна.
ПРОДУКТИ:
500 г бяла риба / в случая е Тилапия/
200 г гъста майонеза
200 г топено пушено сирене
50 г кашкавал
1/ 2 глава кромид лук
1- 2  домата
черен пипер

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Взема се тава и се застила с алуминиево фолио.
Намазва се с част от майонезата.
На разстояние се подрежда филето, нарязано на порции.
Парчетата се намазват  с останалото количество майонеза.
Върху рибата се нареждат следните продукти:
-        тънки филийки лук
-        тънки кръгчета домат
-        филийки топено сирене
-        лентички кашкавал
Отгоре се поръсва черен пипер.

Рибата се изпича в гореща фурна на 200 градуса до приятен загар на сирената.
/ от архивите/