XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: Януари 2016

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и често намирам време за нея. Имам стимул да готвя и го правя с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от мен, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРЯ!

неделя, 31 януари 2016 г.

МИНИ ПИЦЕТКИ- БРУСКЕТКИ

Направих  ги преди време и си ги кръстих така. Може и да се оспорва името, ама то не е толкова важно. По- важното е, че с тях чудесно изпихме по две чаши бяло винце и ни беше екстра...
Следващия път, когато реша да ги правя, ще намаля малко гарнировката, че сега почти не се усещаше тестото. Не, че се оплаквам- неее, но може да се намалят малко продуктите, ама де да знам... То пък така, с по- малко тестенце, е уж по- лекичко и не търсим друга храна, освен тази.
А тя изобщо не е  малко.
ПРОДУКТИ за 1 голяма тава:
За тестото:
150 г брашно
30 г масло
70 мл хладка вода
щипка сол
БЕЗ НАБУХВАТЕЛ!

За гарниране:
босилково песто
босилково доматено пюре
домат
топено пушено сирене
топено сирене/ на триъгълничета/
зряло саламурено сирене
подправки- по ваш вкус и желание

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
От посочените продукти омесвам меко, което изобщо не лепне.
Разточвам го на тънка кора, която нарязвам на  тестени формички.
Редя ги в тава, покрита с пекарска хартия.
Намазвам ги с босилковото песто, а някои от тях- с доматеното пюре.
Върху трети слагам тънки доматени филийки.
Отгоре редя посочените видове сирена.
Поръсвам с подправки, а може и без тях, защото босилекът е доста ароматен.

Пека в загрята на 180 градуса фурна до хрупкавост на тестото.
А сега да ви призная, че ми остана парченце от тестото.
Онова, което се мъдри в калената чинийка, е произведение от него.
Ето какво измислих, за да не хвърлям тестото.
Изпекох полученото в тостера за сандвичи.
И това беше много вкусно, честно!

ДОМАШНИ ВАРЕНИ ЯЙЦА, ДОМАШНА ЛЮТЕНИЦА И МОРКОВ

Здравословна закуска, съобразена с принципите на разделното хранене.

петък, 29 януари 2016 г.

ВЕГЕТАРИАНСКИ ПИЦИ

На момента трябваше да пробвам специалната тава за пица, нямаше как иначе.
Боледувам от липса на търпение и избрах вегетарианска пица, защото в момента със съпруга ми се опитваме до някаква степен да спазваме принципите на разделното хранене.
1 . ПИЦА С ГЪБИ И ЗАКВАСЕНА СМЕТАНА
Тестото е без мляко и яйца, а само от:
 брашно/ 250 г/ + още малко за доомесване
10 г прясна мая
125 мл вода
1 каф. л. хималайска сол
1 ч. л.  захар
1 с. л. олио
За гарнировка ползвах: 
домашен доматен босилков сос
консервирани гъби
пресни чушки
сладка царевица
отгоре заквасена сметана.
Пицата е подходяща за РАЗДЕЛНО ХРАНЕНЕ.

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Замесих тесто от посочените продукти и го разточих на кора.
Намазах тавата с мъничко олио.
Диаметърът и е 34 см.
Поставих оформеното тесто в нея.
Намазах с доматения сос и отгоре наредих останалите продукти.
Полях на места с разбитата сметана.
Оставих я малко да се поотпусне- докато се загрее печката.
Изпекох пицата до готовност в нагорещена на 180 градуса фурна.
29. 01. 2016 г
..................................................
2. ПИЦА С МАСЛИНИ И МАЙОНЕЗА

15 май 2016 г

неделя, 24 януари 2016 г.

СУПА С ПРАЗ, СИРЕНЕ И МАСЛО

Чорбичката на моя нов приятел и колега по съдба Тео.
Досега винаги съм варила такава чорба, но правех запръжка от  маслото с малко оризово брашно, а сега спазих неговите указания и естествено, че има разлика в лекотата и.
ПРОДУКТИ:
2 стръка праз
150 г зряло сирене
бучица масълце / около 30 г/
2 литра вода
Застройка:
1 жълтък
1 каф. ч. кисело мляко
Подправки:
копър
магданоз
БЕЗ СОЛ!!!

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Кипнах водата и в нея сложих нарязания праз и маслото.
Варих  до омекване. Добавих сиренето , а след малко и застройката, която направих като разбих жълтъка с млякото и поетапно добавях от горещата чорба в нея.
Изсипах я в тенджерата, оставих супата да заври, поръсих я със зелените подправки и …приключих.

Има, няма- работа като за около 40 минути.
24. 01. 2016 г

събота, 23 януари 2016 г.

СИРЕНЕНИ ОХЛЮВЧЕТА

Подходящи са за закуска, особено при липса на много време за нейното приготвяне.
Ако не ги препечете, вие ще се насладите на едни мини пухкави сиренки.
ПРОДУКТИ:
200 г кисело мляко
6 с. л. олио
1 каф. л. сода за хляб
щипка сол
2 ч. ч. брашно

Плънка:
200 г зряло сирене
1 яйце
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
От посочените продукти замесвам меко, но не лепнещо тесто.
Разточвам го на правоъгълна кора.
Върху нея разстилам плънката, приготвена от натрошеното сирене, разбъркано с яйцето.
Навивам кората на руло, което разрязвам на парчета с дебелина около 1 см.
Редя охлювчетата на малко разстояние едно от друго в намазана с олио тава.
Пека ги в предварително загрята на 180 градуса фурна в продължение на 30 минути.
Много е важно да не се препекат, защото ще загубят мекотата си.
Допълнение: По желание преди печене върху всяко охлювче можете да сложите мъничко краве масълце.

От тази  доза се получават закусчици точно за една тава с размер 30- 32 см .
23. 01. 2016 г

четвъртък, 21 януари 2016 г.

ХЛЯБ С БАКПУЛВЕР- домашен и здравословен

 Бърз и вкусен домашен хляб. 
Стана рошав, защото не го месих , а просто го събрах. 
Вътре е пухкав, а не клисав, а коричката, колкото и груба да ви изглежда, ви подвежда и е изключително хрупкава.
Най- приятното е, че не мирише натрапчиво на сода.
Хлябът  е много лесен и бърз за изпълнение.

ПРОДУКТИ:
200 г брашно грахам или пълнозърнесто 
300 г типово  брашно
1 кофичка /400 г / кисело мляко
3 с. л. олио
2 бакпулвера
1 ч. л. сол или по- малко, ако искате умишлено като мен да намалите солта

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Не месите, а събирате всичко на тестена топка. 
Изобщо не се старайте, защото набързо събраното тесто ще ви отведе до външно красив хляб, което в случая не е нужно.
Не разплесквате, а съвсем леко разстилате тестото върху пекарска хартия, сложена в малка тавичка.
Поръсвате с малко брашно и правите няколко успоредни разреза- по желание.
Не мажете с нищо.
Печете в загрята на 200 градуса фурна в продължение на 40 минути.
Изваждате и охлаждате, но не напълно. Нека хлябът да е леко топличък, но не и горещ.

Не го завивайте с кърпа, за да остане коричката му хрупкава.



21. 01. 2016 г

неделя, 17 януари 2016 г.

ЛЕКА РИБЕНА ЧОРБИЧКА

Една лека и полезна РИБЕНА ЧОРБИЧКА за обяд или вечеря- избери сам.
Без запръжка и без застройка!
ПРОДУКТИ:
1 глава от толстолоб + 1 дафинов лист и 3 зрънца бахар
1 глава кромид лук
1 морков
1 чушка
1 домат - пресен или от консерва
шепичка ориз- по желание
хималайска сол- на вкус
черен пипер
магданоз
целина
девесил
3 литра вода

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Главата се сварява с дафиновия лист, бахара и малко сол.
Изважда се и бульонът се прецежда.
Връща се на котлона и в него се слагат нарязаните зеленчуци.
Чорбата се вари до готовност.
Добавя се почистеното рибено месце.
Соли се още веднъж при нужда.
Вари се още 5 минути.
Овкусява се с подправките и се сервира топла.

17. 01. 2016 г

събота, 16 януари 2016 г.

СОДЕНА ПИТКА С КИСЕЛО МЛЯКО

Соден хляб. 
Стана тънък, но много вкусен. 
Вътре е пухкав, учудващо за мен, защото досега все ми се получаваше по- твърд, но този е по друга рецепта и разбира се- стана различен.
Извинявам се от сърце, че не съм записала чия е идеята, която видях в групата „ Нашите вкусотийки”, но благодаря от сърце за споделената рецептичка.
А тя е много лесна и бърза за изпълнение.
ПРОДУКТИ:
500 г брашно
1 кофичка /400 г / кисело мляко
1 и половина ч. л. сода за хляб
1 ч. л. сол
И само това.

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Замесвате меко тесто от посочените продукти. 
Може да ви се наложи да добавите още малко брашънце, защото всяко мляко е различно по гъстота.
Разплесквате я, намазвате я с олио, надупчвате я с вилица и я слагате в намазнена тава с диаметър 28 см.
Печете в загрята на 200 градуса фурна в продължение на 40 минути.
Тази питка омесих специално заради млечната топеница, която преди малко ви представих.
16. 01. 2016 г

САЛАТА С БЕЙБИ МОЦАРЕЛКИ

Салатата е много свежа и лека.
Продуктите са видими от снимката.
Наздраве и да ви е сладко!

ТОПЕНИЦА

Чудесна топеница!
Една такава млечнааааа...
Аз съм си от село и обожавам простичките и семпли нещица, особено пък щом можеш да си топнеш в тях.
Омесих и содена питка и направих идилията на 100 %.
А сега грабвайте мляко и сирене и започвайте с мен.
ПРОДУКТИ:
1 кофичка / 400 г / по- гъсто кисело мляко
200 г хубаво зряло сирене
сол
червен пипер
1 изпечена суха червена чушка

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ: 
Елементарен!
Разбърквате добре млякото и слагате  натрошеното сирене в него. 
Солите при необходимост
Отново обърквате и изсипвате в купа или дълбока чиния.
Поръсвате с червения пипер и натрошената чушка.
Това е всичко.
А после?
После вземате топлата содена питка, чупите залци от нея и започвате да топите , докато се разтопите от удоволствие.
Добър апетит!

 Из " Рецепти от тефтерчето на Петя"
http://uhaena.blogspot.bg/2016/01/blog-post_11.html

16. 01. 2016 г

сряда, 13 януари 2016 г.

ТРАКИЙСКО ЗИМНО ЯСТИЕ " БОМБАРИ"

Зимният сезон е времето, в което има свинско и праз, а това е  предпоставка да си сготвите тази вкусна храна.
Задължително до нея трябва да налеете домашно руйно вино.
Сядайте до камината и започвайте да гуляете…
ПРОДУКТИ:
1 кг свинска плешка
2 стръка праз
1 ч. ч. консервирани домати
1 непълна каф. ч. червено вино
3- 4 с. л. олио
1 ч. л. захар или мед
сол на вкус
люто чушле- по желание
черен пипер
магданоз

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Месото се реже на не големи парчета и се запържва в мазнината.
Слага се нарязаният на шайби праз и се задушава до омекване.
Добавят се червеният пипер, виното, солта, захарта / меда/ и начупеното на парченца чушле.
Всичко се разбърква и се изсипва в тава.
Поръсва се с черен пипер и наситнен магданоз.
Ястието се пече на 200 градуса до извиране на течността.

Поднася се и се консумира топло .
13. 01. 2015 г

вторник, 12 януари 2016 г.

ЗАСИЩАЩА САЛАТА

Приготвена е от китайско зеле, домат, зелени маслини, царевица и пушен кашкавал.
Зелето можете успешно да го замените с маруля.
В добавка можете да овкусите с малко Уни и чеснов сос.
С нея просто се наяждате и не търсите нищо друго.

ГРАХАМ С ЛИМОНОВ СОК И РАКИЯ

Много вкусен хляб и с по- дълга трайност от обикновено замесения. 
Концентрираният алкохол, сложен в тестото, е причината за това, а лимоновият сок е гарант за пухкавостта на хляба.

ПРОДУКТИ:
20 г жива мая, разтворена в 250 мл хладка вода
2 с. л. олио
2 с. л. кисело мляко
1 с. л. лимонов сок/ оцет/
1 с. л. ракия
200 г брашно Грахам + 350 г типово/ бяло/ брашно
1 голяма мерителна лъжица захар
1 голяма мерителна лъжица сол

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Всички продукти се поставят в контейнера в същата последователност, в която са написани.
Програмата е с продължителност 2 часа и 10 минути / за бърз хляб/.

11. 01. 2016 г

четвъртък, 7 януари 2016 г.

ПИЛЕШКО С ЛУК, МОРКОВ И БЯЛО ВИНО

Изключително вкусно ястие!

ПРОДУКТИ:
 500 г пилешко месо без кост
2 глави кромид лук
1  морков
150 мл доматен сок или домати от консерва
100 мл бяло вино
100 мл олио
3- 4 с. л. + 200 мл вода
сол на вкус
1 ч. л. червен пипер
1 ч. л. захар
черен пипер
магданоз
1 каф. ч. брашно

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Месото се реже на хапки.
Овалва се в брашното, но не се соли.
Пържи се в мазнината до зачервяване.
Изважда се.
В същата мазнина се задушават до омекване нарязаният лук и настърганият морков, а след това се добавят 3- 4 с. л. вода.
След омекване на зеленчуците се добавят последователно червеният пипер, доматеният сок, виното, черният пипер и сол на вкус.
Налива се останалата 200 мл вода.
Месото се връща в соса и ястието се готви около 30 минути на слаб огън като се разбърква често.
5- 6 минути преди отстраняването от огъня се добавя 1 ч. л. захар.

Оттегля се от котлона и се поръсва с наситнен магданоз.

вторник, 5 януари 2016 г.

НОВОГОДИШНА ПИТА

Тестото нека да е по ваш избор.
Оформянето проследете от снимките.







/ от архивите/