XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: Ноември 2015

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и често намирам време за нея. Имам стимул да готвя и го правя с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от мен, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРЯ!

събота, 28 ноември 2015 г.

ЧЕСНОВА ПИТКА С МАГДАНОЗ

Много е ароматна и с нея можете да се наситите без да ви е необходима друга храна.
Въпросът тук е дали обичате магданоз и чесън или ще решите да смените подправките.
Както и да я приготвите, вие ще се радвате на една шарена и уханна питка.
ПРОДУКТИ:
любимото ви тесто за питка
олио
магданоз
чесън

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Замесвате тестото и веднага го разделяте на парченца, които оформяте на топки и потапяте в купа с олио, нарязан магданоз и пасиран чесън.
Редите ги в тава.
 Оставяте получената питка да втаса до двойно увеличение на обема.
Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност.
Изваждате я , намазвате я с олио и я оставяте под мека кърпа за около 15 минути.

четвъртък, 26 ноември 2015 г.

ЦАРЕВИЧНИ ХЛЕБЧЕТА

Предимството им е в това, че стават бързо и засищат много добре.
Стават доста вкусни и са леко сладникави.
ПРОДУКТИ:
1 ч. ч. царевично брашно
2 ч. ч. пшенично брашно
10 г жива мая
50 мл хладка вода
1 яйце
2 с. л. кисело мляко
2 с. л. зехтин/ олио/
1 с. л. мед или кафява захар
1 ч. л. хималайска сол
брашно- за намесване на тестото

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Маята се разтваря във водата.
От посочените продукти се замесва средно меко тесто, което не бива да  лепне.
Разделя се на 6 парчета, които се оформят на топки.
Топките се редят в покрита с пекарска хартия тава, но на достатъчно разстояние, за да не се слепят по време на печенето им.
Намазват се с олио и върху тях се правят по два прореза с остър нож.
Питките се оставят да втасат на топло за около 30 минути.

Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30 минути.
26. 11. 2015 г

сряда, 25 ноември 2015 г.

СПАНАК С ЯЙЦА И ЗЕЛЕН ЛУК

Толкова полезният спанак...
В случая е задушен и запържен заедно с нарязан зелен лук в малко олио.
Сложих му и яйчица.
Ядохме с охота, защото гозбицата хем е вкусна, хем е здравословна.
Честичко  приготвям спанак, защото в момента съм с нисък хемоглобин, а той съдържа желязо.

неделя, 22 ноември 2015 г.

БАНИЦА С ЛАПАД

 Тя е от графата ЛЮБИМИ МЕСЕНИЦИ СЪС ЗЕЛЕНИИ.
Има ли подобно нещо на масата, на момента бутам мръвките и се залавям с нея.
Особено щастлива съм, че макар да е краят на м. ноември, у дома все още има пресен лапад и зелен лук.

ПРОДУКТИ:
1 пакет кори за баница / 400 г/
1 голяма купа почистен и нарязан лапад
4- 5 стръка зелен лук
3- 4 яйца
200 г сирене
сол на вкус
магданоз
копър
7- 8 с. л. олио- половината за плънката и останалото за намазване на тавата и поръсване на суровата баница

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Приготвям плънката като нарязвам лука и го запържвам до омекване в половината олио.
Добавям лапада, соля на вкус и го задушавам до готовност.
Отстранявам тигана от котлона.
Оставям зеленията да се охлади.
Слагам яйцата, натрошеното сирене и нарязаните подправки и разбърквам сместа.
Вземам по две кори и върху горната разстилам част от плънката.
Навивам на умерено стегнати рула, които нареждам кръгово в намазана с олио тава.
1 - ви вариант:
Поръсвам суровата баница с още малко мазнина.
2- ри вариант:
Намазвам баницата с 1 разбито яйце с малко кисело мляко.
.............................................................................................
Изпичам я в нагорещена на 180 градуса фурна до лек и приятен загар.
Баницата е вкусна и топла поднесена, и студена.


22. 11. 2015 г

четвъртък, 19 ноември 2015 г.

ДИЕТИЧНА КАРФИОЛЕНА ПИЦА

Идеята за нея видях поне на 15 места в нет пространството, но в крайна сметка си я направих така, както аз я виждам.
Никак не е  лоша и човек може да се засити с нея.
Е, не е същата като онази с тестото, но все пак вкусовете в голям процент се покриват.
ПРОДУКТИ:
500 г карфиол
1 ч. ч. натрошено зряло сирене
2- 3 яйца / в зависимост от големината им/
2 скилидки чесън
сол на вкус
За гарниране:
пилешка шунка
домашна лютеница
кашкавал
подправка по желание
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Карфиолът се сварява съвсем за кратко и до леко омекване.
Облива се със студена вода до охлаждане. Смила се в кухненски робот.
Сиренето се настъргва на ренде.
В купа се разбъркват яйцата, добавят се карфиолът, сиренето, накълцаният чесън  и солта и се объркват добре.
Тава / 32 см/  се покрива с пекарска хартия.
Сместа за блата се разстила равномерно с помощта на лъжица.
Пече се в предварително загрята на 180*С фурна  до лека розовина.
Блатът се изважда, оставя се да се охлади и се гарнира с лютеница, шунка и кашкавал.
Овкусява се с подправка.
Пицата се пече на горен реотан до стопяване на кашкавала .

Поднася се топла.


неделя, 8 ноември 2015 г.

ПАСТЕТ ОТ НАХУТ И МАГДАНОЗ

ПРОДУКТИ:
200 г сварен нахут
1 скилидка чесън
5 с. л. олио или зехтин
3 с. л. от водата, в която е врял или консервиран нахутът
1 с. л. оцет или лимонов сок
сол на вкус
млян черен пипер
шепа магданоз
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Нахутът, нарязаният чесън и всички овкусители и подправки се слагат в блендер и се смилат да еднородна и пухкава консистенция.
Готовият пастет се поднася студен с филийка хляб.

Можете да го използвате и като гарнитура към месо.

7 ноември 2015 г

петък, 6 ноември 2015 г.

МИДИ НА ТИГАН С ЛУК, МАСЛО И ВИНО


Приготвям ги за първи път, но ми допаднаха много.
Изключително са вкусни, стига да обичате миди. Казвам го, защото аз се влюбих в тях преди една година, а дотогава никой не беше в състояние да ме убеди, че това нещо може да се нарече хубава храна.
Това, което установих за тях е, че не бива да се яде голямо количество, 
                                                      защото са тежки   за стомаха. 


ПРОДУКТИ:
500 г изчистени миди
50 г краве масло
1 нарязан на люспи морков
1 глава салатен лук
3 скилидки чесън
100 мл бяло вино
сол на вкус
млян черен пипер
магданоз
лимон

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Мидите се запържват в маслото заедно с морковите и малко сол до извиране на течността, която отделят. Слага се нарязаният на дребно чесън, налива се виното и ястието се овкусява с черния пипер. В момента, в който и виното изври и мидите започнат да се запържват, се добавя нарязаният на полумесеци лук.
Мидите се пържат още 2- 3 минути при често бъркане и се отстраняват от котлона.
Сервират се поръсени с наситнен магданоз и пресен лимонов сок.


  

сряда, 4 ноември 2015 г.

ШАРАН / ПЛАТИКА, ТАРАНКА.../ НА ФУРНА СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ, ОРЕХИ И БЯЛО ВИНО



Риба в комбинация с праз и вино- прелест!
А пък и още вино, ама в чаша … до шаранааа……
Преценете сами!
С тази рецепта искам да убедя хората, че рибата не се консумира само пържена, а може и по съвсем друг различен и здравословен начин.
Можете да я приготвите с всякаква едра риба, стига да я обичате и предпочитате.

ПРОДУКТИ:
1 шаран- 1, 500 г
1 глава праз
1 голям морков
1 крехка тиквичка
1 каф. ч. бяло вино
стрък девесил
5 с. л. олио
сол на вкус
малко вода

За плънка:
1 шепа орехи
1/ 2 лимон
копър- по желание
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Вземате тава , намазвате я с половината от олиото и на дъното и редите нарязаните на дълго и разцепени на тънко зеленчуци.
Сложете и клонката пресен девесил.
Точно върху тях поставете осоления отвътре и отвън шаран, в корубата на който сте сложили нарязаните или накълцани орехи и лимоновите резенчета.
По желание добавете и копър.
Не зашивайте шарана.
Полейте го с останалата мазнина, а покрай него излейте виното и мъничко водичка.
Изпечете рибата в предварително загрята на 200 градуса фурна до приятна коричка, като на 3- 4 пъти отваряте фурната и поливате фурната със соса, който се получава по време на приготвянето.
Ще се насладите на приятно овкусено и изключително сочно месце, подходящо за лека вечеря.
Да напомням ли за чашата бяло вино?!?!

26. 10. 2015 г

ПОГАЧИЦА

Рецептата я има при другите погачи.
Тук показвам само оформянето.

 26. 10. 2015 г

неделя, 1 ноември 2015 г.

ДОМАШНА ЮФКА НА ФУРНА

Помня годините, в които дъщеря ми беше малка, и много често и правех домашна юфка- де варена, де на фурна. Харесваме я, но отдавна не я бях приготвяла.
Тази сутрин реших, че вече е време да си припомним вкуса и.
Разтопих се от удоволствие като се запече и из къщата замириса на НЯКОГА.
ПРОДУКТИ:
1 пакет / 200 г/ домашна юфка
30 г краве масло
200 г сирене
4 яйца
1 каф. ч. захар
1 ч. ч. прясно мляко
малко олио- за намазване на тавата
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Юфката се изсипва в 2 литра кипяща вода и се вари в нея само за 1 минута.
Изцежда се през гевгир. Слага се в купа и се смесва с разбитите със захарта яйца, натрошеното сирене и млякото.
Сместа се изсипва в намазнена тава и върху нея се нареждат парченца масло.
Юфката се пече на 200 градуса до лек загар и коричка.
Сервира се полуохладена, за да може да се нареже на парчета.

В противен случай ще трябва да я гребете с лъжицата.
1 ноември 2015 г