XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: Декември 2014

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и често намирам време за нея. Имам стимул да готвя и го правя с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от мен, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРЯ!

петък, 5 декември 2014 г.

СПАГЕТИ С БОСИЛКОВ ДОМАТЕН СОС ,ПРАЗ И МНОГО КАЙМА


 
Запържих праз, нарязан на много ситно, а след него и каймата. Добавих готов, домашно приготвен босилков доматен сос и разбърках. Залях спагетите с получената смес и ги поднесох топли.

сряда, 3 декември 2014 г.

ЗЕЛЕН БОБ ЯХНИЯ



Много го обичам този вид бобец. Ей така, с чесън и копър, а после и с кисело млекце.  Прекрасен е. От него ми е леко на стомаха и някак ми е свежо.
Готвя го много бързо и изобщо не му се замислям.

ПРОДУКТИ:
500 г замразен боб или 1 буркан консервиран
1 глама кромид лук
1- 2 моркова
1 шепа чушки
1 домат или толкова от консерва
4- 5 с. л. олио
Сол на вкус
Подправки: червен пипер, черен пипер, чубрица, копър, 2- 3 скилидки чесън
Малко брашънце- за сгъстяване

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
В мазнината запържвам нарязаните лук, моркови и чушки. След тях слагам намачканият домат и червения пипер плюс малко сол. Добавям и зеления боб и като започне да се пържи всичко това, прехвърлям съдържанието в тенджера под налягане.
Ако бобецът е от консерва, то го приготвям в обикновена тенджера.
Наливам не повече от 1 литър вода. Соля още веднъж и варя манджата в продължение на 10 минути след като зашуми вентилът.
Ако е в обикновената тенджера- до готовност.
Сгъстявам ястието с малко водичка и брашънце и го овкусявам с подправките плюс наситнения чесън.
Това е всичко , друго няма.

2. 12. 2014 г

НАПИТКА ЗА ДОБЪР МЕТАБОЛИЗЪМ И РЕГУЛИРАНЕ НА КРЪВНОТО НАЛЯГАНЕ

Направих сместа от 1ябълка/ пасирана/, 250 мл вода и 1 каф. л. канела- за добър метаболизъм и регулиране на кръвното налягане. Течността е приятна за пиене, но за съжаление на мен от канелата ми пада кръвното и не мога да го пия това нещо.
Това количество се пие за деня. Направете си , ако ви допадне. Казват, че е полезно.
1. 12. 2014 г

вторник, 2 декември 2014 г.

ПИЛЕШКИ ДРОБЧЕТА С ГЪБИ И ВИНО НА ФУРНА



Стават бързо и са прекрасни за бяло винце.
 Не са сухи, а доста сочни от алкохола, който наливам в тях при самото им приготвяне.
ПРОДУКТИ:
1 кг пилешки дробчета
500 пресни гъби/ в случая печурки/
2 глави кромид лук
5 скилидки чесън
1 непълна ч. ч. вино / цветът е без значение/
чубрица
риган или мащерка
черен пипер
сол на вкус
4- 5 с. л. олио
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Дробчетата се попарват с вряла вода за около 5 минути, за да се стегнат малко.
Изцеждат се добре.
Слагат се в тава заедно с обелените и нарязани на едро печурки.
Лукът също е нарязан на едри парчета.
Наливат се виното и олиото.
Соли се на вкус и се овкусява с посочените подправки.
Всичко това се разбърква добре и се слага да се пече в гореща фурна на 200 градуса до готовност.
Това е цялата философия.
 Останалото е самата консумация и успешното прегълтане с беличко винце.