XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: септември 2014

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и хобито на моя съпруг. Често намираме време за нея. Имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от нас, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРИМ!

четвъртък, 25 септември 2014 г.

СЕВЕРНЯШКА ЧЕСНОВА ЛЮТИКА



Пак подхващам темата за северняшките лютики.
Доста хора, които не са яли от тях,  се изкушават да ги приготвят и опитат,
а други все още не смеят да се доверят.
Те са толкова лесни, евтини и бързи, а в същото време с тях можеш да си оближеш пръстите, ако си ги топнеш със залче топъл хлебец.
Ах, тези бабини лютички...
В случая тази е аналог на лятната манджа от печени чушки с доматен сос и чесън, но самото кълцане на печените чушки в някогашната, старинна глинена паница, дава съвсем друг привкус на ястието.

ПРОДУКТИ/ за тази калена паница от снимката/:
10 по- големи чушки- без значение е те дали са червени или зелени
4- 5 средно големи домата
3 с. л. олио
сол на вкус
1 ч. л. захар
3- 4 скилидки чесън
магданоз
/ люто чушле- по желание/

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Чушките се изпичат на жар или ламарина. По този начин те се опушват и стават изключително вкусни.
Обелват се и се нарязват на парчета. Слагат се заедно с обеления и нарязан чесън в глинена паница, ръсят се с малко сол и се кълцат до пълното им омекване.
Доматите се нарязват на парчета и се изваряват с малко сол, захарта и олиото до желана от вас гъстота.
Добавят се към скълцаните чушки.
Слага се и нарязан магданоз.
Следва последното кълцане на цялата лютика, за да стане еднородна сместа и да се омесят ароматите на всички продукти.
Можете да си я направите пикантна с помощтта на лютата чушка.
Та то затова е лютика, за да поналютва малко.
Така ще се стоплите във вече настъпващите студенички есенни дни.
Консумира се както топла, така и студена и ЗАДЪЛЖИТЕЛНО С ПРЕСНА И ТОПЛА ПИТКА.
Да ви е сладко!
............................
септември 2014 г

неделя, 21 септември 2014 г.

ПАТЛАДЖАН КЕБАП



С благодарности към
моя кулинарен приятел Джевдет
за това вкусно ястие, което е толкова лесно, но все пак трябва някой да те подсети какъв начин още има за подреждане и комбиниране на кайма с още нещо.

ПРОДУКТИ:
1 кг кайма + 1 глава лук, 1 яйце, сол и любими подравки
1 кг патладжан
2 средно големи домата
десетина скилидки чесън
сол
малко олио- за намазване на тавата и поръсване на ястието

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Каймата се омесва като за кюфтета.
В случая ползвах следние подправки:
черен пипер, червен пипер, чубрица, мащерка, кимион, джоджен.
Оформят се топки с тяхната големина.
Патладжанът се нарязва на по- дебели филийки, които след това се разполовяват на полумесеци.
Слагат се в солена вода за около 30 минути, за да им излезе горчивината.
Намазнява се тава и в нея се редят както следва:
кюфте, парче патладжан, кюфте, ...
Отгоре се нареждат доматени филийки и на места се пускат обелените и цели чесънчета..
Всичко това се поръсва с олио.
Пече се в предварително загрята на 200 градуса фурна до готовност.

По този начин приготвено ястието е превъзходно и се топи в устата, но ми дойде и друга идея.
Следващия път /съвсем към края на печенето / ще извадя кебапа и ще го наръся с настърган кашкавал.
Ще върна тавата обратно във фурната за неговото разтопяване.
Просто ще стане превъзходно, убедена съм.
С гаранция ще стане много вкусно.

20 септември 2014 г

събота, 20 септември 2014 г.

СВИНСКО С АРОМАТНА КОРИЧКА В ПЛИК



Никога не бях пекла такова месо в плик, но ми хареса идеята на Пепа Стоева и реших да я приложа.
Ей, Пепи, благодаря ти!
Подмених овкусителите, но се придържах към видяното.

ПРОДУКТИ:
За поръсване:
1.200 кг свинска плешка
соев сос
сокът на 1/ 2 лимон

За коричката:
100 г майонеза
2 с. л. брашно
1 ч. л. червен пипер
суха мащерка
черен пипер
2 с. л. мед
малко солчица

Като допълнение и по желание:
малко алкохол- ракия, вино или бира

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Поръсих месото с лимоновия сок и соевия сос и го оставих в купа и в хладилника няколко часа, за да поеме ароматите.
От посочените продукти за помазката направих смес, с която намазах цялото парче свинско.
Сложих го в голям плик за печене и около него налях алкохола.
Завързах плика и пекох месото в нагорещена на 160 градуса фурна в продължение на 90 минути.
Самия плик не го дупча.
Получи се прекрасно мезе- сочно, крехко и много ароматно.

сряда, 17 септември 2014 г.

ПИЛЕШКИ ХАПКИ В СЛАДКО-КИСЕЛ СОС



Това е едно много бързо мезенце за чаша вино.
Докато започнете да го готвите и хоп-  след около 20- 25  минути вие ще имате едни крехки и вкусни пилешки хапчици с приятен пикантен вкус.
А сосчето е едно такова хем сладичко, хем лекичко накиселява.

ПРОДУКТИ:
500 г пилешки гърди
3 с. л. олио
1 с. л. краве масло
1 с. л. соев сос
1 ч. л. балсамов оцет
сокът от 1/ 2 лимон
2 с. л. мед
2 с. л. захар
1 каф. л. черевн пипер
щипка лют пипер
щипка мащерка/ или друга желана подправка/
1 с. л. натурално пшенично нишесте
1 с. л. вода
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Месото се нарязва на хапки/ кубчета/.
Слага се в дълбок незалепващ съд с двата вида мазнина и  солта и се запържва до побеляване.
Добавят се всички останали продукти без нишестето и водата.
Хапките се оставят да къкрят на умерен огън до извирането на
80 %  от течността.
Останалият сос се сгъстява с размитото във водичката нишесте.
Хапките се сервират топли.

16 септември 2014 г

неделя, 14 септември 2014 г.

КОДРИТ КАДИР


Това е арабски сладкиш, който нашумя в нета преди няколко години. 
При мен редът му дойде едва днес.
Прочетох на доста места неговата рецепта, която се разминаваше почти навсякъде, и си направих една моя-  според формата ми за печене.
Гледах го и го отлагах във времето, защото си мислех, че е кой знае колко сложен.
Оказа се, че е елементарен и бърз . 
Той е комбинация от познатия ни до болка нам крем карамел и един приятен какаов блат.
Някои го прехвалиха, други- не го харесваха, но моето мнение е, че е ефектен, интересен, сполучлив и вкусен.
Пак ще го направя, разбира се.
Проблемът му едва при обръщането- моят се понапука и на места леко разпадна, но това не  бе беда и причина кадирът да изчезне за броени минути от масата.
Направих го, отнесох го на село, седнахме дружно на масата и му видяхме сметката.
Та... ето ги и моите обяснения:

ПРОДУКТИ:
За крем карамела:
5 големи яйца
700 мл домашно прясно мляко
220 г / 1 пълна чаена чаша/ захар
2 ванилии
За карамела: 
6 с. л. захар
1 ч. л. вода
За блата:
1 голямо яйце
100 г захар / 1/ 2 ч. чаша/
100 мл домашно прясно мляко
100 мл олио
100 г брашно
2 с. л. какао
1/ 2 пакетче бакпулвер / 5 г/ 

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
В съд разтопих захарта с водата до карамел с приятен цвят.
Изсипах го в кексова форма и изчаках да изстине.
Върху студения карамел налях кремовата смес, която приготвих като разбих добре яйцата със захарта, а след това добавих млякото и ванилиите.
Какаовата смес направих като разбих яйцето със захарта, а след това налях млякото и олиото.
Накрая сложих поетапно лъжица по лъжица брашното, което бях смесила с набухвателя и какаото.
Определих си едно място за център / ако въобще в кексова форма с дупка в средата може да се говори за център/ и точно там, в млечната смес, на определеното за целта място... изсипах внимателно сместа за блата.
 Не помръднах формата, не разклатих и не разбърках.
Много ми бе интересно как това кафяво нещо ще изплува на повърхността, па камо ли пък да се разпредели и изпече равномерно.
Направо не вярвах, бях песимист.
Сложих съда в тава, в която бях наляла вода, за да изпека сладкиша на водна баня.
Водата бе някъде около 3 см, а фурната- предварително загрята на 180 градуса.
Печенето продължи точно 60 минути, без да отварям фурната и без да  докосвам нищо вътре в нея.
Извадих сладкиша и го оставих да се охлади напълно.
Прибрах го в хладилника  и го оставих да престои там в продължение на 10 часа.
В рецептите пише, че трябва да седи една нощ. А какво значение има ден ли е или нощ- той няма да види в каква част от денонощието трябва да устои, та кремът да навлажни приятно блатчето. Ден или нощ- важни са часовете, поне толкова трябва да са.
Извадих кодрита след определеното време и лекичко прокарах нож по ръбовете на формата.
Дойде моментът, в който трябваше да го обърна, и не знам груба ли бях с него или просто къдравата форма създаде проблем, но не ми хареса външният му вид след като той вече се бе озовал в тортената чиния.
Виждате, че изглежда шуплест, но за моя изненада нямаше нито една шупличка вътре след неговото разрязване.
А, забравих да упомена, че по време на печенето полекичка изплуваше на повърхността нещо кафеникаво и съвсем накрая видимо се оформи кафявия блат.
Чудото се случи, неочаквано за мен.
И така.
Това е неговата история.
Изяде се с охота и питаха за още.
Следващия път, живот и  здраве да е, ще го пека в тавата на Делимано.
 Там няма къде да се закачва и ще е перфектен на външен вид.
Да ви е благо!

14 септември 2014 г.

събота, 13 септември 2014 г.

ПАМУК ПОГАЧА


Това е пита по турска рецепта, която бе показана в кулинарна група от авторката на блога " Черпак с мерак" ЗИЧЕ.
Благодаря ти, Зиче, 
че ни подпали всички с тази пухкава месеница ! :) 
Самата пита се различава от другите с това, че в тестото има по- голямо количество мазнина.
Приготвя се с едно втасване, оформя се бързо и става много мекичка и сочна.
Можете да я поръсите и със сусам.
Аз спазих рецептата и указанията като само намалих захарта и увеличих времето за печене.
Ще напиша с точност какво сложих, а за самата подредба  ще ви препратя към блога на Здравка.

ПРОДУКТИ:
240 мл топла вода
240 мл хладко прясно мляко
20 г жива мая
2 с. л. захар
1 с. л. сол
240 мл олио
860 г брашно

За намазване:
1 жълтък
1 с. л. олио

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Разтворих половината захар и маята във водата. 
Разбърках ги и ги оставих  така около 15 минути . 
През това време се бе получило някакво шупване/ мехурчене/.
Пресях брашното, направих кладенче и в него изсипах течността и сложих всичко останало.
Замесих меко, мазничко и нелепкаво тесто. 
Омесих го добре и го разделих на две части.
От всяка една оформих голям правоъгълник, разточен на тънко. 
Разрязах на триъгълници така, както е показано на снимката.
Всеки един триъгълник навих на кифличка.
Наредих ги по снимките на Зичето. 
На дъното на тавата, която бе с диаметър 30 см, сложих пекарска хартия.

Моето нареждане се получи ето така:
 Оставих я да втасва около 50 минути, намазах я с разбития жълтък с олиото и я сложих да се пече в нагрята на 180 градуса фурна.
Печенето продължи 40 минути. Не посмя да я извадя по указанията  за 25- 30 минути, за да не остане недопечена, защото все пак от печка до печка има разлика. 
След 15- тата минута от началото на печенето сложих хартия върху питата, за да не потъмнява прекалено кората и.
Извадих я от фурната и от тавата и я намазах с олио.
Завих я в мека кърпа и я оставих така около 30 минути през което време тя омекна съвсем.
Хареса ми произведението и затова утре смятам да я омеся за един много специален повод, а имено- първият учебен ден на моите любими третокласници.
Дано само да не си проваля плановете, защото ще се ядосам и няма да си го простя.

13. 09. 2014 г



четвъртък, 11 септември 2014 г.

МЛЕЧНА РАЗЯДКА С ИЗВАРА

    Отдавна не бях правила нещо млечно, но есента идва и сякаш ми се доиска  по- плътна салатка за ракийката. 
Ох, много ми хареса! 
Повечето количество от нея го изядох аз.
Една такава мажеща се, вкусна и топяща се в устата разядчицааа...
ПРОДУКТИ:
3 кофички кисело мляко- изцеждат се
250 г извара
1 каф. ч. смлени орехи
2 скилидки чесън
свеж копър
сол на вкус
1 с. л. олио

неделя, 7 септември 2014 г.

БРАЗИЛСКИ КАФЕН СЛАДКИШ

/ ОТ ЙОЛИ ДЕЛИБОЗОВА/


Това бе десертчето за гостите на тазгодишния панаир на града ни.
Предпочетох този сладкиш, защото е много бърз и привлекателен.
С ниска степен на трудност е и няма фалове при приготвянето му.

Спазих  указанията.
 Промених единствено количеството бакпулвер. Сложих цяло пакетче и вместо коняк/ защото нямах/ - есенция  ром.

Благодаря ти, мила Йоли, за сполучливия десерт!
Благодаря, благодаря от сърце!

 6 септември 2014 г

вторник, 2 септември 2014 г.

МАРИНОВАНО ЧЕРИ ПО РУСКИ

Наскоро съпругът ми донесе рецепта за МАРИНОВАНИ ЧЕРИ ДОМАТЧЕТА. Лично аз съм резервирана към това, защото ми се струва , че ще са доста странни на вкус и консистенция. Самата рецепта е за трилитров буркан, но аз ги разделих в три компотени. Изпълних указанията, защото той много искаше да ги опитаме. Дано само да не се окаже, че след известно време ще изхвърлям попара от бурканите.

1.Заливат се с вряла вода, стоят така 1 минута и се изваждат.
2. След това се заливат с вряща марината от:
    оцет -250 гр
    сол -2 супени лъжици
    захар - 3 супени лъжиц    карамфил -1-2 / аз го пропуснах/
   бахар -3-4
   черен пипер -5-6
  даф.лист -3 листа
  червен лук - 1 глава, обелена и цяла
  чесън - 4 скилидки
   сух копър, люто чушле, хрян  

понеделник, 1 септември 2014 г.

ЛЮТА РАЗЯДКА

Взех си семенцата от лютите чушленца, за да ги съхраня до пролетта и пак да ги посея. Ами... зачудих се какво да правя самото пиперково месце? Не исках да го изхвърля. 
Минах го през блендера, сложих му сиренце, кисело мляко, олио, копър, чесън и  малко солчица.
Еееее, каква хубава ЛЮТА РАЗЯДКА се получи.
 Топихме я с топла питка :).
август 2014 г