XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: Март 2014

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и често намирам време за нея. Имам стимул да готвя и го правя с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от мен, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРЯ!

понеделник, 31 март 2014 г.

МЛЕЧНА САЛАТА С КИСЕЛИ КРАСТАВИЧКИ И ПРАЗ

      Истина е, че дойде сезонът на пресните салати, но не е беда, ако се върнете и към другите. Тази е много лесна- цедено мляко, кисели краставички и праз. Нищо друго.



четвъртък, 27 март 2014 г.

КАШКАВАЛ В ЯЙЧЕНА КОРИЧКА

Приготвих го в тавата на Делимано.
Направих много гъста панировка от яйца и брашно, потопих кашкавала в нея и го сложих в тавичката, на чието дъно бях стопила малко масълце. 
Изпекох го от двете страни и вечерята стана за минутки  готова :).

вторник, 25 март 2014 г.

ЗАРОВЕНО ПИЛЕ

Или пиле със зеле... под зеле...
Става бързо и е сочно и крехко.
Рецептата е елементарна и не изисква време.
А и по този начин морковите поемат от мазнинката и стават много вкусни.
ПРОДУКТИ:
1 замразено пиле
няколко моркова
1 средно голяма зелка
1 непълна каф. ч. олио
малко вода
любими подправки- в случая са: 
целина, девесил и черен пипер
сол

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Нарязвам зелето и го претривам със сол на вкус.
В него наливам олиото и слагам подправките .
Разбърквам добре.
Намазвам тава с мазнина и нареждам морковите, разполовени по дължина.
Върху тях слагам осоленото пиле, разрязано наполовина, но не до края.
Покривам грижливо пилето със зелето.
Завивам го с фолио и го пека в загрята на 250 градуса фурна в продължение на около 1 час.
Отвивам фолиото и продължавам печенето до пълната готовност на ястието.

вторник, 18 март 2014 г.

ПИЛЕШКА КАВЪРМА

В различните краища на България тя се прави по различни начини.
Отдавна не я бях правила, но една колежка ме подсети и я спретнах преди две вечери.
Хубаво ястие си е това, спор няма. Върви и с хлебец, и с винце :).
Ще дам рецептата така, както съм направила кавърмата.
ПРОДУКТИ:
бялото месо/ а може и друго/ от 1 по- голямо пиле
3- 4 глави кромид лук
около 15 печени чушки
500 мл доматен сок
4- 5 с. л. олио
млян черен пипер
сол

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Нарязвам лука на едро и го запържвам в олиото и сол на вкус.
Пилешкото месо нарязвам на жулиени и го слагам при кромида.
Пържа и бъркам до полуготовност на месото.
Добавям нарязаните на едри парчета чушки.
Прибавям и предварително изварения  доматен сок, киселината на който съм омекотила с малко захар.
Запържвам до пълна готовност на месото и до пълното смесване на ароматите на отделните продукти.
Овкусявам с черния пипер и отстранявам ястието от котлона.
Приготвя се за не повече от 30 минути.
Получава се  сочно, крехко и ароматно ястие.





16 март 2014 г

понеделник, 17 март 2014 г.

ИЗМИСЛЕНО КАРТОФЕНО НЕЩО

Тази вечер сме на това бързо нещо-

картофки, бяло винце, олио, водичка, сол, пушена сланинка, сирене и кашкавал.

Еееее, ами нали трябва да се пие винце с нещо, а ме мързеше да готвя друго :).

петък, 14 март 2014 г.

ГЪБЕНО РАЗКОШЕСТВО С КАРАМЕЛИЗИРАН ЛУК


                                      Доста апетитно блюдо- пикантно  и мазничко.
И носи много бяло винце. Може и биричка :).
ПРОДУКТИ:
5- 6 средно големи глави кромид лук
2 с. л. захар или мед
400- 500 г пресни печурки
30 г краве масло
черен пипер
риган или  мащерка
3- 4 с. л. олио
100 г кашкавал
сол- на вкус
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Лукът се нарязва на едро и се запържва в олиото до омекване.
Добавя се захарта/ медът/ и се карамелизира при непрекъснато бъркане.
Отстранява се от огъня.
Гъбите се почистват, белят се, нарязват се на парчета и се задушават, след което се  запържват в маслото.
Кашкавалът се настъргва на едро ренде.
В тава се разстилат гъбите и лукът, поръсват се с подправките  и се поръсват с кашкавала.
Ястието се пече до стопяването на последния.
Поднася се топло.

понеделник, 10 март 2014 г.

ГРИС ХАЛВА



Много сполучлива рецепта за този десерт от миналото, когато още бях дете.
Тогава се научих да правя тази халва и то с лекота. 
Правя я и до днес.
А тя става една ароматна и леко ронеща се.

ПРОДУКТИ:
1 ч. ч. грис
1/ 2 ч. ч. олио
канела на вкус
1 и 1/ 2 ч. ч. захар
3 ч. ч. вода

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Пресетият през едро сито грис се запържва в мазнината до  добиване на златист цвят. 
Добавя се канелата.
От захарта и водата се приготвя сироп, който се изсипва в запържения грис при непрекъснато бъркане.
Бъркайте, за да не стане на топки!
Ври 4-5 минути докато започне да се отделя от стените на съда.
Отстранява се от огъня и се изсипва в голяма форма или в няколко малки.
Украсява се по желание.
В случая изсипах сместа в силиконова форма, на чието дъно бях сложила орехови ядки.
…………………
Пробвала съм грис халвата и с малко масло, но не става ронлива като с олиото.
Определено не ми допада направена с него.

ПИЛЕШКО С ГЪБИ, МОРКОВИ И КИСЕЛИ КРАСТАВИЧКИ


   В тава слагам пилешко месо на порции, нарязани на едро гъби, нарязани моркови и кисели краставички. Наливам малко олио и бяло винце, соля, овкусявам с черен пипер и чубрица и пека във фурната. Не слагам вода, защото зеленчуците си пускат.
7 март 2014 г

неделя, 9 март 2014 г.

СВИНСКИ РЕБЪРЦА В " ДЕЛИМАНО"

Моята мила племенница за вчерашния ден ме обзаведе с тава на Делимано.
Еееее, как да не я изцапаш с едни свински ребърца?! Няма да цвърчи, няма да мирише. 
Сега похапваме от тях и пием винце...просто празнуваме 9- ти март :).
9 март 2014 г

СПАНАЧЕНА САЛАТА С ПЕЧЕНИ ЧУШКИ, СИРЕНЕ И ЯЙЦА

Продуктите са упоменати в заглавието. Нищо особено, но свежичко.

четвъртък, 6 март 2014 г.

ЗИМНА САЛАТКА

Измислена е според наличните продукти. :)

АРОМАТЕН ХЛЯБ С ПЛЪНКА



Правила съм го отдавна, но сега дойде ред да опиша начина му на приготвяне.

Идеята е от нета. Тя е интересна, тъкми се бързо и резултатът е добър.

ПРОДУКТИ:
1 хляб- да не е нарязан предварително
колбас
сирене
кашкавал
чесън
краве масло
олио
любими подправки

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Хлябът се разрязва почти до кората така, както е показано на снимката.
В разрезите се слагат колбасът, сиренето и кашкавалът, нарязани на парчета.
Накапва се и олио, в което е размесен счуканият чесън.
Поръсва се с подправки и се полива с разтопено масло.
Завива се в пекарско фолио, загръща се добре и се пече в гореща фурна на 200 градуса за около 40 минути.
Ще се насладите на нещо много вкусно, подходящо за закуска в почивните ви дни.