XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: УСУКАНИЦА

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и хобито на моя съпруг. Често намираме време за нея. Имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от нас, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРИМ!

събота, 12 април 2014 г.

УСУКАНИЦА



Този тутманик се нарича така, защото  тестото се усуква  преди да се навие в тавата.
Днешното тестено произведение беше поръчково.
Сложих му плънка , малко по- различна от тази, която е само от сирене, изпекох го във вълшебната тава на Делимано и се получи една пухкава вкусотия.
И като започнеш да си чупиш залченце по залче, та чак забравиш да спреш. Всъщност аз спрях, защото иначе ме грози опасност от покачване на живото тегло :).

ПРОДУКТИ:
За тестото:
600 г брашно
300 мл хладка вода
20 г жива мая
2 белтъка/ може да ги замените с 1 яйце/
3 с. л. кисело мляко
3 с. л. олио
1 с. л. захар
1 ч. л. сол
За плънката:
300 г натрошено сирене
100 г настърган кашкавал
2 яйца / леко разбити с вилица/
За намазване на олбите и тутманика:
40 г масло
40 мл олио
За гланциране на печивото:
1 белтък/ жълтък/ и остатъка от мазнината

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
От посочените продукти замесвам тесто, което оставям да втаса до двойно увеличение на обема. Намесвам го и го разделям на три парчета. Оформям ги на топки.
Вземам първата, разточвам я на олба и я намазвам с част от смесените мазнини/ маслото да е разтопено/. Разточвам  втората топка и получената олба налагам върху първата. Нея също намазвам с част от мазнината. Разточвам и третата топка. По същия начин поставям олбата върху другите две. Отново намазнявам върху нея. Трите олби заедно разточвам на тънка кора. 
Отгоре  разстилам плънката, която предварително съм приготвила от сиренето, кашкавала и яйцата. 
Навивам на руло, което стискам леко  с ръце, издължавам, за да се изтъни, и  усуквам на една страна. Навивам фитила  на охлюв в намазана с олио тава с диаметър 30 см. Не е проблем, ако накъде се скъса. При мен стана точно така, но наложих парчетата едно до друго. А пък и в крайна сметка всичко отива в тавата, няма що да се главоболите излишно.
Разбивам белтъка/ жълтъка/ , смесвам го с останалата мазнина и намазвам обилно усуканицата. Оставям я да втаса докато напълни тавата.
Пека я в предварително нагорещена на 180 градуса фурна до получаване на хубав загар.
Изваждам я и я оставям да се охлади. В случая не я завих с кърпа, защото домочадието си я поръча с хрупкава коричка. Нито пък я мазах с нещо отгоре.
Консумирахме я абсолютно натурална :).
 11 април 2014 г

4 коментара:

  1. Страхотно изглежда. Моят е във фурната.Ще споделя резултата:)

    ОтговорИзтриване
  2. Привет, Марги! Много благодаря за рецептата! Не само, че е сполучлива, а и с вкусен резултат. Усуканицата бе част от менюто ни на Сирни Заговезни. Благодаря! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Аййй, много мило! Браво, радвам се, че ви е допаднал този вид тутманик. И пак да си направите, да не забравите. Поздравиииии!

    ОтговорИзтриване