Не мога да скрия колко много
обичаме месениците. Често им сменям визията и плънките, за да са все различни
на вид и вкус. Този път реших да направя един кравай от многолистна кора и пълнеж от два вида лук, сирене и кисело мляко.
Разбира се, че не пропуснах да сложа и ароматно биле.
ПРОДУКТИ:
За тестото:
около 700 г брашно
350 мл хладка вода
25 г жива мая
2 яйца
3 с. л. кисело мляко
3 с. л. свинска мас
1 с. л. сол
1 с. л. захар
1 с. л. оцет
За плънка:
5 средно големи глави
кромид лук
1 голям стрък праз
лук
300 г овче сирене
1 яйце
2 с. л. кисело мляко
5- 6 с. л. олио
сух риган
суха чубрица
пресен копър
пресен магданоз
1 каф. ч. олио- -а
намазване на тавата, корите и кравая преди и след печене
малко червен пипер
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
От посочените
продукти замесвам меко тесто. Оставям го да втаса добре и след това го разделям
на 5 парчета. Оформям питки, всяка една от които разточвам на правоъгълник.
Нареждам петте кори една върху друга
като всяка една от тях намазвам с мазнина.
Разточвам така наредените кори с
точилката до получаване на един голям правоъгълник.
Върху него
разстилам плънката, която приготвям по следния начин:
Нарязвам двата вида
лук на по- едри парченца.
Запържвам / задушавам/ в тефлонов тиган с посоченото
количество олио. Свалям тигана от котлона и изчаквам лука малко да се поохлади.
Смесвам го с яйцето, натрошеното сирене, млякото и подправките. Соля, ако е
необходимо.
Кората вече е с
плънка.
Навивам я на руло,
което прехвърлям в голяма тава, намазана с олио. По средата на тавата слагам
обърната купичка и около нея завъртам тестото във вид на кравай. Съединявам внимателно краищата му.
Намазвам кравая с олио и червен пипер и с помощта на остър нож на няколко места правя леки
диагонални разреза.
Пека в предварително загрята на 180 градуса фурна до лек
загар на коричката.
Изваждам кравая,
намазвам го отново с олио, завивам го с мека кърпа и го оставям да се отпусне.
Разчупвам го топъл, но не горещ, за да не се вглети.
Получава се много
вкусно, сочно и ароматно тестено печиво.
Няма коментари:
Публикуване на коментар