Правя ги в тенджера под налягане и с повечко сос.
Комбинацията между суха чушка и кисело зеле е типично зимна и много
вкусна.
Най- вкусното и най- празничното мамино ястие, което някога, а и сега тя ни готви.
Приготвям го и аз и с него пазя топлите спомени от детството :).
ПРОДУКТИ:
За плънката:
около 700 г домашна
кайма
1 шепа ориз
1 глава кромид лук
1 яйце
сол на вкус
черен пипер
червен пипер
чубрица
малко джоджен
6- 7 средно големи
сухи червени чушки
6- 7 листа от кисело
зеле за сармите + още 2/ един за дъното на тенджерата и друг за покриване на
ястието/
4- 5 с. л. олио
брашно- за потапяне
на чушките
За застройка:
1 яйце
3- 4 с. л. кисело
мляко
1- 2 с. л. брашно/ в зависимост от желанието ви за
гъстота на соса/
малко червен пипер
малко черен пипер
сол
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Накисвам чушките в
хладка вода и чакам да омекнат.
Изчиствам зелевите
листа от твърдата част.
Приготвям плънката
като към каймата добавям наситнения лук, ориза, яйцето, солта и подправките.
Изцеждам чушките и ги
пълня.
Потапям отворите им в брашно, за да се „запечати”
каймата.
Завивам и сармите.
Вземам тенджера под
налягане и изсипвам олиото на дъното и.
Разпъвам един зелев
лист и върху него редя чушките и сармите.
Завивам ги със зелев
лист и ги покривам с чиния.
Наливам толкова вода,
че да потънат добре.
Затварям тенджерата и
варя ястието в продължение на 30 минути след зашумяването на вентила.
Отстранявам от огъня
и оставям да се охлади малко.
През това време
разбивам яйцето с млякото, брашното, солта и посочените подправки. Отварям
тенджерата и отново я слагам на котлона. Застройвам ястието като гребвам по
малко от течността и изсипвам в самата застройка при непрекъснато разбъркване.
По този начин изравнявам температурата на застройката и течността в тенджерата,
за да не се пресече яйцето при варенето.
Изсипвам всичко обратно
при чушките и сармите, бъркам полека
докато клокне и отстранявам от котлона.
Ястието вече е готово
за сервиране и консумация.
ОТ АРХИВИТЕ
Суперско,и аз така ги приготвих с малки изключения-първо запръжвам лука,ориза и каймата,докато каймата стане на валци(леко надробена,на частици)нататък рецептата е ясна.Понеже нямах особено доверие на каймата,сложих малко сланина, домашна,при пърженето.стана чудесна манджа ;) , като за първи път правя и застройка,по описанйя от всички начин.Да Ви е вкусно и да повторите.!!!
ОтговорИзтриванеТова ми е любимото ястие от детството, което мама приготвяше на празниците.
ОтговорИзтриванеБлагодаря и за Вашия вариант. Убедена съм, че ще е прекрасен.
Поздрави и пожелания за вкусна кулинария!
Марги