XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: МАЛАЕНИК

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и хобито на моя съпруг. Често намираме време за нея. Имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от нас, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРИМ!

вторник, 14 януари 2014 г.

МАЛАЕНИК



Не знам човек ли съм или животно, но толкова много обичам зелениите, просениците, качамаците…Това са неща, които не се харесват на всекиго, но пък има и хора, които държат да се хранят що годе здравословно и са доволни, когато научат рецепта за нещо подобно.
Това, което днес ви представям, е една питка с царевично брашно, която е подобна на врачанския  и плевенски просеник, но не съвсем.
Правя много просеници, за които се твърди, че не са такива в смисъл, че просеник е онова, което се приготвя с просо. За севeрняците просеник е онова, което се прави с царевично брашно, независимо то дали е жълто или бяло в зависимост от вида на самата царевица.
Та… малаеникът е нещо по- различно от нашенските просеници, па  макар и минимално. Той  може да са забърка с кисело или прясно мляко. Някъде го приготвят и с вода, но забъркан с млекце, той става много по- вкусен. В него се слагат още сирене и сода за хляб. По стара рецепта той не съдържа яйца, но можете да си го хапнете след това с бъркани яйца или пък с изпържени „ на очи”.

Аз го направих така:
ПРОДУКТИ:
1 и 1/ 2 ч. ч. царевично брашно/ не грис/
1 ч. ч. кисело мляко
1 ч. ч. натрошено сирене
 / ако пък е и домашно ще стане невероятен резултат/
две щипки сол
1 равна ч. л. сода за хляб
олио -  за помазване на тавата
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
От посочените продукти  направих  добре объркана гъста каша.
Изсипах я в добре намазана с олио правоъгълна тава с размери 20/ 30 см.
Леко  загладих с лъжица и изпекох малаеника  в предварително загрята на около 180 градуса фурна.
Оставих го за няколко минутки да се поотпусне след печенето.
 По стара традиция той не се реже, а се чупи, но вие можете да отделите парченца така, както сами прецените .  Гарнирайте го с каквото пожелаете- изборът е строго индивидуален и е само ваш и на никой друг :).
Пожелавам ви добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар