Не знам човек ли съм или животно, но толкова много обичам зелениите,
просениците, качамаците…Това са неща, които не се харесват на всекиго, но пък
има и хора, които държат да се хранят що годе здравословно и са доволни, когато
научат рецепта за нещо подобно.
Това, което днес ви представям, е една питка с царевично брашно, която
е подобна на врачанския и плевенски
просеник, но не съвсем.
Правя много просеници, за които се твърди, че не са такива в смисъл, че
просеник е онова, което се приготвя с просо. За севeрняците просеник е онова, което се
прави с царевично брашно, независимо то дали е жълто или бяло в зависимост от
вида на самата царевица.
Та… малаеникът е нещо по- различно от нашенските просеници, па макар и минимално. Той може да са забърка с кисело или прясно мляко.
Някъде го приготвят и с вода, но забъркан с млекце, той става много по- вкусен.
В него се слагат още сирене и сода за хляб. По стара рецепта той не съдържа
яйца, но можете да си го хапнете след това с бъркани яйца или пък с изпържени „
на очи”.
Аз го направих така:
ПРОДУКТИ:
1 и 1/ 2 ч. ч. царевично брашно/ не грис/
1 ч. ч. кисело мляко
1 ч. ч. натрошено сирене
/ ако пък е и домашно
ще стане невероятен резултат/
две щипки сол
1 равна ч. л. сода за хляб
олио - за помазване на
тавата
НАЧИН НА
ПРИГОТВЯНЕ:
От посочените продукти
направих добре объркана гъста
каша.
Изсипах я в добре намазана с олио правоъгълна тава с размери 20/ 30 см.
Леко загладих с лъжица
и изпекох малаеника в предварително
загрята на около 180 градуса фурна.
Оставих го за
няколко минутки да се поотпусне след печенето.
По стара традиция той не се
реже, а се чупи, но вие можете да отделите парченца така, както сами прецените
. Гарнирайте го с каквото пожелаете-
изборът е строго индивидуален и е само ваш и на никой друг :).
Пожелавам ви добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар