XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: август 2013

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и хобито на моя съпруг. Често намираме време за нея. Имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от нас, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРИМ!

петък, 30 август 2013 г.

ДОМАШНО ДОМАТЕНО ПЮРЕ


В плодородна година като тази, в която градината ражда големи количества домати, у дома приготвям това пюре. Не се чудя какво да  правя червения зеленчук, а се захващам и започвам делото познато :).
Изключително много се различава въпросното пюре от купеното, даже сякаш няма никаква база за сравнение.
То е истинско, ароматно, вкусно и с наситен червен цвят.
Във времето нататък го ползвам за приготвянето на лютеница, бобена салата и рибена консерва.
ПРОДУКТИ:
домати
сол
захар
БЕЗ СГЪСТИТЕЛИ И КОНСЕРВАНТИ!!!

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Почиствам, нарязвам и смилам доматите през машинката, която отстранява семките и люспите.
Изварявам получения доматен сок.
По време на процедурата овкусявам пюрето със сол и захар на вкус.
 Самото варене продължава до желаната гъстота.
Отстранявам го от огъня, оставям го да се охлади и го насипвам в буркани, които стерилизирам в продължение на 10- 15 минути.
Тук няма никаква трудност, а после се радваме на нещо истински домашно приготвено :).

20 август 2013 г

четвъртък, 29 август 2013 г.

ЦАРСКИ САРМИ



По- подходящи са за зимния период, но аз ги приготвям и  през лятото, защото във фризера имам кисело зеленце, което трябва  да употребя, защото на негово място настанявам зелените подправки :).
Характерното за тях е, че се правят от месо, а не с кайма.

ПРОДУКТИ за 20 сармички:
20 малки листа кисело зеле
500 г свинско месо
3 малки  главички кромид лук / праз/
1 червена шушка- прясна или сушена
чубрица
джоджен
малко солчица
черен пипер
червен пипер
4 с. л. олио
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Месцето се нарязва на ситно, лукът и чушката- също. Слагат се в съд и се разбъркват с подправките. Взема се по малко от плънката и се завива на сармичка в зелево листенце .
С половината от олиото се намазнява тава, нареждат се сармичките и се поливат с останалата мазнина. 
Пекат се на 180 градуса до готовност.
Това е. Не им правя сос, нито пък нещо друго. Хапват се НАТЮР :).
Препоръка: Киселото зеле можете да замените с бланширано прясно.
август 2013

сряда, 28 август 2013 г.

ТАРАТОР ОТ ТУЧЕНИЦА

Правя го като традиционния, но на мястото на краставицата слагам тученичка :).
28 август 2013 г

ЗАДУШЕНИ ЗЕЛЕНЧУЦИ С КАШКАВАЛ

Ястието е здравословно и е подходящо за хора, които се придържат към разделното хранене.
ПРОДУКТИ за 4 порции:
3 моркова
3 пресни чушки
1 тиквичка
2 шепи грах
сол
чеснов пипер
салвия
3 с. л. олио
200 г кашкавал

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Морковите и чушките нарязвам на кръгчета, а тиквичката- на малки и тънки парчета. Всички зеленчуци задушавам в олиото и солта в тефлонов тиган и под капак с често разбъркване до омекване. Овкусявам с посочените подправки. Изсипвам зеленчуците в чинии и веднага, докато са още топли, върху тях настъргвам кашкавала.

вторник, 27 август 2013 г.

СИРЕНЕНИ БУХТИ



Бърза импровизирана закуска на село с налични домашни продукти.
ПРОДУКТИ:
5 яйца
150 г сирене
2 с. л. кисело мляко
брашно- до гъсто тесто
малко сол
1 бакпулвер
олио- за пържене
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Разбих яйцата със солта и към тях прибавих натрошеното сирене. Сгъстих сместа с брашно до получаване на гъсто тесто. Гребвах със супена лъжица от него и изпържих сиренките до златист цвят.
 20 август 2013 г

неделя, 25 август 2013 г.

ЛУЧЕНИ КАРТОФКИ НА ФУРНА



Бърза импровизация, ама с гаранция може да ви нахрани. 
Стават и за мезенце, и за основно хранене, но стига да обичате картофки в техните варианти. 
Предложението е вкусно и не е за подминаване.
ПРОДУКТИ:
1 кг картофи
1 глава кромид лук
5- 6 чесънчета
1 ч. л. червен пипер
щипка- две черен пипер
сол- на вкус
4- 5 с. л. олио
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Картофите се белят и нарязват на едри парчета. Лукът се нарязва на дребно, а скилидките- на четири. 
Всичко това се обърква с олиото и подправките и се изпича до коричка.

четвъртък, 22 август 2013 г.

ПАНИРАНА ТУЧЕНИЦА

Нещо елементарно, но вкусно за онези, които обичат зелении. Препоръчвам я .
ПРОДУКТИ:
крехки клонки тученица
яйца
брашно
сол
олио
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Измивам тученицата и я панирам в разбити яйца със сол и брашно. 
Панировката нека да е по- гъстичка. Панирате и пържите съвсем за кратко. 
                    Можете да я консумирате и така, и с млечен сос с чесън.

вторник, 20 август 2013 г.

ИРЛАНДСКИ КАРТОФЕНИ ХЛЕБЧЕТА



Интересни са и вкусни. Аз Бих ги кръстила КАРТОФЕНИ БУХТИ С АРОМАТ НА МАСЪЛЦЕ. Стават за биричка, прекрасни са, в това спор няма.

ПРОДУКТИ:
500 г картофи
2 яйца
1 ч. л. сол
30 г краве масло / 20 г  + 10 г/
180 г брашно
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Сварявам картофите, беля ги и ги намачквам със солта и 20 г от маслото. Добавям  яйцата, постепенно и брашното. 
Омесвам сместа добре, гребвам с лъжица и пържа хлебчетата от всяка страна в горещо олио. Изваждам ги и леко ги намазвам с масълце. Изчакваме то да се стопи и ги поднасяме.
 7 август 2013 г

петък, 16 август 2013 г.

ДВОЙНО ДОМАТЕНО ЛЯТНО ЯСТИЕ

Едно много бързо и леко лятно предложение. Даже мога да го приема и за диетично, защото патладжанът е печен, а не пържен. Все пак е лято и нека не товарим организма си с тежки и мазни храни.
ПРОДУКТИ за 2 порции:
2 средно големи сини домата
2 средно големи червени домата
3 скилидки или щипка чесън на прах
2 с. л. олио
сол на вкус
1 ч. л. захар
свеж босилек
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Патладжаните нарязах на кубчета и ги потопих в купа със солен разтвор. Отгоре им сложих чиния, за да не изплуват от водичката. Оставих ги така в продължение на 30 минути. 

Изплакнах ги под течаща студена вода и ги сложих в тава. Поръсих ги с олио и малко солчица и ги изпекох във фурната до кафеникава коричка.
Доматения сос направих по обичайния начин. 
Нарязах доматките на дребно и ги изварих за кратко със солчица и посоченото количество захар. Нарязах им на ситно пресен босилек, сложих чесъна и отстраних соса. 
Полях патладжанените кубчета и сервирах ястието.
 Вкусно е и ще се хареса на онези от вас, които обичат постни гозбици :).
14 август 2013 г

вторник, 13 август 2013 г.

СЛИВОВ ПАЙ С ШОКОЛАД



Приготвих го по рецептата на  пая с прасковите.
 Хареса ми повече, защото сливите му придават  леко кисел  привкус.
Увеличих количеството на маслото и ванилиите.
Шоколада настъргах отгоре след изпичането на сладкиша.
ПРОДУКТИ
1 ч.ч. захар
2 яйца
2 ч. ч. брашно
1 бакпулвер
2 ванилии
70 г масло
6- 7  средно големи сини сливи
100 г шоколад / ползвах млечен/
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
На високата степен на миксера разбих яйцата със захарта. Намалих оборотите и добавих разтопеното масло и  ванилиите. Лъжица по лъжица сипах брашното, което предварително бях пресяла и омесила с бакпулвера. 
Изсипах почистените и нарязани на кубчета сливи / не ги беля/ и разбърках сместа, която е по- гъста от кексовата, с дървена лъжица.
Намазах с олио правоъгълна тавичка с размери 30/ 20 см и в нея внимателно разстлах тестото.
Изпекох пая в предварително загрята на 180 градуса фурна до суха клечка/ около 25 минути/.
Извадих го, отгоре настъргах шоколада и го оставих така до неговото пълно охлаждане.
Колкото повече стои, толкова по- мек става.
             Изключително ми допада вкуса му и го вписвам в графата” Любими”  :).

понеделник, 12 август 2013 г.

ПАЙ С ПРАСКОВИ И ШОКОЛАД



Направих го по тази рецепта:
...http://kulinarnistrasti.blogspot.com/2012/09/blog-post.html....
Позволих си малки промени в начина на разбъркване и температурата на печене. 
Не стана точно като показания, но аз знам защо- нарязах прасковите на много мънички парченца. Шоколада също начупих на много дребно и затова се получи разлика, но за следващия път  ще се поправя :).
ПРОДУКТИ:

1 ч.ч. захар
2 яйца
2 ч. ч. брашно
1 бакпулвер
1 ванилия
50 г разтопено масло
2 праскови
100 г шоколад / ползвах млечен/
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
На високата степен на миксера разбих яйцата със захарта. Намалих оборотите и добавих маслото плюс ванилията. Лъжица по лъжица сипах брашното, което предварително бях пресяла и омесила с бакпулвера. Изсипах почистените и нарязани на ситно праскови и разбърках сместа, която е по- гъста от кексовата, с дървена лъжица.

Намазах с олио правоъгълна тавичка с размери 30/ 20 см и в нея внимателно разстлах тестото.
Върху него разхвърлях шоколадовите парченца/ не много големи/.
 Изпекох пая в предварително нагорещена на 180 градуса фурна до суха клечка.
Извадих го, завих го с мека кърпа и го оставих така до неговото пълно охлаждане.
Нарязах и сервирах пая. Днес, на следващия ден, той бе устоял, омекнал и много по- вкусен.
Хареса ни и отново ще го правя :).
Поздрави за жената, от чиито блог го видях! :)

петък, 9 август 2013 г.

ПИЛЕШКО СЪС САЛВИЯ И ЗЕЛЕНЧУЦИ НА ТИГАН

Обожаваме това блюдо, защото е по- диетично, приготвя се бързо и се отличава със завидно добър вкус.
Всеки път го импровизирам с различни зеленчуци .
Тук предлагам един от случаите:
ПРОДУКТИ:
500 г пилешки гърди
2 чушки
2 малки крехки тиквички
2 средно големи моркова
1 крехка прясна краставица
3- 4 скилидки чесън
3- 4 с. л. олио
сол- на вкус
черен пипер
салвия

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Нарязвам пилешкото го на ивици/ жулиени/ и го запържвам в олио до лека коричка на месцето. Изваждам го и го оставям настрани. 
В същата мазнина запържвам  чесъна, нарязян на ситничко. След това чушките ,тиквичките, морковите и краставичката- до омекване. Връщам месото при зеленчуците, подправям с черен пипер и салвия и ястието е готово. 
Приготвя се за около 30 минути. Нищо работа, но става вкусно .

ЖЕЛИРАНА НАСЛАДА С ПРАСКОВИ И БИСКВИТИ



Импровизиран лек сладкиш, подходящ за сегашните горещини.
Става пухкав и ефирен и леко гали небцето със своята нежност.
ПРОДУКТИ:
1 пакетче готов крем /за торти и сладкиши/  или сметана / 50 г/
1 кофичка квасено мляко с 4 % масленост
1 ч. ч. захар
6- 7 плюс още 2- 3  бисквити с масло
2 желатина от 10 г
2 ванилии
1 с. л. краве масло
2 праскови
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Разбивам крема/ сметаната/ в дълбока купа, но не по указанията с мляко, а с вода, но намалявам посоченото количество с 50 мл.
Разбърквам добре млякото със захарта и ванилиите и към тях добавям предварително набъбналия в малко студена вода и разтопен на водна баня желатин.
Изсипвам млечната смес към сметаната.
Разбърквам добре до получаване на еднородна консистенция.
Вземам форма за кекс и я намазвам с маслото.
На дъното нареждам много тънки филийки от прасковите.
Върху тях изсипвам половината смес, върху нея внимателно поръсвам 6-7  натрошените бисквитки и отгоре на тях леко изсипвам останалата смес.
Най- отгоре пускам малки кубчета праскови.
Прибирам десерта да се охлади в хладилника за поне 4- 5 часа, изваждам го, топя формата в гореща вода, за да може да се отлепи желираната вкусотия, поръсвам със смлени бисквити, режа на парчета и сервирам.
 6 август 2013 г

четвъртък, 8 август 2013 г.

СОЛЕНИ ПАЛАЧИНЧИЦИ

Плънката може да я всякаква- от руска салата до картофи с майонеза и чесън.

ЛЯТНА ВЕГЕ МУСАКА С ЧУШКИ


                 Много подходящо леко ястие  за горещините.
Приготвя се бързо.  
Отличава се с прекрасната  комбинация между чушки, яйца и сирене.

ПРОДУКТИ:
1 кг чушки- червени  и зелени
1 глава кромид лук
150 г сирене
2 яйца
1 ч. ч. квасено мляко
50 мл олио
1 ч. л. червен пипер
сол- на вкус
1/ 2 връзка магданоз
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Чушките и лукът се нарязват на парченца и се задушават в олиото и солта до омекване. Преди да се отстранят от котлона към тях се добавя червения пипер.
Разбъркват се добре.
Зеленчуковата смес се разстила в тавичка и се поръсва с натрошеното сирене.
Полива се със заливката, която се приготвя от разбитите яйца с киселото мляко.
Пече се в гореща фурна до получаване на лека златиста коричка на яйчената смес.
Мусаката се изважда , оставя се леко да се поохлади, нарязва се на парчета и се сервира поръсена с магданоз.
При самото сервиране можете да поднесете и с купичка чесново кисело мляко.
/ ОТ АРХИВИТЕ /