XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: ЕЛХИЧКА- СЛАДКА ПИТКА " МАСЛОМЕДКА"

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и хобито на моя съпруг. Често намираме време за нея. Имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от нас, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРИМ!

четвъртък, 26 декември 2013 г.

ЕЛХИЧКА- СЛАДКА ПИТКА " МАСЛОМЕДКА"



ПРОДУКТИ:
ЗА ТЕСТОТО:
500 гр брашно
1 пакетче суха мая
около 250 мл хладко прясно мляко
3 с. л. размекнато краве масло
4 с. л. мед
2 белтъка
2 ванилии
1 щипка сол
ЗА НАМАЗВАНЕ НА РАЗТОЧЕНАТА КОРА:
4 с. л. мед
4 равни с. л. размекнато краве масло
ЗА ПЛЪНКАТА:
1 ч. ч. нарязани орехи
50 гр стафиди
3 щипки канела
ЗА ГЛАЗУРА:
5 с. л. прясно мляко
5 с. л. пудра захар
1 с. л. краве масло
ЗА УКРАСА:
30 гр аерошоколад
кокосови стърготини
крокант
ЗА НАМАЗВАНЕ НА СУРОВАТА ПИТА:
1 белтък и мъничко олио
Малко олио за намазване на тавата и на рулото преди да го разрежа.
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Замесих тестото от посочените продукти и го оставих да втасва около 1 час.
Разточих го на правоъгълна тънка кора, която намазах с посоченото количество мед и масло.
Поръсих я с орехите, канелата и стафидите.
Навих я на руло, което намазах с олио и нарязах на парчета, дебели около 1, 5 см.
Намазах и формата и тавата с олио и наредих парченцата, като леко ги застъпвах едно върху друго. Средните парчета, с които трябваше да оформя стъблото на елховото дърво, отрязах малко по- дебели и ги поставих едно до друго без застъпване.
Оставих така наредената питка с разбития белтък с малко олио и я оставих да втаса и увеличи обема си.
Изпекох я в предварително загрята на 180 градуса фурна в продължение на около 40 минути.
Извадих я , освободих я от формата, положих я в подноса, който беше предназначен за нея и докато бе още топла, внимателно отворих на няколко места елхичката и пъхнах за украса парченцата шоколад.
И отново внимателно покрай тях намазах сладкото произведение с посочената горе глазура, която направих като загрях почти до кипване продуктите.
5 минути след нанасянето на глазурата поръсих елхичката с кокосови стърготини.
Около нея поставих мрежички от крокант и декорирах.
Така получих ЕЛХИЧКАТА- ПИТКА „ МАСЛОМЕДКА”

Няма коментари:

Публикуване на коментар