XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: ХЛЯБЪТ ОТ МИНАЛОТО ИЛИ ХЛЯБ С КВАС

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и често намирам време за нея. Имам стимул да готвя и го правя с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от мен, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРЯ!

неделя, 17 ноември 2013 г.

ХЛЯБЪТ ОТ МИНАЛОТО ИЛИ ХЛЯБ С КВАС

Били са по- здрави от нас нашите прародители и родители. Да, но не ги е мързяло. Едва ли са били по- малко натоварени от нас, та са готвели и месели всеки ден и са консумирали единствено и само домашна храна?!? Вярно е, че не са имали избор, но нека си признаем, че са били изключително трудолюбиви.
Та... става въпрос за този хляб- здравословен и вкусен. 
Той се меси с квас, който става готов за 4- 5 дни. Аз го правя за 5, за да съм сигурна, че няма да имам провали. Никаква философия не е неговото приготвяне, въпрос на желание и търпение е всичко. В хляба няма мая, няма консерванти, няма нищо притеснително. А знаем, че и маята вече се отрича и няма суперлативи за нея.
И да си дойдем на думата, която сме подхванали:


За хлебния квас:
100 г брашно
1- 2  с.л. пшеничени трици или както баба казваше” житни”
/ аз го правя и с пълнозърнесто брашно/
чиста  вода от кладенец или  извор, която да не е хлорирана- нейното количество да е  толкова, че при забъркването на кваса, тестото да е с гъстота като на кексовото.
Брашно и вода- за добавяне през дните, в които ще се кваси  закваската
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ НА КВАС:
В  купа и задължително с дървена лъжица разбърквам продуктите за кваса. Оставям сместа  на стайна температура за около 24 часа, в което време започва естествената ферментация. Завивам купата с мека и лека кърпа. Разбърквам  няколко пъти.
На другия ден по същото време, в което съм го забъркала, добавям шепа брашно и мъничко водичка, за да го „ съживя” и обновя процеса на ферментация.
На третия ден слагам  още шепа брашно и малко вода. Разбърквам отново и оставям купата покрита. На четвъртия ден- също и на петия ден пак така.
 Явно е образуването на мехурчета/ балончета/и сместа леко закиселява.
Квасецът вече е  готов. 
С половината от него плюс 1 с. л. захар, 1 с. л. оцет, непълна супена лъжица сол и 700 г брашно замесвам пита. Добавям и 350 мл вода. 
Оформям я, слагам я в намазана с олио тава и я оставям  да втасва, а това днес продължи 4 часа. 
Изпекох я в предварително загрята на 180 градуса фурна до приятен загар на горната кора.
17 ноември 2013 г

2 коментара:

  1. Нямам думи, много ми хареса, Марго. Още сега ще сложа и аз квас, искам да правя точно такъв хляб. А дали ще стане и в хлебопекарната? Поздрав от нас! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Лили, и аз искам да правя в хлебопекарната, но все още не съм наясно по въпроса.

    ОтговорИзтриване