Замесвам
ги така, както меся тестото за наложената дърпана баница, но в случая деля на
няколко питки, след което ги навивам на охлювчета. Подобни на тези банички правят
и по павильоните и закусвалните, но никога не могат да догонят онова
съвършенство, което нашите баби можеха някога и предадоха уменията си и на нас-
техните внуци. Самата баница се отличава с крехкост и чупливост на корите,
приятно мазнички и хрупкави са те, топят се в устата и напомнят за онова хубаво
минало, в което ядяхме само домашно приготвени месеници. Задължителна е
употребата на свинска мас, за да не останат вашите банички жилави, а да ги
извадите от фурната крехки и пръхки.
ПРОДУКТИ:
700 г брашно
350 мл хладка вода
1 с. л. сол / в случая е Хималайска/
700 г брашно
350 мл хладка вода
1 с. л. сол / в случая е Хималайска/
1 с.л. оцет- за да не се късат много олбите
шепа олио- за еластичност на тестото
За потапяне на тестените питки и омазняване на олбите и самата баница:
1 каф. ч. олио
шепа олио- за еластичност на тестото
За потапяне на тестените питки и омазняване на олбите и самата баница:
1 каф. ч. олио
1 каф. ч. свинска мас
ЗА ПОРЪСКА/ ПЛЪНКА/:
400 г хубаво мазно сирене / по 50 г за всяка от 8- те банички/
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
От пресятото брашно, водата, солта, оцета и олиото замесвам средно меко и еластично тесто, което разделям на 8 топки по около 150 г едната.
Разтопявам внимателно маста, смесвам я с олиото и изсипвам всичката
мазнина в тава. Нареждам топките и ги оставям в мазнината за около 30 минути,
да „ си починат” като няколко пъти леко разклащам тавата, за да се омазняват те
постоянно. Вземам всяка една от тях и я разплесквам леко докато тя стане с
размер колкото отвора на супена паница. Застъпвам леко корите в същата мазнина,
в която ги оставих „ да си починат” и ги оставям така още десетина минути, за да се отпуснат
напълно.
Започвам оформянето на баничките.
Вземам едната от корите и започвам да я разтеглям/ дърпам/ внимателно във всички посоки- първо във въздуха, а след това върху голяма кърпа до пълното разтегляне на краищата и. Не се терзая, ако някъде се е скъсала- в това е чарът и . Изрязват краищата и, ако са останали малко по- дебели.
Напръсквам
така разтеглената олба с мазнината от тавата, върху нея поръсвам определеното
за нея натрошеното сирене и навивам на
рехаво руло.
Самото рулце завивам
на охлювче.
Същата процедура извършвам с всяка следваща топка.
Нареждам навитите банички на разстояние една от друга в
половината от останалата мазнина, а с другата част от нея поръсвам всички
наредени банички.
Слагам тавата с изкушенията в предварително загрята на 180 градуса фурна.
Печенето
продължава около 40- 45 минути до
получаване на приятен загар.
Изваждам я от фурната и в купичка изцеждам мазнината, която се е отделила по време на печенето .
Изваждам я от фурната и в купичка изцеждам мазнината, която се е отделила по време на печенето .
Гребвам с лъжица от нея и поливам баничките докато са още
горещи.
И така… вече имам вити баници-
хем крехки, хем крупкави, хем блажнички. Идилия! J Не бих ги заменила с нито едни други, купени от
пазара.
Хапват се топлички, защото после маста казва своята
дума. А с какво да ги придружите по
време на техния път?!? С каквото пожелаете и каквото ви душа иска :)................................................................................................................................................
От тестото, което изрязах / краищата/ направих и ей такива банички:
Уникални са ,майсторски направени както си му е реда!
ОтговорИзтриванеПрегръдки Марго от мен!
Благодаря ти, Зиче! Много си мила! И аз свалям шапка на кулинар като теб. Поздрави! :)
ОтговорИзтриване