XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: ДЪРПАНИ ВИТИ БАНИЧКИ

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и често намирам време за нея. Имам стимул да готвя и го правя с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от мен, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРЯ!

събота, 28 септември 2013 г.

ДЪРПАНИ ВИТИ БАНИЧКИ



   Замесвам ги така, както меся тестото за наложената дърпана баница, но в случая деля на няколко питки, след което ги навивам на охлювчета. Подобни на тези банички правят и по павильоните и закусвалните, но никога не могат да догонят онова съвършенство, което нашите баби можеха някога и предадоха уменията си и на нас- техните внуци. Самата баница се отличава с крехкост и чупливост на корите, приятно мазнички и хрупкави са те, топят се в устата и напомнят за онова хубаво минало, в което ядяхме само домашно приготвени месеници. Задължителна е употребата на свинска мас, за да не останат вашите банички жилави, а да ги извадите от фурната крехки и пръхки.
ПРОДУКТИ:
700 г брашно
350 мл хладка  вода
1 с. л. сол / в случая е Хималайска/
1 с.л. оцет- за да не се късат много олбите
шепа олио- за еластичност на тестото

За  потапяне на тестените питки и омазняване на олбите и самата баница:
1 каф. ч. олио
1 каф. ч. свинска мас

ЗА ПОРЪСКА/ ПЛЪНКА/:
400 г хубаво мазно сирене / по 50 г за всяка от 8- те банички/

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

От пресятото брашно, водата, солта, оцета и олиото замесвам средно меко и еластично тесто, което разделям на 8 топки по около 150 г едната.

 Разтопявам внимателно маста, смесвам я с олиото и изсипвам всичката мазнина в тава. Нареждам топките и ги оставям в мазнината за около 30 минути, да „ си починат” като няколко пъти леко разклащам тавата, за да се омазняват те постоянно. Вземам всяка една от тях и я разплесквам леко докато тя стане с размер колкото отвора на супена паница. Застъпвам леко корите в същата мазнина, в която ги оставих „ да си починат” и ги оставям  така още десетина минути, за да се отпуснат напълно. 
Започвам оформянето на баничките.

Вземам едната от корите  и започвам да я разтеглям/ дърпам/ внимателно във всички посоки- първо във въздуха, а след това върху голяма кърпа до пълното разтегляне  на краищата и.  Не се терзая, ако някъде се е скъсала- в това е чарът и . Изрязват краищата и, ако са останали малко по- дебели. 
Напръсквам така разтеглената олба с мазнината от тавата, върху нея поръсвам определеното за нея натрошеното сирене и навивам на  рехаво руло. 



Самото рулце  завивам на охлювче. 
Същата процедура извършвам с всяка следваща топка.
Нареждам навитите банички на разстояние една от друга в половината от останалата мазнина, а с другата част от нея поръсвам всички наредени банички.

Слагам тавата с изкушенията  в предварително  загрята на 180 градуса фурна.
 Печенето продължава около 40- 45  минути до получаване на приятен загар.
Изваждам я от фурната и в купичка изцеждам мазнината, която се е отделила по време на печенето .
Гребвам с лъжица от нея и поливам баничките докато са още горещи.
И така… вече имам вити баници- хем крехки, хем крупкави, хем блажнички. Идилия! J Не бих ги заменила с нито едни други, купени от пазара.
Хапват се топлички, защото после маста казва своята дума. А с какво да ги придружите  по време на техния път?!? С каквото пожелаете и каквото ви душа иска :)
................................................................................................................................................

От тестото, което изрязах / краищата/ направих и ей такива банички:


 .

2 коментара:

  1. Уникални са ,майсторски направени както си му е реда!
    Прегръдки Марго от мен!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти, Зиче! Много си мила! И аз свалям шапка на кулинар като теб. Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване