Страници

неделя, 31 март 2013 г.

ЩРУДЕЛ


   Рецептата за него е много стара. Научих я преди повече от 15 години,    когато работех в Рупското училище. Готвачката в стола Люси правеше от него за десерт на учениците. Хареса ми и поисках рецептата. Него снимах най- напред преди 8 години :)..
Беше 1 март  2005 г. След обяд пристигнах от училище с една купчина мартеници от учениците. Оставих ги на масичката в хола и набързо отрязах на дъщеря ми от щрудела, защото вече бе време за следобедна закуска. Налях и чаша мляко и цопнах двете неща до мартениците. Изведнъж пред погледа ми излезе кулинарна картичка и реших, че ще си направя снимка. Снимах и ми хареса. От този момент до сега  делото СНИМАНЕ НА БЛЮДА е задължително.

ПРОДУКТИ:
3 яйца
1 и 1/ 2 ч. ч. захар
/ ако някой не обича толкова сладко,  нека сложи 1 препълнена чаша/
1/ 2 ч. ч. олио
3 средно големи ябълки- обелени, настъргани и изцедени добре от сока им
Днес използвах стерилизирани /в бурканче от лютеница/.
1 равна ч. л. канела
/ можете да промените количеството в зависимост от предпочитанията ви/
1 и 1/ 2 ч. ч. брашно
1 бакпулвер
орехови ядки- най- много да са 1 ч. чаша

малко олио- за намазване на формата/ тавата
малко брашно- за поръсване на формата/ тавата
пудра захар- за поръсване
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Яйцата със захарта разбивам с миксера на максимална степен. Намалявам на бавни обороти и изсипвам олиото. Слагам и обработените ябълки, а след тях канелата. Лъжица по лъжица изсипвам брашното, което предварително съм пресяла и смесила с бакпулвера. Накрая добавям и нарязаните ядки.
Получава се тесто като за кекс.
Намазнявам съда, в който ще пека щрудела. Поръсвам с брашно и изтръсквам добре формата. 
Изсипвам готовото тесто и пека сладкиша в предварително загрята на 180 градуса фурна в продължение на около 50 минути.
Изваждам го от фурната и го оставям 5 минути „ да си почине”, след което леко с ножа бъркам от всички страни на формата, за да се уверя, че се е отделил от нея. Обръщам го  и го поръсвам с пудра захар.
Моята препоръка е да проверявате за неговата готовност чрез боцкане с клечка за зъби, защото времето на печене зависи и от формата/ тавата/. Ако  тестото е разстлано на по- тънко, то ще се изпече по- бързо, но аз го пека във формата за кекс и за по- малко от 50 минути щруделът не може да се изпече.
Гарантирам ви един пухкав, сочен и ароматен ябълков сладкиш и най- вече- бърз и лесен за приготвяне.
.......................................................
Уточнение: Първата снимка е ясно кога е правена- през 2005 година, а останалите снимах днес по време на поредното му приготвяне, защото нямах поетапните стъпки :).

31 март 2013 г


Варианти за друг изглед има още.
В случая сместа е разделена на две и изпечена в отделни правоъгълни съдчета за кейк.


събота, 30 март 2013 г.

ЗИМЕН БЛАГ БОБ ПО СЕЛСКИ


      Така го приготвяхме някога на село, след като тате „ гътнеше” прасето.
Миналата зима реших да покажа на моя съпруг  що е селска идилия и заедно с него запретнахме ръкави да направим тази бобено- зелева манипулация. Обърнете внимание само колко е здравословна гозбата- та в нея има и свински пръжки / джумерки/ :).  Те са толкова блажни, тежки  и калорични, че не ми се мисли какво се случва в стомаха на човек след техния прием, но пък като се замисля, че някога нашите баби и деди са яли много често подобни храни, веднага се успокоявам.
Та… да си дойда на думата и да напиша необходимите
ПРОДУКТИ:
1 чиния свински пръжки / джумерки ги наричат в някои области на България/
около 300 г зрял боб
1/ 2 малка кисела зелка
2 средно големи глави кромид лук
3 сухи чушки
1 морков
2 домата от консерва
няколко скилидки чесън/ количеството нека да е по ваша преценка/
черен пипер
балканска чубрица
сух джоджен
червен пипер
1 дафинов лист
сол на вкус
3 с. л. олио
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Сварявам боба с дафиновия лист до омекване, а зелето нарязвам и запържвам /или запичам във фурната/ с олиото до готовност. В голяма тенджера запържвам пръжките с нарязаните на ситно лук, чушки и моркови, след което добавям и доматите. Пържа и бъркам до извирането на доматената водичка.
 Слагам изцедения бобец, а след него и зелето Пускам и обелените цели чесънчета и поръсвам гозбата с черния и червен пипер, стрития джоджен и чубрицата. Соля, ако е необходимо, защото по принцип соленото кисело зеле не позволява това. Задушавам и бъркам до пълното омесване на продуктите.
Сами ще прецените кога ястието е готово.
Уверявам ви, че такъв боб няма да намерите дори и в най- реномираните заведения. Пак напомням- не е здравословен, но пък е толкова благ и мазничък, толкова апетитен и ароматен, че ако си го топнете и с топла питка, а в чинийката сложите препечено люто чушле…или ще ми благодарите или ще ме търсите да ме биете :).
Наздраве от мен с чаша червено домашно гъсто руйно вино! :)

петък, 29 март 2013 г.

ОМЛЕТ НА ФУРНА С ПРЯСНО КОЗЕ СИРЕНЕ " ЖОСИ" И ПРОЛЕТНИ ЗЕЛЕНИИ


 В нашия двор отдавна се показаха лападът и киселецът. С нетърпение  чаках този момент и сега да  го пропилея ей така… от безхаберие ли?!. Няма как да се случи и затова вече няколко пъти готвих с тези продукти. Днес реших, че за вечеря ще направя омлет , но не пържен, а на фурна и не с твърдо краве сирене, а с прясното козе сиренце на „ Жоси”, което е с високо качество и истинско. Страхотно ухаеше омлетът по време на печене, а после как вървеше с бяло винцееее…. :).
 Можете да разберете само, ако си го приготвите, иначе няма как.

ПРОДУКТИ:
1 връзка зелен лук
10 листа от лапад
10 листенца киселец
стиска пресен магданоз
1 кофичка прясно козе сирене/ 150 г/ на „ Жоси”
5 с. л. олио
1 ч. л. червен пипер

Поливка:
3 яйца
1 ч.ч. кисело мляко
2 с. л. с лек връх бяло брашно
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Лука, киселеца, почистения от твърдите жилки лапад и магданоза нарязвам на ситно.
 Слагам ги в тавичка и ги задушавам във фурната, загрята  на максимална  температура, с олиото и сол на вкус за не повече от 6- 7 минути. Изваждам тавата и върху зелениите разхвърлям с лъжицата козето сиренце. Поръсвам с половината от червения пипер. 
Слагам тавата отново във фурната и запичам за 5 минути. 
Поливам зелениите със сместа от разбитите яйца, млякото, брашното и щипка сол, разбърквам леко с дървена лъжица, поръсвам с останалия червен пипер, намалявам на 250 градуса  и пека омлета в продължение на 15 минути до лек загар. 
Изваждам го и го оставям да се поохлади.
Сервирам го нарязан на големи парчета и задължително с него трябва да има беличко винце :)
................................................
28 март 2013 г 

четвъртък, 28 март 2013 г.

ПОСТНИ ОРЕХОВКИ С БЯЛО ВИНО И ЛОКУМ

Представете си само как хрупат тези сладчици от орехите в тях и изведнъж по средата им се показва парченце ароматен локум :).
Подходящи са за хората, които спазват постите. В тях няма нито един животински продукт. Тези благинки са много бързи за приготвяне и доста евтинки като вариант за следобедно прихрупване на нещо сладичко.
За тяхната направа ползвах своята рецепта за локумки с вино, но добавих и орехи и ги направих под формата на топчета .
ПРОДУКТИ:
1 ч. ч. захар   
1/ 2 ч. ч. олио
1/ 2 ч. ч. бяло вино
1 непълна ч. ч. орехи
1- 2 ванилии
1 бакпулвер
щипка сол
брашно за замесване на меко тесто / количеството не съм мерила/
За плънка:
1 кутия ароматен локум
За декорация:
четвъртинки  орехови ядки

малко олио- за помазване на тавата
брашно- за поръсване на тавата
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Разбърквам с дървена лъжица захарта с олиото, виното, нарязаните орехи, ванилиите и солта. Започвам да добавям брашно и да примесвам леко с едната ръка. В част от него предварително съм сложила бакпулвера.
Истинското месене започва едва, когато съм получила меко тесто. Не го правя твърдо, за да не се получат ореховките корави.
Откъсвам парченце от него/ колкото големината на орех/, приплесквам го леко  на малка питка. В средата и слагам парченце локум и след това оформям топче. 

сряда, 27 март 2013 г.

КОКОСОВИ РОХЛИ В МЕДЕН СИРОП

    Поредна импровизация , породена от това, че дъщеря ми обожава кокос, а аз- мед. Тестото знам от моя колежка от студентските години- Елза Златарева, но сега в него добавих кокосови стърготини и  полях сладчиците със сироп. Запазих името на нейните незабравими „ Рохли” и добавих още малко думички, за да бъде заглавието подходящо за   моите произведения :). Нищо сложно в приготвянето, нито пък съм използвала скъпи продукти. Просто това се едни благи топчета, които се разпадат и топят в устата. Нищо повече.
ПРОДУКТИ:
3/ 4 ч. ч. олио
1/ 2 каф. ч. мас
1 каф.ч. кафява. захар
1 каф. ч. гъст сок от  компот или сок от портокал / мандарини/
1 / 4  каф. ч. черешов ликьор
3 ванилии
1 ч. л. сода бикарбонат
1 ч. л.бакпулвер
1 ч. ч. кокосови стърготини
400 г брашно
1 яйце
 
За сиропа:
1 ч. ч. мед
1 ч. ч. кафява захар
1 ч. ч. вода

За поръсване:
20 – 30 г кокосови стърготини

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
В дълбока купа разбивам маста със захарта и яйцето. При непрекъснато разбъркване добавям олиото, сока от портокала, ликьора и  ванилиите. Съвсем накрая изсипвам  брашното,  което предварително съм смесила  със содата, бакпулвера  и кокосовите стърготини. Омесвам мекичко тесто, от което късам парченца и оформям топченца с големината на орех. Редя ги на разстояние в суха тава. 
Пека в предварително загрята на 180 градуса фурна до лека промяна в цвета  на тестото. Не ги препичам, защото тогава те не могат да поемат добре сиропа и не стават толкова мекички и сочни.
Малко преди да ги извадя прибягвам към сваряването на сиропа- мед, захар, вода.
Изваждам тавата с рохлите и веднага ги заливам  с горещия сироп. Обръщам ги веднъж- два пъти, за да поемат добре течността. Вече изстинали ги поръсвам с посоченото количество стърготини. Поднасям ги съвсем студени , даже престояли поне 5- 6 часа .
 10 ФЕВРУАРИ 2013 г

вторник, 26 март 2013 г.

МАКАРОНЕНА БАНИЦА


Така или иначе макароните на фурна ги правя не с прясно мляко, а с кисело, което ме накара да си „ наложа” едни макаронки под формата на солена баничка. На вид ще кажете, че това са си баш макарони на фурна, ама не е точно така. В тях няма нито грам захар и се наблюдава някакво нареждане, та ако ще и само аз да си го виждам :). Другата разлика между едното и другото е, че тук сложих  и краве масълце и то не чак толкова малко количество. Има и набухвател, даже са два. Но да не губя време, а да разказвам…
ПРОДУКТИ:
1 пакет ПРАВИ макарони :) / от тръбичките/
200 г добре узряло сирене
1 каф. ч. олио
50 г краве масълце
4 яйца
1 кофичка кисело мляко
1 ч. л. хималайска сол
1 каф. л. сода за хляб
1/ 2 пак. бакпулвер
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Сварих макароните със сол и 3 с. л. олио и веднага след това ги промих в гевгир под студена течаща вода. Оставих ги да се изцедят.
Взех тава и я намазах обилно с олио. Разстлах 1/ 3 от макароните, върху които натроших половината сирене. Нарязах маслото на люспички и разхвърлях половината количество от него. Наредих друга част от макароните/ отново една трета от тях/ , а върху тях останалото сирене и масло. Дойде ред и на останалата една трета от макароните.
В купа разбих яйцата, добавих киселото мляко, останалото количество олио, солта и набухвателите и с получената смес залях наложеното.

Изпекох моята макаронена баница в предварително загрята на 200 градус фурна до получаване на приятен загар.
 Извадих я , оставих я около 15 минути, за да се отпусне малко, нарязах я и я сервирах.
Лично на мен ми харесва, а на вас дали ще допадне- съвсем не зная :).

понеделник, 25 март 2013 г.

ЗЕЛЕНИИ В МЛЯКО, СИРЕНЕ И ЧЕСЪН


Любимите ми зелении! Има ги вече в изобилие. Да не виждам месо, не ми се ще  и хич не ми трябва… зелено да има :).
Снощи приготвих това нещичко и то съвсем набързо. За половин час бях готова. Доста е вкусно и леко за вечеря. В него няма яйца  и брашно, нито тежки запръжки като при обикновеното приготвяне на копривената каша.
ПРОДУКТИ:
/ количество не уточнявам, кой колкото иска да слага… от всичко :) 
Сложете повече:
коприва- ако искате ястието да е с дъх на нея
лапад- ако обичате неговия вкус
олио или масло- ако обичате по- блажно
кисело мляко- ако предпочитате  ястието да е по- млечно
сирене - ако обичате солено или извара- ако държите да се храните по- здравословно
чесън- ако държите да сте здрави и ястието да е уханно
копър- за да има по- свеж аромат блюдото
сол
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Измивам и сварявам копривата, изцеждам я и я накълцвам. Задушавам нарязания лапад в повечко мазнина. Отстранявам го от огъня и смесвам двете зелении. 
Добавям киселото  мляко/ количеството му е по ваша преценка в зависимост от това каква гъстота желаете/. Слагам натрошено сирене или извара и овкусявам с накълцан чесън и свеж копър. Соля само, ако е необходимо.

ПОСТНА ЯХНИЯ С ЛАПАД И ГЪБИ


Една лека, много обикновена и сезонна гозбица, подходяща за спазването на Великия пост. Полезна е и заради съдържанието на пресния лапад, който вече расте по дворовете ни.
ПРОДУКТИ:
500 г  печурки
3 средно големи глави кромид лук
1 конфитюрено бурканче с домати
същото количество нарязани и замразени чушки от фризера
1 купа пресен лапад/ около 300 г/
1 ч. л. червен пипер
щипка- две черен пипер
7- 8 с. л. олио
сол на вкус
шепа копър
шепа магданоз
2 ч. ч. вода
2- 3 с. л. брашно
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Нарязвам гъбите и лука на по- едри парчета и заедно с чушките ги задушавам за около десетина минути в мазнината. Соля на вкус.
 Добавям червения пипер и  разбърквам добре. Слагам нарязаните  лапад и домати, които  запържвам  за кратко. Наливам водата и оставям гозбата да къкри до омекване на продуктите. Правя брашнена кашичка, с която сгъстявам консистенцията на ястието. Овкусявам с черния пипер и  зелените подправки и сервирам топлата яхния с препечени филийки.

петък, 15 март 2013 г.

ВКУСЕН КАШКАВАЛ НА ФУРНА


    За всички любители на вегетарианската храна, за онези, които обичат кашкавала и най- вече за хората, които нямат особено време за приготвяне на вечерята, а в същото време им се иска в петъчната вечер да хапнат нещо топло и вкусничко, е моето предложение, което и друг път съм споделяла. Не, че не го знаете, но има вероятност да сте забравили този бърз и апетитен КАШКАВАЛ НА ФУРНА .
Ние с дъщеря ми умираме за този животински продукт - било той натурален, паниран, в гювече, сложен в дадена друга рецепта ... И все търсим  да намерим още и още начини и варианти  за неговото приготвяне. Миналата година направих великото откритие, че мога да го изпека и на фурна и вече съм изключително щастлива, че мога да го забърквам тъй бързо
А и по този начин не се получават разтичания и разни подобни гафове, когато решите да го панирате :).
ПРОДУКТИ:
/ за 6 такива парчета/
3 яйца
300 г кашкавал
3 с. л. брашно /  с лек връх/
1 ч. ч. кисело мляко
малко солчица
1 каф. л. бакпулвер
черен пипер
30 г краве масло
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Разбивам яйцата със солта. Добавям киселото мляко, след него и пресятото брашно, в което предварително съм смесила бакпулвера. 
Слагам настъргания на едро кашкавал, овкусявам с малко черен пипер и разбърквам сместа добре. 
Изсипвам я в правоъгълна тавичка с размери 20/ 30 см, в която предварително съм разтопила масълцето. 
Изпичам ястието в предварително загрята на 180 градуса фурна до получаването на приятна златиста коричка.
Сервирам го топъл и го гарнирам със зеленчуци.
Изключително вкусно  ястие е и е много подходящо за бяло вино или биричка .

вторник, 12 март 2013 г.

СЕЛСКО ПЪРЖЕНКО С ЛУК, ЧУШКИ И СПАНАК

Сигурно вече ви е безинтересно и очаквате в блога да намерите нещо "по- модерно ", но аз съм си дете от село , обожавам постните селски нещица, сега пак си им дойде времето за готвене и аз отново започнах да си ги тъкмя. Или по- точно- НЕ започнах, а продължих, защото не съм спирала да го правя :).
Онази вечер си изпържих лучец, чушчици, спаначец, сложих си и още нещо и си направих прекрасна вечеря.
За това нещо аз не спазвам рецепта, но специално заради блога и за  младите мами, които тепърва навлизат в кулинарията, си направих трудеца да меря, снимам и запиша. 
Нали съм добричка :). 
Понякога го правя с повечко домати, с по- малко лук... различно е според продуктите или според това какво ми се яде- дали било то нещо по- редичко или пък по- гъстичко...

ПРОДУКТИ ЗА ТРИМА:
около 300 г пресен спанак
2 средно големи глави лук
към 1 ч. ч. консервирани домати
2- 3 шепи замразени чушки от фризера
4- 5 с. л. олио
солчица  на вкус
щипка или две червен пипер
4- 5 скилидки чесън
шепа копър
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Запържвам нарязаните лук и чушки в мазнината и малко сол до омекване. 
Слагам спанака , доматите и червения пипер и пържа докато течността се изпари. Отстранявам от котлона и овкусявам с нарязания на ситно чесън плюс копъра.
Ако има и питка- пей сърце и не гледай кантара.
 Даже и люто чушленце си вземете, без него накъде :).
...................
март 2013 г

КАРТОФКИТЕ НА ДЖЕЙМИ ОЛИВЪР


Слушах и четох за тях къде ли не. Е как ще ги подмина?!Ами няма как да се случи при все, че обожавам картофи и то във всичките им варианти.
Не ща мръвки- ще ги подаря на приятелите си, а те нека ми дадат картофи, ориз, зеленчукови салати…
Ето ги всеизвестните компирчета. От вкусни по- вкусни са! Нооо… изключих кравето масло, защото вече навлизаме във Великденските пости, които не позволяват приема на животински продукти. Увеличих количеството на подправките, защото съм им луда фенка :).
За подробности и по- голяма точност: Рецептата я има навсякъде в нета.

ПРОДУКТИ:

около 1 500 кг картофи
сол на вкус
смлян черен пипер
10 с. л. зехтин/ аз сложих олио/

За заливката:
1 средно голяма глава чесън
3 с.л.  оцет
5 с. л. зехтин/ олио/
риган
мащерка
За поръсване след заливката:
червен пипер

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Картофите се обелват, измиват се и се разрязват на половинки. Варят се в солена вода за 10 минути. Изваждат се и се изцеждат от нея.
Вземам  тава и на дъното и изсипвам олиото. Редя картофите на един ред, посолявам ги и ги поръсвам с черен пипер. 
Пека ги в предварително нагорещена на 180  градуса фурна в продължение на 30 минути. Докато продължава печенето смесвам олиото, оцетът и счукания чесън заедно с ригана и мащерката. 
Изваждам тавата от фурната и с помощна на „ръчен  пасатор” / приспособлението за картофено пюре/ притискам внимателно  картофите към дъното колкото да се разцепят. Помазвам ги обилно с ароматната смес. Поръсвам ги с червения пипер. 
Слагам тавата отново във фурната за още 30 минути.
Наистина са много, ама много вкусни. Няма да можете да се спрете и да се отлепите от тавата, повярвайте :).
Добър апетит!
........................
11 март 2013 г 
..................................................................................
Направих ги и съвсем сурови, без да ги варя. Доста по- бързи и лесни са, а на вкус изобщо не отстъпват на оригиналните.
Пекох картофите до омекване.
Намачках ги и продължих процедурата по обичайния начин.
Според мен няма смисъл от варене и вече ще ги правя направо така.
Резултат: