XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: НАЛОЖЕНА БАНИЦА С ДЪРПАНИ ОЛБИ

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и хобито на моя съпруг. Често намираме време за нея. Имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от нас, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРИМ!

събота, 26 януари 2013 г.

НАЛОЖЕНА БАНИЦА С ДЪРПАНИ ОЛБИ


     Спомням си тази баница от стринката на мама- баба Павлина/ лека и пръст/. Тя и дедо Тотко, които отдавна не са между живите, тъкмеха най- вкусните трапези. Аз бях у тях всяка вечер, тъй като моята баба почина много рано и така аз при тях намирах уюта на възрастните, който всъщност ми липсваше много. Тяхната и нашата къща бяха в един двор и аз бях свидетел и очевидец на всичко, което те приготвяха. Даже главен и много важен участник в храненето на тяхната маса :)
Ех, спомени, спомени…
Та… баба Павлина или „  майка Пина” , както мама я наричаше, правеше  тестеното сиренено печиво де с дърпани неизпечени кори, де с опечени на гьоза на печката „ циганска любов”. Цялата къща ухаеше, а топлината , която излизаше от фурната, ме караше да се въртя около фурната и да точа слюнки докато баба не извадеше тавата. Лично аз до днес не бях налагала тази баница  от неизпечени кори, а само с печени, но тази сутрин, когато видях как романтично пада снежецът, спомените мигновено и без да ме питат нахлуха и си рекох: „ Време е, Маргаритке! Започвай, сестрице”
Набързо приготвих продуктите и замесих тестото. Осигурих и свинска масчица, защото без нея баницата няма да е същата и толкова истинска. Бях убедена, че няма да се откажа, защото бе денят, в който ходим при моите родители , а пък тате умира за баница със сирене. И то домашна! Омесих я, наложих я, изпекох я , извадих я, метнах отгоре и една мека кърпа, запалихме колата и докато бе още  топла я подадох на мама  на прага :). Особено щастлив бе тате, защото и сестра ми сложи на масата тава с баница, която пък тя бе приготвила в нейния дом по повод същото събиране на село.
ПРОДУКТИ:
500 г брашно
250 мл топла вода
1 ч. л. сол
шепа олио- за еластичност на тестото

1 с.л. оцет- за да не се късат много олбите
1 каф. ч. олио и 1 каф. ч. свинска мас- за потапяне на тестените топки и омазняване на самата баница

ЗА ПОРЪСКА/ ПЛЪНКА/:
400 г хубаво мазно сирене
3 яйца
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
От пресятото брашно, водата, солта, оцета и олиото замесвам средно меко и еластично тесто, което разделям на 10 топки с размер на голямо яйце. 

Разтопявам  внимателно маста, смесвам я с олиото и изсипвам всичката  мазнина в дълбока купа с широко дъно. Нареждам топките и ги оставям в мазнината за около 30 минути да „ си починат” като няколко пъти леко разклащам купата, за да се омазняват постоянно.
 Вземам тава , която да е към 36 см в диаметър, и я помазвам с част от мазнината от купата. Допълнителна мазнина не ползвам, а само тази, в която съм потопила топките.
Вземам една от тях и започвам да я разтеглям/ дърпам/ внимателно във всички посоки- първо във въздуха, а след това върху голяма кърпа до разтегляне и на краищата. Олбата трябва да е с размер, отговарящ на големината на тавата. Не се терзая, ако някъде се е скъсала- в това е чарът и :). Много сръчно прехвърлям получената олба в тавата, разстилам я добре до стените и  и я поръсвам с част от  сиренената смес. Същата процедура извършвам с всяка следваща топка и вземайки я от купата с нея загребвам и част от мазнината ,  която оставям да се изцеди и накапе  върху плънката на разточената предходна олба. По този начин самата баница става блажничка без да използвам допълнително олио. 



 Та… дърпам и налагам до последната/ най- горната/ олба. Намазвам баницата отгоре обилно с останалата мазнина, надупчвам я на няколко места с върха на ножа и я слагам да се пече в нагрята на 180 градуса фурна.
  Печенето продължава около 45 минути до получаване на приятен загар.
Изваждам я от фурната и  в купичка изцеждам мазнината, която се е отделила по време на печенето. Гребвам с лъжица от нея и поливам баницата докато е още гореща. По този начин печивото става хем мекичко, хем пръхко, хем на места хрупкаво. И блажничко.
С две думи-  за завиждане :).
 Препоръчвам на всеки, който би се наел да дърпа олби, да направи тази наложена баница. Тя е истинска и няма нищо общо с онези баници, които налагаме с корите, закупени от магазина.
………………………..
                                                                      26 януари 2013 г.

2 коментара:

  1. Марги,ще се пробвам с тази баница.Думата олби чувам за първи път,но баницата ме грабна от раз.
    Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  2. Живе,олби представляват кори, разбрала си го вече:). Баницата никак не е трудна, просто трябва да е хубаво брашното и да теглиш самата олба еднакво и равномерно. А масчицата я прави много мека и пръхка :).

    ОтговорИзтриване