XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: октомври 2012

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и хобито на моя съпруг. Често намираме време за нея. Имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от нас, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРИМ!

вторник, 30 октомври 2012 г.

ПИЛЕШКИ КРИЛЦА С БИРА И МЕД

Днес излезе новият брой на " Лакомник". Хареса ми само тази  рецепта, която бе за крилца
  с автор Димитър Димитров.
Веднага ги спретнах за вечеря, но направих промяна в количествата на продуктите.
Овкусих 1 кг крилца с :
1 с. л. мед
5 с. л. соев сос
4 с. л. олио
 черен пипер
1 каф. ч. бира
2 нарязани малки люти чушлета
Изпекох ги в гореща фурна на вентилатор. Станаха много вкусни с пикантен сосец за топване, ако обичате да правите това дело :).

 Благодаря на Димитър за рецептата! :)
30 октомври 2012 Г

неделя, 28 октомври 2012 г.

Мини питчица за ДИМИТРОВДЕН :)

Пак навита с масълце и малко олио и поръсена  с микс от семена за хляб.

Погача" СВАТБЕНО ЦВЕТЕ"

 ТЕСТО-  Любимото  ваше и по желание.
Навиване- като питата с маслото и шарената сол, но само с масло и малко олио.
Украса- с микс от семена за пити.



Врътнах я за една сватба в Ботевград...

СЛАДКИШ С КОКОСОВИ ТОПКИ И ШОКОЛАД

 Отдавна му се каня, но вече му дойде ред. 
ДИМИТРОВДЕН БЕ!
Съпругът ми бе именик, а щерката имаше служба.
Направих го по рецептата на Елза Стоянова, която е мой идол на тема КОКОСОВИ ИЗКУШЕНИЯ. Сладкишът е интересен, атрактивен и вкусен. Единственото, с което съм съгласна с думите на хората, които са го правили е, че самите топки стават сухи. Останалото е перфектно! 
Остатъка от него отнесох на следващия ден на събора на село. И там всички го харесаха.
ПРОДУКТИ ЗА ТОПЧЕТАТА:
250 г извара
2 жълтъка
50 г кокосови стърготини
50 г захар
3 равни с.л. нишесте

ПРОДУКТИ ЗА ТЕСТОТО:

4 яйца
60 г захар
50 г шоколад/ аз ползвах натурален/
2 равни с.л. брашно
2 равни с.л нишесте
3 с.л.какао
1 бакпулвер
като добавка 2 ванилии от мен
щипка сол-  не сложих

ПРОДУКТИ ЗА ГЛАЗУРАТА:
120 мл прясно мляко
50 г захар
50 г краве масло
100 г шоколад/ отново ползвах натурален/
 Омесих  добре изварата със захарта, жълтъците, кокоса и нишестето.Оформих еднакви топчета с големина на орех и ги наредих на еднакво разстояние  едно от друго в правоъгълна тавичка, която застлах с пекарска хартия.
 Тестото приготвих като разбих белтъците на сняг. Към тях чрез леко бъркане с дървена лъжица добавих захарта и разбитите жълтъци.
 Сложих стопения шоколад, брашното, нишестето, бакпулвера, какаото и ванилиите. Изсипах полученото тесто върху кокосовите топчета.
 Изпекох  сладкиша в предварително нагорещена на 180 градуса фурна в продължение на ОКОЛО 30 минути.
За проверка на готовност боцках с клечка за зъби.
 За глазурата кипнах посочените продукти и варих шоколадовата смес до напълно разтопяване и смесване на продуктите и до леко сгъстяване.
Залях сладкиша и го оставих 24 часа, за да устои и стане по- вкусен.
И ЕТО ПАРЧЕНЦЕ ОТ ПРОИЗВЕДЕНИЕТО :):
 26 октомври- ДИМИТРОВДЕН :)

вторник, 23 октомври 2012 г.

БОСИЛКОВА ПАСТА " ПЕСТО" / леко побългарена/

Преди няколко години такава паста ми донесе моя колежка, която всяко лято ходи в Италия. Снощи се сетих за тази вкусотия и се позачетох за нейната направа. Е, в оригиналната рецепта се иска пармезан, че зехтин, че и кедрови ядки. Не ми се дават пари за кедрови ядки, защото имам орехи и си знам, че и с тях ще е вкусно. Не я направих и със зехтин, но и с олио ни хареса. Пармезан ли? Че ние сме българи и имаме такова прекрасно зряло сирене..

Къде пък ме хвана мерак италиански истории да правя, не знам :).
Ох, обърках се, нали все пак побългарих нещата.
И се замислям дали пък и името написах правилно?!!
Хайде сега и моята рецептичка, пречупена през погледа ми на някакъв измислен кулинар.

 Нека да я споделя с вас, но да упомена, че можете да си направите и за пряка консумация, и стерилизирано песто за зимата:

КИНОА С МАСЛО И МАСЛИНИ

Рецептата е някакво подобие на тази, която е показана с просо, в списание „ Меню”.

Ястията със зърна се отличават с голямата си способност да засищат за дълго време и са подходящи за натоварените работни дни, особено при приготвянето им с много зеленчуци. За КИНОА се изписа и изговори много. С приятен вкус е и има голямо приложение в кухнята- под формата на салати, ястия, десерти… Сладки и солени блюда. Абсолютно приложима е и има много рецепти за нейното приготвяне.


ПРОДУКТИ:
1 ч. ч. киноа
3 ч. ч. вода
шепа целина
10 зелени кромидени перца
2 моркова
50 г краве масло
3 средно големи домата
20 маслини
1 с. л. копър
щипка джоджен
50 г кашкавал
сол- на вкус
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Сварявам киноата в леко солена вода. Оставям я настрани докато поеме всичката вода и започне да се сипе. Разтопявам маслото и в него слагам да се запържат нарязаните на дребни кубчета моркови, лука и целината. 
Изсипвам охладената киноа.
Запържвам отново при непрекъснато бъркане, за да не загори. 
Добавям нарязаните на кубчета домати и маслините, разрязани на две. Задушавам на фона на бъркане всичко това до омекване на доматите и маслините. Подправям с копъра и джоджена. Сервирам с поръсен рендосан кашкавал.
Вкусно и леко е ястието.
Ще се хареса на любителите на киноа.

22 октомври 2012 г

неделя, 21 октомври 2012 г.

КАРФИОЛ В МАСЛО И ТОПЕНО СИРЕНЦЕ

Нещо много лесно и вкусно. 
Рецептата ми каза моя колежка от търновския университет. Копирах дословно написаното от нея. Промених само количеството на сиренето. Сложих 100 грама от него, защото го обожавам.
КОПИРАНО:
"Много ме кефиш, Марго, че ги измисляш в движение и ги забъркваш набързо. И аз тъй правя, затова се надявам да пробваш това, което направих снощи и да ти хареса. 
Накъсваш или нарязваш едно средно голямо карфиолче и го запържво-задушаваш с около 30-40 г масло и малко олио за 10-тина минути, добавяш 2-3 с.л. галета и още 5 мин. и накрая допълваш с още 30-40 г нарязано топено сирене за 2-3 мин. и...добър апетит!"
Разбрахте, нали! :) 

18 октомври 2012 г

събота, 20 октомври 2012 г.

сряда, 17 октомври 2012 г.

ЕСЕННА САЛАТА " ИЗОБИЛИЕ"

Приготвена от: 
домати, краставици, прясна чушка, воден лук, сирене на кубчета, яйчени филийки, царевица, шунка и заливка от майонеза, кисело мляко, черен пипер и чесън. 
ИМПРОВИЗАЦИЯ :).
15 октомври 2012 г

ПРАЗНИЧНА ПИТА ЗА КРЪЩЕНЕ

Не се мине много време и току врътна някоя погача.
Тестото- по Ваш избор!

МЕДЕНИ МЕЧЕНЦА

Меченцата от детството на моята щерка, която вече е почти 20 годишна. С трепети и вълнение правехме животинките, режехме очички, лепяхме ушички... :)После едно след друго изчезваха от подноса...
Тестото е същото, както при пълнените меденки или както аз съм ги нарекла-  Меделини.
.
ПРОДУКТИ:
За тестото:
2 яйца
150 г мед
1 ч. ч. захар
1 ч. ч. олио
1 пакетче канела
2 ч. л. сода
1 пак. краве масло
брашно, колкото поеме за средно меко тесто

За слепване:
мармалад  по ваша преценка
   
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
От посочените продукти за самите меденки се омесва меко тесто. Разточва се голяма кора, от която се изрязват кръгчета. С помощта на сламка за пиене на сок се изрязват очите, а получените  тестени топченца се лепят за ушички.
Медените мечета се пекат за кратко време и веднага се слепват с мармалада.  Колкото повече стоят слепени, толкова по- вкусни и мекички стават.
По този начин направени меденките са отлично средство против злояди дечица! :)

събота, 13 октомври 2012 г.

ПЕЧЕН ПАТЛАДЖАН СЪС СИРЕНЕ И ВОДЕН ЛУК

От една седмица се мъдреха едни патладжанчета, но снощи им дойде редът.    
 Изпекох ги в микровълновата за 7 минути, натроших им сиренце, нарязах им малко воден лук, овкусих ги с малко лимонов сок, повечко олио и копър и готово- стана салатка за по една ракийка :)                  

СЛАДКИШ С ЯБЪЛКИ, БИСКВИТИ И МАСЛО



Лесен, прост и бърз сладкиш, но пък за сметка на това- много благ и вкусен. А как ухае на масло ще разберете едва тогава, когато го направите :).
     Ежедневно падат ябълки от дървото ни в двора. Реших да направя нещо сладичко  с тях. Погледнах какво имам в хладилника и наличните яйца  и  масълце ми отведоха мисълта към един сладкиш, който знам от моята зълва и който не съм правила мноооого отдавна. Та... имах продукти, даже и време /като по чудо/ и докато ми дойде идеята- сладкишчето вече се печеше. Отворих тефтера- ветеран и случката се случи :). И с две думи- ето го: :)


 ПРОДУКТИ:
За тестото:
4 яйца
1 ч. ч. захар
1 ч. ч. пресято брашно
2 ванилии
1 бакпулвер                    
……………………………..
1 пакет меки бисквити/ аз ползвах „ Роден край” с масло/
1 пак. краве масло/ 125 г/                                                        
 
2 средно големи ароматни ябълки

            пудра захар- за поръсване на сладкиша
 НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Маслото разтопявам в тавичка и върху него редя бисквитите. По края на съда ги чупя на две, за да се наредят по- плътно една до друга.           
Върху тях нареждам ябълкови филийки - обелени и нарязани на тънко.                      
Разбивам с миксер пандишпановата смес и я изсипвам най- отгоре.       





Пека сладкиша в предварително загрята на 180 градуса фурна в продължение на 30 минути.   






  Изваждам го, оставям го да се охлади , поръсвам го обилно с пудра захар, нарязвам и сервирам.





                                          Друга философия НЯМА! :)
13 октомври 2012 г