XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: ПЪЛНЕНО ПИЛЕ С ОРИЗ, ГЪБИ И ПУШЕН БУТ

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и хобито на моя съпруг. Често намираме време за нея. Имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от нас, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРИМ!

неделя, 26 август 2012 г.

ПЪЛНЕНО ПИЛЕ С ОРИЗ, ГЪБИ И ПУШЕН БУТ

Днес приготвих няколко неща за трапезата  на наши приятели, едното от които е това класическо пълнено пиленце. Реших, че в плънката ще сложа и нещо пушенко и нарязах малко пушен свински бут. Стана вкусна И заради повечкото количество лучец в нея.

ПРОДУКТИ:
1 пиле около 1500 г
1 каф. ч. ориз
3 средно големи глави  кромид  лук
2 зелени чушки
1 морков
150 г пушен свински бут
200 г гъби
олио
сол
черен пипер
червен пипер
чубрица
сух джоджен
пресен копър 
...........................
вода
бяло вино

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Почистих и измих пиленцето и напълних хралупката му с плънка, която приготвих по следния начин:
Запържих нарязаните на ситно лук, чушки и морков до омекване. Сложих и гъбите, обелени и нарязани на малко по- едри парченца. Не забравих и пушеното месце :). Посолих и запържих още малко, колкото да се изпари водичката, която пуснаха гъбите. Изсипах и сварения и промит под течаща вода ориз, поръсих с малко червен пипер, овкусих с черния пипер, чубрицата, джоджена и копъра/ всичко е на вкус/, посолих всичко това още мъничко и разбърках до омесване на компонентите.
Напълних пилето, предварително осолено отвътре, и го заших внимателно с конец.
Взех тава и на дъното и наредих лозови пръчки, върху които поставих пилето, легнало по гръб , за да не му изтече мазнинката през шева. Намазах го с масълце и го посолих лекичко. На дъното на тавата сипах вода и малко бяло вино. Завих с фолио и пекох така на максимум в продължение на 1 час. Отвих фолиото и запекох пилето още двадесетина минути на около 200 градуса и вентилатор. Наглеждах го периодично, защото всичко зависи от големината на пилето и начина на работа на самата фурна.
Извадих го, полях го с мазнината, която то си бе пуснало по време на печенето, преместих го в чиния и го декорирах с подръчни продукти.
КЛАСИКАТА В ЖАНРА НЕ ОТСТЪПВА НА НИЩО НОВО И МОДЕРНО!
Съгласни ли сте?!
 Ако не сте- напълнете си пиленце и тогава сами ще си дадете отговор на въпроса ми :)
Лек и  ползотворен неделен ден ви желая, много усмивки и позитивизъм и непрестанно желание да си сготвите нещо истински вкусно и не толкова НЕдиетично :)!

26 август 2012 г

2 коментара:

  1. Пиленцето изглежда много вкусно.Поздравления!

    Хубав и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  2. БЛАГОДАРЯ ВИ, ДЕСИ! ТОВА СИ Е КЛАСИКА И НЕ ОТСТЪПВА НА ТОЛКОВА МОДЕРНИТЕ БЛЮДА :). ОПИТАЙТЕ ГО!

    ОтговорИзтриване