XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: ИМАМБАЯЛДЪ

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и хобито на моя съпруг. Често намираме време за нея. Имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от нас, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРИМ!

четвъртък, 23 август 2012 г.

ИМАМБАЯЛДЪ


Отраснах с тази рецепта, но не, че съм я правила или опитвала. Не. Не съм. Четях я редовно в една кулинарна книга на Надежда Илиева от 1983 година. Да, но тази вечер я приготвих. Ами... доста вкусно ястие е, повечето от вас знаят :).
 ПРОДУКТИ за 1 патладжан:
1 по- голям патладжан
2 малки главички кромид лук
1 морков
3 скилидки чесън
2 средно големи домата
шепа магданоз
4- 5 стръкчета целина
1 щипка брашно
1 дафинов лист
черен пипер на зърна– по рецепта, но аз сложих млян
1 непълна кафена чаша олио
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Патладжанът се измива и се изрязва около дръжката така, че нейната коронка да остане на патладжана. На 4 места по дължина се обелва кората на ивици с широчина около 2 см. На едно от обелените места с остър нож се прави прорез, в който се вкарва лъжичка и с нейна помощ се издълбава сърцевината на зеленчука. Внимава се да не се пробие стената. Патладжанът се посолява и се оставя около 30 минути, за да му излезе горчивината. 
Измива се, изцежда се и се изпържва в сгорещеното олио еднакво и последователно от всичките му страни. Изважда се и се оставя да се охлади, а през това време се приготвя плънката.
В същата мазнина, в която сте изпържили патладжана, изпържвате нарязаните зеленчуци за плънка. Тях ги режете така: лука-  на ситно, единия домат- на дребнички парченца, моркова- на малки кубчета, чесновите скилидки- също на малки кубчета, сърцевината на синия домат- на дребно и осолена, за да си пусне горчилката, зелените подправки- на ситно, дафиновия лист- на 2- 3 парченца.
Задушавате до златисто и омекване лука и морковите, след това прибавяте патладжанената сърцевина, чесъна, доматите, дафиновия лист, черния пипер, целината и магданоза и солите на вкус. Към края направете спойка с брашното. След като всичко омекне и стане еднородна консистенция, вземате тавичка, намазвате я с олио , поставяте издълбания патладжан и пълните с готовата смес кухината му. От плънката ще ви остане със сигурност и затова я изсипете около синия домат. Налейте в тавичката малко вода, за да се разреди и за да не се закачи по време на печенето.
Тук идва моментът, в който трябва да оползотворите и другия домат. Някои го режат на филийки и ги редят отгоре, но аз не исках да се оводнява ястието и затова го разрязах на две и го сложих просто ей така в тавата.
Печете имамбаялдъ/ то/ :) в гореща фурна до омекване на зеленчуковото съдче и получаване на лек загар на плънката.
  Изваждате от фурната, нареждате в чиния за сервиране, аранжирате с парчетата изпечен домат и клонки магданоз и се радвате на вкусно ястие от турската кухня, а знаете, че те са незаменими кулинари и истински ценители на вкусната храна.
ДА ВИ Е СЛАДКО- както казват те! :)
21 август 2012 г

Няма коментари:

Публикуване на коментар