XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: СГЪНАТИ МИНИ ПИЦИ- за моите мили ученици :)

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и хобито на моя съпруг. Често намираме време за нея. Имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от нас, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРИМ!

събота, 14 юли 2012 г.

СГЪНАТИ МИНИ ПИЦИ- за моите мили ученици :)


 В последния месец на учебната година приехме всеки ден някой от класа да черпи с нещо по негово желание. Е, та няма да умрат дечицата от глад, я?! В 15 часа им започваше голямото междучасие, а те… милите… все бяха  гладнички, а точно тогава и двете лелички от павильоните вече са пуснали кепенците… Та… всеки ден някой черпеше. Дойде и моят ред. А какво да бъде то?!? Знам, че децата обожават пиците, но колко ли тави трябваше да изпека , за да има за 20 деца?! И измислих. Направих тези сгънати пакетчета с обилна плънка като за пица, а те доволниииии, доволнииии :).


ПРОДУКТИ за тестото:
1 кг брашно
500 мл вода
2 пак. суха мая
4 с. л. кисело мляко
2 белтъка
1 с. л. захар
1 ч. л. сол

ПРОДУКТИ да плънката:
4 пилешки кренвирша „ Градус”
500 г кайма
1 глава кромид лук
шепа нарязани зелени и червени чушки / от фризера/
4 кисели краставички
1 конфитюрено бурканче с домашна лютеница
черен пипер
чубрица
сол
3 с. л. олио
……………………
олио – за намазване на тавата и пиците
лютеница и магданоз- за украса

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Омесих меко тесто, което оставих да втасва около 40 минути. Намесих го отново и го разточих на кора с дебелина около 5 мм. Нарязах го на квадрати, средата на всеки от който намазах с лютеница , върху нея  поставих повечко плънка, а най- отгоре- краставичена филийка.
Самата плънка приготвих като запържих за кратко в олиото нарязания лук с каймата , нарязаните на кубчета кренвирши, чушките и подправките.
Оформих пицените пакетчета като сгъвах един към друг два по два краищата на тестото.
Обърнах ги и ги наредих в намазана с олио тава, направих по два леки разреза диагонално в двата края за декорация, а и за да влиза въздух по време на печенето, защото в противен случай пиците ще се надуят като балон и вътре ще остане кухина. Намазах ги с олио и по средата им сложих малка купчинка от лютеницата. 
Оставих ги да втасат докато се загря фурната.
Изчаках я да се нагорещи на 180 градуса и ги изпекох в нея до готовност. Извадих ги от тавата, отново ги помазах с олио и ги завих с мека кърпа.
Преди да ги поднеса за почерпка ги украсих с листенца свеж магданоз.
Похапнаха си дечицата, че питаха и за още… :).

4 коментара:

  1. Това е поредното предложение, което правя, много се хареса в къщи и отново ще ги приготвя. Благодаря пак за рецептите.

    ОтговорИзтриване
  2. Всичко е достъпно или поне така смятам аз. Мисля, че повечето предложения ще Ви допаднат, защото от детството ни сме свикнали с техния вкус. Радвам се и Ви благодаря за хубавите думи! Четете и гответе на воля всичко онова, което си харесате! :)

    ОтговорИзтриване
  3. ммм вкусни са и удобни за малко дете закусчица:)

    ОтговорИзтриване
  4. И имат предимство- не изсъхват и не се спичат. Плънката остава сочна и ароматна :).

    ОтговорИзтриване