XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: ЖЕЛИРАН СЛАДКИШ С ДЪХ НА ЛЯТО

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и хобито на моя съпруг. Често намираме време за нея. Имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от нас, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРИМ!

неделя, 1 юли 2012 г.

ЖЕЛИРАН СЛАДКИШ С ДЪХ НА ЛЯТО

Омръзват тежките сладкиши. Обичайно прибягваме към захарта, маслото, сметаната… Този път си рекох, че няма да е така. Дойде лятото! :) Ами все пак има и други варианти, които са далеч по- леки и здравословни, внасят прохлада в тялото ни и ни карат да се насладим на онова, което през зимата не приготвяме. Даже не ни карат да напълняваме, а напротив- с тях можем дари да отслабнем.
Нека посрещнем истинското лято с желирано още по- истинско кисело мляко, мед и сочни кайсии.

ПРОДУКТИ:

десетина едри кайсии
2 кофички домашно квасено кисело мляко
4 с. л. мед
2 желатина/ по 10 г/
2 ванилии
1 каф. л. какао
300 мл вода
касис


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Сладкишът се състои от три части- прозрачна, млечна и плодова.
Най- напред разполових кайсиите и ги почистих от костилките.
Бланширах ги в посоченото количество кипяща вода. Извадих ги да се отцедят.
1- ви СЛОЙ:
В оцветената вече течност разбърках добре до пълното му разтваряне половината мед / 2 с. л/. Прецедих сока през тензух и в него изсипах 6 г желатин, предварително накиснат в 3 с. л. вода и разтопен на водна баня.
Изсипах подсладения сок на дъното на съдовете, в които вече бях решила , че ще редя десерта. Подредих няколко парчета кайсийки и няколко зрънца от касиса. Оставих го в хладилник за 1 час, което време бе достатъчно за желирането на първия слой.
2- ри СЛОЙ:
Изцедих леко киселото мляко и с помощта на пасатора разбих в него другите 2 с. л. мед и ванилиите. И в него добавих 7 г предварително накиснат в 3 с. л. вода и после разтворен на водна баня желатин. Отделих малка част от бялата смес, която оцветих с какаото в кафяво. Върху желирания сок грижливо разстлах бялата млечна смес, а с какаовата направих две „ пътечки” по дължина на едната форма и купчинки в стъклената/ индивидуална/ форма за крем.




 Отново прибрах формите със сместа за желиране още 1 час.

3- ти СЛОЙ:
Разбих с пасатора останалите кайсии и в тях по същия начин добавих обработения по познатия ни вече начин останал желатин / 7 г/ . Изсипах плодовата смес върху вече желираната млечна, загладих внимателно с лъжица и оставих сладкиша за още 1 час да се желира напълно.
След 3 часа у дома имаше превъзходен и вкусен десерт, който обърнах върху поднос и чинийка след потапяне набързо на формите в топла вода.

ДА ВИ Е СЛАДКО И ПРОХЛАДНО ПРЕЗ ЛЯТОТО НА 2012 Г И НЕКА ТО ДА Е ПРЕДИЗВИКАТЕЛНО, ВЪЛНУВАЩО И ЗАПОМНЯЩО СЕ! :)

13 юни 2012 г

Няма коментари:

Публикуване на коментар