XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: НАШЕНСКИ ЛАПАДНИК / ЛОПУШНИК/

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и често намирам време за нея. Имам стимул да готвя и го правя с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от мен, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРЯ!

четвъртък, 10 май 2012 г.

НАШЕНСКИ ЛАПАДНИК / ЛОПУШНИК/

Приготвя се на принципа на лучника.
 За него ни трябват тестени олби и плънка.
Моите близки и познати знаят, че обожавам месениците, а в случая тази е и с любимата ми зелена плънка. Какво е пролет, ако на трапезата не сложим кулинарно творение, в което да има природно дадената зеления, която ще даде на организма ни толкова незаменими витамини. За мен те са много полезни. Изключвам радиацията и замърсяванията на въздуха- та то всичко по тази логика е мръсно и заразено. Колкото и нещо нередно да има и в тези листни зеленчуци, не мога да ги сравня с „ гумените” домати  и краставици от пазара или пък в другия им вариант, в който протичат още в торбата, а вечерта салата мирише на кисело, неприятно и отблъскващо…
ПРОДУКТИ:
За тестото:
700 г брашно
1 пак. суха мая / в случая на д-р Йоткер/ или 20 г жива
350 мл вода
1 ч. л. сол
1 с. л. захар
1 яйце
4 с. л. олио
1 с. л. оцет

За плънката:
1 голяма купа  изчистен лапад
4- 5 листенца киселец/ ако желаете/
1 или 2   глава стар кромид лук/ по ваша преценка/
3- 4 стръкчета зелен лук
4- 5 с. л. олио
3 яйца
150 г сирене
1 с. л. червен пипер
мъничко черен пипер
чубрица
сол на вкус
пресен джоджен
пресен магданоз

За гланциране на лападника:
1 с. л. кисело мляко
1 с. л. олио
щипка сол

2 с. л. олио – за намазване на тавата
брашно за разточване на корите
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ :
Замесвам тесто от посочените продукти, което оставям да втаса в затворена купа за около 30 минути.
Намесвам го и го разделям на три топки- едната да е по- голяма, а другите две трябва да са еднакви.
Намазвам голяма тава, защото предпочитам по- тънка месеница, за да може да се изпече добре  и да не остане вглетена от плънката.
Вземам голямата топка и с помощта на точилка  и малко брашно я разточвам на кора така, че като я разпъна тя да излезе извън тавата, а нейните краища, които в случая са излезли извън нея, ще покрият самия лападник при загръщането преди неговото печене.
Вземам половината от плънката и я разстилам равномерно върху кората.

Плънката приготвям като в дълбока тенджера запържвам нарязания лук за около 5 минути. Слагам червения пипер, посолявам, разбърквам  и веднага след това изсипвам измития, почистен и нарязан лапад. Пържа, задушавам и бъркам до неговото омекване. Отстранявам тенджерата от котлона и слагам натрошеното сирене, яйцата и нарязаните пресни подправки плюс останалите.
Обърквам сместа добре и така вече имам готовата плънка.
След като съм разстлала половината от нея ще трябва да се заема със средната олба. Разточвам едната от малките топки и я налагам в тавата върху зеленията. Вземам останалата плънка и отново я разстилам равномерно. Най- отгоре налагам и третата кора, която всъщност се явява втората малка топка. Хващам краищата на най- долната кора и внимателно / все едно правя плисе/ загръщам месеницата.

Отгоре я гланцирам с упоменатите  мляко и олио, разбъркани заедно в една купичка, оставям лападника да втаса за около двадесетина минути, а през това време вече съм включила фурната, за да се нагрява.

Пека го на 180 градуса до приятен загар на горната кора..
Изваждам го, намазвам го с малко олио, завивам го с мека кърпа и след около 15 минути той вече се е отпуснал и е готов за консумация. 


А дали ще го режете или начупите- решете сами :).

 9 май 2011 г
3 май 2015 г

Няма коментари:

Публикуване на коментар