XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: Декември 2011

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и често намирам време за нея. Имам стимул да готвя и го правя с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от мен, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРЯ!

петък, 30 декември 2011 г.

КОЛЕДЕН ПИКАНТЕН БОБ ПО СЕЛСКИ СЪС СВИНСКИ КОКАЛИ

Не всеки живее в големия град и не всеки разполага с голяма сума за скъпи и богати Коледни трапези и затова аз, съпругът в действие,  реших да Ви предложа един ПИКАНТЕН БОБ ПО СЕЛСКИ , направен точно, когато е заклано прасенцето.
Ето и рецептата, която изпълних  точно  след като тъста и тъщата ни подариха един бут от Прасчо J.


КАКВИ ПРОДУКТИ ИЗПОЛЗВАХ?

300 гр зрял боб
кокалите от предния бут на 70 килограмово прасенце
3 литра вода за начало, като след това доляхме още 1 литър
1 глава кромид лук
3 сухи чушки „ Рибки”
1 морков
сол на вкус
по 1 ч. л. червен пипер и чубрица
 две- три  щипки черен пипер и сух джоджен
1 люто чушле от туршия
5 скилидки чесън
Мазнина- НЯМА!


ГОЗБАТА ПРИГОТВИХ ТАКА:

В дълбока тенджера сложих изчистения и измит фасул и кокалите. Налях 3 литра вода и оставих съдържанието да ври докато месото се отдели от костите, като малко преди да стане готово сложих малко сол.
Извадих месото и го оставих да изстине.
Върнах боба отново да ври като му сложих нарязаните  лук, чушки, моркови и лютото чушле.
Сложих и посочените подправки/ без чесъна/ , долях още 1 литър вода и варих всичко това до омекване на лука и морковите.
Изчистих месото от костите и го сложих в тенджерата заедно с изчистените и нарязани на ситно скилидки чесън 5 минути преди да отстраня боба от котлона.
Оставих вече готовият боб малко да поизстине и сервирах с люто чушле и червено вино J.
Получи се невероятно вкусен бобец, който в магазините не можете да намерите J.

                                                           НАЗДРАВЕ! :)

вторник, 27 декември 2011 г.

ПРОПИТА ТИКВЕНКА за Бъдни вечер

Някъде бях чела, че някои сиропират и баница с тиква. А защо не, след като се сиропира баница със сирене, баница с халва, баница с локум....?!! Направих я, сиропирах я и определено ни хареса много. Критерии за това са щерката и таткото, които не обичат нищо с тиква :).

Тази тиквенка приготвих специално за трапезата на Бъдни вечер.

ПРОДУКТИ:
12 кори за баница/ в случая са фини на Белла/

ЗА ПЛЪНКАТА:
- 6 ч. ч. настъргана тиква / ненатъпкани/ или като грамаж това са около 800 гр
- 1 каф. ч. захар
- 1 ч. л. канела/ можете да сложите и повече, но у нас не се харесва особено канелата и затова сложих само толкова/
 - олио:
-         към тиквата - броят на супените лъжици олио е равен на броя на чашите с тиквата
-         2 с. л. за напръскване на корите
-         2 с. л. загрято олио за поливане върху готовата тиквенка
ЗА СИРОПА:
-         1 ч. ч. захар
-         1 ч. чаша вода
-         2 ванилии

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Сгорещих 6 с. л. олио и в него за около 5 минутки само запържих тиквата.
Отстраних я от котлона и в нея изсипах захарта и канелата.
Разбърках сместа добре.
Разделих корите по две или казано накратко- направих 6 двойни.
От първата двойка кори взех едната , наръсих я с олио и върху нея наложих втората.
Поръсих от тиквената плънка, навих двойната кора на руло и я поставих в намазана с олио тава.

Същата бе процедурата и с останалите пет, които подредих една до друга.
Нарязах ги на едри парчета, които поръсих с двете лъжици загрято олио.

Изпекох тиквенката в предварително загрята на 180 градуса фурна до получаването на лек загар.
Докато тя се печеше, сварих сиропа и го оставих да се охлажда.
Изпече се тиквената благина, извадих я, изчаках я да поизстине,но не съвсем и я полях със студения захарен сироп.
Завих тиквенката с фолио за печене, за да се задуши добре и за да може да пропие сиропа добре в нея. Оставих десерта на студено цяла нощ, а на сутринта го отвих и .. ето я пропитата тиквенка J.
Мисля си, че и с орехи ще стане много вкусна и затова можете да пробвате J.

23. 12. 2011 г

събота, 17 декември 2011 г.

Рибокът НИКУЛЧО :)



   Традиционно блюдо за нашата трапеза е пълненият шаран, но сега  реших да го обвия не само в тесто, но и да му налепя и люспи :).
Поиграх си със 170 броя  тестени люспички, но не бе в това бедата, а във второто рязане и лепене на същата бройка люспи, защото не им сложих предварително тестена подложка и те решиха, че ще се свлекат без предупреждение.
Получи красиво и много вкусно ястие и затова не съжалявам, че около 2 часа " обличах" Никулчо.  

Шаранът  бе 1. 700 гр, който изчистих внимателно и осолих добре отвътре.

ТЕСТОТО омесих от:
 400 гр  брашно
 3/ 4 ч. ч. олио
1 ч. л. сол
1 ч. л. оцет 
250 мл хладка вода
Не се слага нито мая, нито сода.

За лепене на люспите и за помазване на  оформената вече тестена лапа:
1 белтък

 ПЛЪНКАТА  приготвих като изпържих 1 чиния нарязано кисело зеле до омекване, прибавих 1 ч. л. червен пипер, изсипах 1 каф. ч. ориз и  1 нарязана чушка. Запържих ги около 2 минути, налях 3 каф. ч. вода, посолих и задуших до извиране на водата. Накрая подправих с чубрица, черен пипер, джоджен, девесил, босилек и целина/ вие можете да изключите някои от подправките, защото те са подбрани по мой вкус/.
Оставих плънката да изстине и напълних шарана. Заших го внимателно.

ТЕСТОТО разделих  на 2 различни по големина топки / едната да е доста по- голяма от втората/ и разточих всяка една от тях на много тънко.

 Помазах тавата обилно с олио, разпънах голямата  кора, намазах и рибата с олио и сол и я поставих върху тестото. Посолих я и отгоре. Загърнах я с него много внимателно и понатиснах така, че да не личат ръбовете.
 От втората разточена кора изрязах люспи с помощта на капачка , които налепих върху тестената лапа с помощта на разбит белтък. Оформих окото и опашката на шарана и го сложих  да се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 50 минути, като 5 минути преди да го извадя го намазах с останалия разбит белтък. 
Допекох рибата само на горен реотан на максимална мощност и извадих.
И...ето го шаранчето НИКУЛЧО :), гарнирано с домашно и много истинско  Червенобрежко беличко винце!!!

                                                               НАЗДРАВЕ И ДА ВИ Е ЗДРАВЕ!
                                                                           6. 12. 2011 г

четвъртък, 15 декември 2011 г.

" ВЪРЗАНИ " ПАНАГЮРСКИ ЯЙЦА

   Идеята е интересна и съчетава  на едно място забулени яйца със сирене и подправки.

ПРОДУКТИ:
яйца
подправки-аз сложих чубрица, черен и червен пипер, шарена сол, сол
кубчета сирене

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
В кафени чаши сложих домакинско фолио, но оставих краищата му да излязат извън тях.
Чукнах яйцата  в получените гнезденца.
Поръсих ги с подправките, пуснах парченцата сиренце, завързах с конец / даже и някои усуках/ вързопчетата и ги пуснах във вряща вода.

Можете да ги варите, колкото вие пожелаете в зависимост от това дали ги искате рохки или по- твърдо сварени.
Извадих ги и след около  минути ги развързах.
Овкусих кисело мляко с чесън, посолих го на вкус и го изсипах около яйцата.
Полях го с препечено с малко червен пипер олио, поръсих ястието с копър и сервирах.

15 декември 2011 г

понеделник, 12 декември 2011 г.

ВЪРЗОПЧЕ В ГЮВЕЧ ОТ ТРИ ВИДА МЕСО, АРОМАТНИ ПОДПРАВКИ И БЯЛО ВИНО

ПРОДУКТИ за 6 порции:

700 гр свинско месо от врат / без кокал/
700 гр телешки шол
800 гр пилешко бяло месо

10 големи листа кисело зеле/ 6 броя за вързопчетата и 4 за завиване на ястието преди печене/ плюс две- три шепи нарязано зеле
около 100 мл олио
50 мл бяло вино
50 мл зелев сок
50 мл вода
1/ 2 глава целина
1/ 3 глава праз
дафинов лист
чубрица
черен пипер
червен пипер
босилек
джоджен
малко сол
1 цяла необелена глава чесън
/ подправките са на вкус и можете да ги промените/

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Нарязах всеки вид месо на 6 парчета.
Сложих ги едно върху друго, като всяко помазвах с предварително разбъркана смес от: олиото, чубрицата, черния пипер, червения пипер, босилека, джоджена и солта.
Между тях слагах и парченца праз, нарязани на дълго.
Завързах така подреденото месо с усукания зелев лист / като връвчица/, боднах парченце дафинов лист  и  така оформих вързопчето.

Взех гювеча, помазах дъното му с олио.
Разхвърлях нарязаното зеле и върху него грижливо наредих вързопчетата.
Между тях за аромат сложих  целината/ глава/, обелена и нарязана на едри парчета, а по средата пъхнах цялата глава необелен чесън за  още по- добър аромат на ястието.
Полях всичко с виното, водата и зелевия сок, покрих ястието с останалите зелеви листа, захлупих го с капака и го сложих в студена фурна.

Пекох го в продължение на 1 час при температура 220 градуса, след което го намалих на 150 градуса и го оставих да се пече още 1 час и 30 минути.
Изключих  фурната и оставих гювеча  в нея още 30 минути, както казват бабите по нашия край -”да се изтищи”.
Общо време за приготвяне- 2 часа.
Ястието е изключително вкусно!
Представете си три вида месо, ароматни подправки, винце, актуалните за този сезон праз и  кисело зелце, всичко това събрано в едно… и до всичкото това нещо една ЧАША РУЙНО ВИНО И ПРАЗНИЧНО НАСТРОЕНИЕ! :)
ЖЕЛАЯ НА ВСИЧКИ ВЕСЕЛО ПОСРЕЩАНЕ НА ИДНИТЕ СВЕТЛИ ПРАЗНИЦИ!

четвъртък, 1 декември 2011 г.

ПИКАНТЕН СВИНСКИ ДРОБ

    Приготвих го по идеята на Светлана Димитрова от София, която бе публикувала своята рецепта в кулинарната рубрика на вестник” 24 часа”.
Оригиналът бе с пилешки дробчета, но аз сложих свински. Другата промяна бе, че не сложих бекон, а като подправка вместо майорана овкусих с мащерка и вместо чили сос сложих от моята домашно приготвена люта апетитка. От себе си добавих и соев сос.


ПРОДУКТИ:

400 г свински дроб
3  печени червени чушки
3  кисели краставички
1 с. л. люта апетитка
2 щипки мащерка
чубрица на вкус
3 с. л. олио
2 с. л. соев сос
сол на вкус
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Нарязах дроба на късчета , които попарих  с вряла вода за около 2- 3  минути, за да се изчистят от кръвта.
Нарязах краставичките на жулиени (ивици), а чушките-  на едри парчета. Сложих ги  в загрятото  олио. Към тях добавих  едновременно изцедените дробчета, апетитката, соевият сос  и подправките. Посолих леко.
Пържих ястието, докато остана само на мазнина.
Сервирах  получените пикантни дробчета с домашно червено винце и повярвайте ми- останахме много доволни! J

30. 11. 2011 г
Не случайно отзад е и купичка с царевица. Задуших я с малко масълце и я сложих на масата ЗА ЗДРАВЕ, защото денят бе АНДРЕЕВ :).