XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: Ноември 2011

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и често намирам време за нея. Имам стимул да готвя и го правя с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от мен, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРЯ!

вторник, 29 ноември 2011 г.

КАРТОФЕНА ЛЮТИКА

   Няма начин, трябва да се яде нещо леко, което да не е месено, да не е пържено, блажно, мазно... Нали щерката преди няколко вечери ми държа реч. Била съм виновна, че всички сме дебели. Взех си бележка, изчистих фурната и я вързах с панделка така, че да не може да се отваря  и ползва :).
 Та... затова като се прибрах тази вечер взех, че набързо обелих и сварих 5 картофа за 10 минути в тенджерата под налягане. 
Два от тях отделих за една кулинарна загадка, а другите 3 натроших и обърках с 1 буркан от онази постна лютичка, която през лятото затварях в буркани
/ печени домати и печени чушки със сол/. 
Добавих няколко скилидки скълцан чесън и пресен магданоз и - ето ти чудесна КАРТОФЕНА ЛЮТИЧКА :). 
Миташки препече по една филийка пълнозърнест хлебец/ аха, няма месени пити вече:)/ и ... вечерята бе готова.

29. 11. 2011 г

КРЕЙЗИ КЕЙК

    Една вечер, общувайки си с колежките от кулинарната група" Нашите вкусотийки", прочетох за този кейк. Идеята бе на Веси Казакова- моята нова виртуална приятелка :). Стори ми се много бърз, скочих и го " сбърках" набързо. Хареса ми, да, но моят съпруг каза, че му соленее. А той наистина съдържа малко сол. Типично американски кейк, но те са свикнали с този му вкус.
ПРОДУКТИ:
 2 и 2/ 3ч.ч. брашно
1 и 1/2 ч.ч.захар
6 с. л. какао
2 ч. л.сода
1 ч. л. сол
2/ 3ч.олио
2 ванилии
2 с.л.оцет
2 ч.вода.

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ: 
Сухите продукти се изсипват в съд и се смесват добре. 
Заливат се с "мокрите "съставки, объркват се до получаване на еднородна смес, която се изсипва в намазнена и леко набрашнена тавичка.
Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна в продължение на около 25 минути.
Можете да го залеете с разтопен шоколад. 
Аз оставих половината количество натурален , другата поръсих обилно с пудра захар.
Беше доста гланциран и апетитен и не се наложи допълнителна гарнировка. 
Можете даже да изключите солта, но ако ви е интересно какво ядат американците- направете го така. :)

2. 11. 2011 г

неделя, 20 ноември 2011 г.

ПОГАЧА " МАЙОНЕЗЕНИ КЪДРИЦИ С КРАВЕ МАСЛО И ШАРЕНА СОЛ"

                                                    ПОГАЧА
„ МАЙОНЕЗЕНИ КЪДРИЦИ С КРАВЕ МАСЛО И ШАРЕНА СОЛ”

/РЕЦЕПТАТА, С КОЯТО УЧАСТВАХ В КОНКУРСА НА МАЙОНЕЗА" КРАСИ" И С КОЯТО ОТИДОХ НА ФИНАЛА! :)/

        Моята слабост е месенето на пити. Експериментирам замесването им с какви ли не продукти, но в един момент се замислих дали пък няма да стане вкусно тесто и с МАЙОНЕЗА?!?
А защо пък не, щом като правим сладкиш с майонеза?
  И... реших да опитам, но понеже не мога да разчитам на добър вкус или качество на друг производител на майонеза, освен на " Краси", убедена бях, че ще опитам с нея и че после няма да съжаля :).
ПРОДУКТИ:

ЗА ТЕСТОТО:
1 кг брашно " Перса"
25 гр жива мая
1 с. л. сол
1 с. л. захар
2 с. л. кисело мляко
1 майонеза  " Краси" / кутийката от 200 гр/
вода за получаване на средно меко тесто

ЗА НАМАЗВАНЕ И ОФОРМЯНЕ:
шепа олио
1 белтък
1/ 2 пак. краве масло
шарена сол

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Замесих тесто от посочените продукти.
Оставих го да втаса около 1 час на стайна температура и след това го разделих на три по- големи топки и на една малка.
Разточих едната голяма топка на кора с дебелина около 3 мм, която намазах с разтопено краве масло и поръсих с шарена сол.
Разрязах намазаната вече кора на 12 части и всяка една от тях навих като кифличка.
По същия начин обработих и втората голяма топка, но я нарязах на 9 парчета, за да се получат и по- големи кифлички.
 / Забележка: Останаха няколко от малките кифлички, които не сложих в тавата, а ги изпекох отделно :)/.
Третата топка разделих на 10 парчета, които оформих като фитили, а тези фитили завъртях като чалмички.
Малката топка разточих на кора, намазах я и нея с масло, поръсих с шарена сол и навих на тънко руло.
Рулото нарязах на 8 " пънчета".
Намазах погачата с разбит белтък и я оставих да си втаса в тавата, докато увеличи обема си два пъти.
Изпекох я в предварително загрята на 200 градуса фурна, като в първите 15 минути не промених температурата, но след това я намалявах на 180 градуса, а понякога и на 150.
В резултат на всичко това се получи една много вкусна и КРЕХКА пита, която с удоволствие похапнахме :).
ОТ СЪРЦЕ БЛАГОДАРЯ НА ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ НА ТАЗИ МАЙОНЕЗА, КОЯТО ЕЖЕДНЕВНО ПРИСЪСТВА НА НАШАТА ТРАПЕЗА И КОЯТО ВЕЧЕ ГОДИНИ НАРЕД Е С ЕДИН И СЪЩИ ПРЕВЪЗХОДЕН ВКУС!


ДА ВИ Е СЛАДКО! :)

12 септември 2011 г

петък, 18 ноември 2011 г.

БИШКОТЕНИ БИСКВИТКИ С АМОНЯЧНА СОДА


 Това са много отдавнашни бишкотени бисквитки, които знам от една съседка. Каза ми ги още, когато се омъжих и дойдох в новия род и до сега все си ги правя.
Напомнят ми на онези някогашните бишкотени герданчета от розови и бели бисквитки, които  се продаваха по сборове и панаири.
Едни такива хрупкави, сладки и много шуплести...

ПРОДУКТИ:
3 яйца
1 и 1/ 2 ч. ч. захар
3 с. л. мас / аз сложих 2 с. л. мас и 1 с. л. олио/ 
1 амонячна сода
3 ванилии
около 400 гр брашно
Повтарям: ОКОЛО!!!

НАЧИН НА ПРИГОТВАНЕ:  
Замесва се тесто от посочените продукти. 
Разточва се на тънка кора върху ДОБРЕ НАБРАШНЕН ПЛОТ и се реже с формички.

Изрязаните тестени фигурки се топят от едната страна в захар , нареждат се на разстояние една до друга върху хартия за печене и се пекат в загрята на 150- 160 градуса фурна около 15 минути при непрекъснато следене за готовността  им. 
Не ги препичайте, а ги оставете бели.



Получават се НАД 100  броя.
Отлепят се веднага докато са топли.
17 ноември 2011 г







вторник, 15 ноември 2011 г.

Салата " СНЕЖАНКА"

   Традиционната салата " Снежанка" приготвяна за празници, че защо  и не ежедневно, ако имате кисело мляко като нас. Миташки получава такова като противоотрова от  фирмата, в която работи и стремейки се да му намеря приложение, аз бъркам какво ли не с него:).
ОСНОВНО:
Изцедете 3 кофички кисело мляко, нарежете на ситно киселите краставички от 1 буркан, овкусете с малко чесън и сол.
Като добавка можете да сложите малко олио, копър и/ или/ счукани орехи.
Аранжирайте по ваша преценка!

11 ноември 2011 г

понеделник, 14 ноември 2011 г.

АРОМАТНИ И ПИКАНТНИ КАРТОФКИ НА ФУРНА

        Изключително подходящи са за мезе към бира или винце.
Стават едни такива мазнички, ароматни...:).

ПРОДУКТИ:
картофи
сухи подправки по ваше желание
Аз използвах :
бульончетата на Маги- пилешко, гъбено и зеленчуково
червен пипер
черен пипер
шарена сол
чубрица
чесън на прах
царевично брашно вместо галета

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Сварих картофите с обелките.
Обелих ги и ги нарязах на 4 парчета.
Всяко едно от тях потопих в олио.
Наредих ги в тава.
Поръсих ги с изброените подправки, като царевичното брашно бе последно и много малко.

Пекох ги около 30 минути в гореща фурна на  250 градуса, след което увеличих на максимална температура, пуснах вентилатора и ги оставих така още десетина минути, за да хванат загар.
/По време на печенето ги полях хубаво с олиото от тавата./
Извадих ги от фурната и ги изнесох на студено навън на терасата, тъй като по този начин те се охлаждат много бързо и в същото време поемат мазнината в себе си или както казват бабите по нашия край" да си дръпнат мазнината" :).
Сервирах ги в присъствието на сиренце  и червено винце на масата.
Детенцето и таткото се облизваха и повтаряха" картофите са много вкусни"! :)

13 ноември 2011 г

неделя, 13 ноември 2011 г.

КЮФТЕТА СЪС СОС " ФРИКАСЕ"

Моят съпруг им е най- големият фен  и затова понякога ги приготвям.
Не знам дали това е точната  рецепта, но ще споделя как ги правя аз.
ПРОДУКТИ:
ЗА КЮФТЕТАТА:
500 гр кайма
1 не много голяма глава кромид лук
1 каф. ч. ориз
1 яйце
малко сол
чубрица
черен пипер
допълнителни подправки- по ваше желание / аз слагам по мъничко джоджен или босилек/
....................................
брашно за овалване на кюфтетата
около 2 литра вода, в която ще се варят
ЗА СОСА:
4- 5 с. л. олио
4- 5 с. л. брашно
бульонът, в който са сварени кюфтетата
сол / ако е необходимо/
черен пипер
2 яйца
1 ч. ч. кисело мляко
1 с. л. краве масло
щипка лимонена киселина
прясна целина- задължително!

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Меся хубаво каймата с нарязания на ситно лук, сварения и промит със студена вода ориз, яйцето и подправките.
Оформям кюфтета, които овалвам в брашно.
Пускам ги да се варят в кипяща и посолена вода, като варенето продължава не повече от 30 минути.
Изваждам кюфтетата и ги оставям настрани.
Започвам приготвянето на соса.
В нагорещеното олио запържвам брашното.
Разреждам с бульона , в който съм сварила кюфтетата като бъркам непрекъснато, за да не стане сосът на топчици.
Овкусявам с млян черен пипер. Варенето продължава десетина минути.
/ Ако смятате, че е гъст- разредете с малко вода/.
Разбивам добре яйцата с малко сол и киселото мляко.
Добавям щипка лимонена киселина, за да не се пресече застройката.
Постепенно изсипвам застройката към соса при непрекъснато бъркане.
Слагам маслото и отново бъркам.
Варя още 5 минути, добавям кюфтетата, а след тях и нарязаната целина.
Разбърквам добре и отстранявам от котлона.
Ястието е  напълно готово за консумация!


13 ноември 2011 г






ТИКВЕНИЯТ СЛАДКИШ НА ДЯДО ХРИСТО

И като първо пояснение- дядо Христо е моят баща :).
Записала съм рецептата с неговото име, защото той го бе направил веднъж и на всички ни хареса. Нямам идея от къде е разбрал как се прави... По принцип той обича да готви, но от десертите, освен нишесте да си свари и да си направи бисквитена торта, друго не беше правил.
Канех и се аз на тази тиквена бърканица в продължение на две седмици, защото отдавна започна сезонът на тиквите, но чаках да си дойде милото ми гостенче :). И ето- дойде моментът!
Сладкишът е бърз, лесен и пухкав. Елементарно, Уотсън! :)


ПРОДУКТИ:
3 яйца
1 ч. ч. захар
1 ч.ч. настъргана СЛАДКА ТИКВА ОТ с. ЛЕПИЦА :) :) :)
1 ч. ч. нарязани орехи
1 каф. л. канела/ дали да сложите или не и колко да е количеството и е въпрос на вкус и личен избор /
2 ванилии
1 ч. ч. брашно
1 бакпулвер

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Яйцата се разбиват със захарта.
Добавят се настърганата тиква, канелата и ванилиите.
При непрекъснато бъркане се слага брашното  с размесения в него бакпулвер.
Накрая се прибавят и орехите. 
В СЛАДКИША НЯМА МАЗНИНА, ЗАЩОТО ОРЕХИТЕ СА ПРЕСНИ И ПУСКАТ ДОСТАТЪЧНО!
Сместа се изсипва в намазана с олио и набрашнена тавичка и се пече в загрята на 180 градуса фурна.
Моят днес се изпече точно за 30 минути.
Изпечената тиквена благина се изважда от фурната, поръсва се с пудра захар и се оставя да изстине напълно, за да не се вглети при рязането.
Много е подходящ за следобедна закуска! :)

12 ноември 2011 г

събота, 12 ноември 2011 г.

АЗ И ПОРЕДНОТО КУМСКО ПИЛЕ :)

УКРАСЯВАМ КУМСКИ ПИЛЕТА ЗА РАДОСТ НА СВАТОВЕ И КРЪСТНИЦИ! :)

КУМСКО ПИЛЕ ЗА МИЛЕВИ

    Бях се зарекла повече да не правя подобни хвъркати гадинки, но... сестричка се примоли, какво да я правя...:)

                                                                   12 ноември 2011

петък, 11 ноември 2011 г.

" МОКЪР" СВИНСКИ ДРОБ С ПОДПРАВКИ

    За него нямах рецепта. Просто снощи видях пресен дроб в един магазин в Луковит, хареса ми на вид и веднага ми изплува "нещо" за гарниране, което да е по- различно от лук с подправки :).
Та... купих парче дроб от около 400 гр, погледнах какво имам в наличност и за половин час бях готова.
ПРОДУКТИ:
около 400 гр свински дроб
4 с. л. олио
3 с. л. соев сос / все пак е въпрос на вкус, опитвайте и слагайте /
3 с. л. бяло вино
десетина зрънца черен пипер
2 листенца дафинов лист
съвсем мъничко вода към края, ако все още дробецът не е готов

ЗА " ИЗМИСЛЕНИЯ" СОС:
2 с. л. краве масло
2 с. л. брашно
1 ракиена чашка бяло вино
около 1 ч. ч. хладка вода/ количеството ще го прецените вие според желанието ви за гъстота на соса/
2 с. л. соев сос / напомням, че неговото количество е въпрос на вкус/
черен пипер на вкус
1 ч. л. чубрица
1 скилидка чесън

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Дроба го нарязах на " локумчета" и го задуших в олиото, соевия сос и виното. Сложих  дафиновия лист и зрънцата черен пипер.
Задушавах и бърках докато той не започна да се пържи и олиото стана бистро.
Извадих го от мазнината и го подредих в платото.

Отстрани и леко върху него полях соса, който приготвих като запържих брашното в кравето масло и разредих с виното, соевия сос и водата при непрекъснато бъркане.
Варих го не повече от 7- 8 минути, като през това време го подправих с черен пипер и чубрица.
Добавих нарязаната на ситно скилидка чесън и веднага го отстраних от котлона.
Готовото ястие украсих с лимон и магданоз.
Получи се ароматен и сочен или както аз си го кръстих " мокър " дроб с вкусен сос.
Добавете си и винце и... НАЗДРАВЕ! :) 

10 ноември 2011 г

четвъртък, 10 ноември 2011 г.

СЕЛСКИ ПРОСЕНИК С ПРЪЖКИ И ШАРЕНА СОЛ

    Някои знаят какво е ПРЪЖКА, но други може би не . За тях е пояснението, че пръжката е  изпържено парче сланинка с малко месце по нея, което е получено при топенето на свинската мас. Не са здравословни, разбира се, но все пак не ги ядем всеки ден.
Такъв просеник ядох с огромна сладост вечерта, преди да родя Кристина.
Бяхме поканени на гости на един колега на моя съпруг и баба Милка/ лека и пръст вече/ беше направила такова нещо.
Години след това опитах да го направя и се получи много хубав. От тогава не са ми попадали пръжки, но тази година си стопих един буркан мас/ като да имам в хладилника мас/, получиха се колкото една чаена чаша  пръжчици и снощи вече трябваше да ги използвам, за да не се развалят от стоене.


ПРОДУКТИ:
2 ч. ч. царевично брашно, но не фино.
/Моето е домашно смляно, защото с това, което се предлага по магазините, просеникът изобщо не става хубав./
1 ч. ч. бяло брашно
5 с. л. кисело мляко
1 с. л. оцет
1 ч. л. сол
3 с. л. олио
1 ч. л. сода за хляб
1 ч. ч. хладка вода
1 ч. ч. пръжки
шарена сол

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
В дълбока купа изсипете млякото, оцета , солта, олиото и водата и разбъркайте. В течната смес изсипете и царевичното брашно и разбъркайте добре. Добавете и пшеничното брашно с размесената в него сода. Отново разбъркайте , намажете с олио една тавичка и в нея изсипете сместа. Върху нея наредете пръжките, които предварително сте наръсили с шарената сол, натиснете ги леко, за да потънат в нея.

Изпечете просеника в гореща фурна на 180 градуса в продължение на около 35- 40 минути/ в зависимост от това дали го предпочитате по- хрупкав или не/.
Извадете го, оставете го десетина минутки, за да поизстине малко и след това го нарежете и сервирайте.
Ще ви хареса, стига да обичате царевичното брашно :).

9 ноември 2011 г

сряда, 9 ноември 2011 г.

ШОКОЛАДОВИ КРОАСАНЧЕТА

         Започнах да тъкмя колет за Студентски град и понеже знам, че там дечицата чакат с нетърпение за нещо домашно приготвено, а и че дъщеря ми обожава кроасани, купих бутер тесто и шоколад  и започнах да навивам едни мини кроасанчета :).
ПРОДУКТИ:
400 гр бутер тесто БЕЛЛА
около 150 гр течен шоколад
150 гр млечен шоколад
30 гр краве масло
олио/ не повече от 2 с. л. / до получаване на еднородна консистенция, подходяща за глазура на кроасанчетата

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Бутер тестото оставих на стайна температура докато се размрази.
Разгънах го  върху равна повърхност и леко го разточих с точилката.
Нарязах го на 10 квадрата, които разполових на по два триъгълника.
Разтеглих внимателно триъгълничетата така, че да придобият прилична форма при тяхното навиване.
В центъра на всяко едно от тях сложих по малко течен шоколад, загърнах ги в двата края/ за да не изтече плънката/ , навих ги като кифлички, наредих ги в суха тава на разстояние и ги изпекох в предварително загрята на 220 градуса фурна. 


Печенето продължи не повече от 15 минути.
Препоръка: Все пак всяка печка пече различно и за това преценете дали ще са готови за това време!
Извадих кроасанчетата и ги оставих да изстинат напълно.
Разтопих шоколада на водна баня заедно с маслото и олиото.
Половината от тях потопих изцяло, а останалата част украсих с помощта на лъжица, която топих в горещата щоколадова смес и с енергични движения набързо" писах върху тях"" :).
Оставих ги няколко часа, за да стегне добре глазурата/ украсата/.
Получиха се 20 бройки.

7 ноември 2011 г

неделя, 6 ноември 2011 г.

ЖИТО С МЕД

  Вчера бе Архангеловата задушница.
 Приготвих жито за помен, но си отделих една купичка, в която не сложих нищо.
Тази сутрин го полях с 1 с. л. мед и го хапнах на закуска :).

6 ноември 2011 г

АРОМАТНА И МАЗНИЧКА МИНИ МИЛИНКА

     От днешните солени кифлички остана съвсем малко тесто, което / както и да го бях разпределила/, щеше да запълни едва най- малката тавичка.
Изведнъж ми изплуваха тестените облачета на Севдалина Нейкова и в този момент вече знаех какво ще " произведа" :).
САМОТО ЗАМЕСВАНЕ НА ТЕСТОТО ВИЖТЕ В РЕЦЕПТАТА " СОЛЕНИ КИФЛИЧКИ С МАСЛО И МАЙОНЕЗА"!

Самата милинка оформих като набързо натъркалях тестени топчици, големи колкото орехи, потопих ги в олио, размесено с червен пипер, малко сол и нарязан магданоз.
Наредих ги в най- малката тавичка, в дупчиците между тях нахвърлях натрошено сирене и отгоре намазах обилно със смес от жълтък и олио.

Оставих я да втаса така, че да увеличи обема си двойно и я изпекох на 180 градуса в продължение на десетина минути.
ПОДЧЕРТАВАМ ОТНОВО, ЧЕ Я ПЕКОХ В " РАХОВЕЦ"- А НА СЕЛО, КОЙТО ПЕЧЕ МНОГО СТРАННО!
В моята фурна няма как да се случи такова бързо печене и затова наблюдавайте милинката .
Препоръка:
Проследете си времето и печете до готовност!
След като я извадих я намазах с олио, завих я да се задуши и след това я гледахме, любувахме и се и накрая я изядохме! :)


5 ноември 2011 г

СОЛЕНИ КИФЛИЧКИ С МАСЛО И МАЙОНЕЗА

   Нямам снимка на солени кифлички, но съм правила и затова от доста време насам ми беше съвестно, че не съм ви ги споделила. Последният път ги месих с маргарин, но днес реших, че ще им сложа масло, че даже и малко майонеза.
Та... за днес бях предвидила тези СОЛЕНИ КИФЛИЧКИ  и понеже ми напредна времето, грабнах тестотото и ... хайде с него при родителите ми по случай събора на Лепица :).
Оформих ги там, изчаках печката да загрее до 180 градуса , настроих си телефона да алармира след 20 минути, но когато отидох да ги извадя , те просто вече бяха препечени...
Така е, когато ползваш чужда печка и не знаеш адета и!

ПРОДУКТИ:

около 500 гр брашно
около 250 мл хладка вода
1/ 2 кубче жива мая, което като грамаж е 21 гр
1 ч. ч. сол
1 ч. л. захар
3 с. л. краве масло
2 с. л. майонеза
ПЪЛНЕЖ:
сирене
колбас
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
От посочените продукти омесих тесто, което оставих да втасва./ При мен втасването бе цели 3 часа, защото така се стекоха обстоятелствата, но по принцип трябва да е само 1 час.
Разделих го на 3 топки, като първата и втората разточих на тънка кора и разделих на 8 триъгълничета.
Половината от тях навих с натрошено сирене, а в останалите сложих салам " Камчия" на Житница.
Наредих ги на разстояние в обилно намазана с олио тава, като отгоре също ги помазах с олио.
Оставих ги да втасат и увеличат обема си и и ги сложих да се пекат.
Вече разбрахте как се изпекоха тези кифли!!!
Извадих ги  и ги намазах с разбита майонеза и малко вода в нея/.
Завих ги в кърпа до омекване.

5 ноември 2011 г / за Задушница/

сряда, 2 ноември 2011 г.

ПЪЛНОЗЪРНЕСТ ХЛЯБ

   Съставките в тестото са също като в моето" универсално" тесто, но половината брашно е бяло, а другата- половина е пълнозърнесто.
Хлябът в момента втасва и затова ще публикувам нещата само до момента, след което ще продължа...
Вече е готов, изпечен.
ПРОДУКТИ:

250 гр ЧЕРВЕНОБРЕЖКО пшенично брашно / 2 ч. ч./ :)
250 гр пълнозърнесто брашно / 2 ч. ч./
1 пакетче суха мая на д-р Йоткер
около 350 мл хладка вода
1 ч. л. сол
1 с. л. захар
2 с. л. кисело мляко
2 с. л. олио
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Както обичайно- месите тестото, оставате да втаса около 1 час, оформяте и го оставяте да втаса в намазнена тава още веднъж.
 Аз го оформих набързо ей така, съвсем небрежно.
Отгоре го поръсих с брашно и му направих леки разрези с ножа.

Невероятно вкусен и мекичък хлебец :).
20 август 2013 г

МИШ МАШ С ДОБАВКА НА КИСЕЛО МЛЯКО, СИРЕНЕ, ЧЕСЪНЧЕ И КОПЪР

    Тази вечер инцидентно замесих една содена питка, а може ли да има питка, пък да няма в какво да си топнем?!! :)

Изпържих 1 конфитюрено бурканче постна лютика/ която правя в буркани през лятото/ чукнах вътре 3 яйчица и запържих отново при непрекъснато бъркане. Дръпнах миш маша от котлона и му добавих 2-3 с. л. кисело мляко, шепа сирене и малко чесън. Посолих на вкус. Поръсих с пресен копър и поднесох с питката за вечеря :).

вторник, 1 ноември 2011 г.

КОКОСОВ СЛАДКИШ С ИЗВАРА И ШОКОЛАД


   Не за първи път ще споделя колко много обичаме  кокос и всичко, направено с него.
Търсих и гледах рецепти за кокосови сладкиши, премислях и прехвърлях дали ще ми хареса този или онзи и снощи  реших, че ще си направя един комбиниран 
КОКОСОВ СЛАДКИШ С ИЗВАРА И ШОКОЛАД.


Сладкиша направих ето така:

ПРОДУКТИ:
1 майонеза  „ Краси”
1  и 1/ 2 ч. ч. захар
1 ч.ч. вода
2 ванилии
2 с. л. разтопено краве масло
5 с. л. кокосови стърготини
2 ч.ч. брашно
1 бакпулвер

ЗА   КРЕМА:
500 гр обезмаслена извара на „ Мероне” / тя е безмаслена, но има вкус на масълце/
около 100 гр пудра захар / преценете според вкуса ви/
3 с. л. разтопено краве масло
1 ч. ч. кокосови стърготини

ЗА ГЛАЗУРАТА:
1 шоколад от 100 гр
около 30 гр масло
1 с. л. олио

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Разбърках майонезата със захарта.
Добавих водата и отново разбърках.
Сложих ванилията, кокосовите стърготини и маслото, а след тях постепенно при непрекъснато разбиване на ниската степен на миксера изсипах и брашното с размесения в него бакпулвер.
Изсипах сместа в набрашнена и намаслена тавичка и пекох до получаване на лек загар в предварително загрята на 180 градуса фурна.


Оставих блата да изстине напълно.
Върху него разстлах крема, който приготвих като разбърках много добре посочените съставки. Постарах се да го позагладя, за да не протече шоколадът в изварата :).

Върху него изсипах горещата шоколадова глазура / шоколада разтопих на водна баня/ и оставих сладкиша на хладно, за да се стегне добре.
ПРЕПОРЪКА:
Хубаво е кокосовото „удоволствие „ да се остави да престои поне 5- 6 часа.
Аз го оставих и останах много доволна J.

31 октомври 2011 г

КАРТОФЕНО ВЪЗВИШЕНИЕ С МАСЛО И МАЙОНЕЗЕНО- ЧЕСНОВ СОС

    С такъв сос заливам варени яйца и стават страхотни. Заливала съм тиквички, панирано пилешко месо ...
Снощи реших да залея и картофи и ето, че се поучиха идеални на вкус.
Комбинацията между масло, майонеза и чесън не е за подминаване...


ПРОДУКТИ:
1 кг картофи
3- 4 с. л. краве масло
щипка червен пипер
сол на вкус

ЗА СОСА:
1 майонеза
3 с. л. кисело мляко
чесън и сол на вкус

копър за поръсване

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
  Картофите се белят и се сваряват в солена вода.
Нарязват се на парчета, редят се в тава и се поливат с препърженото масло и червения пипер.
Запичат се във фурна около 15 минути.

Изваждат се, изсипват се на купчинка в чиния и се заливат със соса, който се приготвя като се разбъркат добре посочените съставки.

ПРЕПОРЪКА:
Можете да намалите количеството на картофите и съответно количеството на соса.
Към соса можете да добавите  и черен пипер, става вкусно.

31 октомври 2011 г
.

ГЮВЕЧЕТА " КЛАСИКА"

        Приготвям ги много рядко, но днес щерката се сети, че вече е време да похапнем тези класически гювеченца :).
КАКВИ ПРОДУКТИ СЛОЖИХ:
За 1 гювече:
1 средно голям картоф
1/ 2 глава кромид лук
1/ 2 чушка
1/ 2 среден по големина домат
около 80 гр хубав колбас/ наденица/
около 40 гр кашкавал
 сирене, колкото кибритена кутийка
1 яйце
по- малко от 1 к. л. сол
черен пипер
чубрица
босилек
джоджен
1 с. л. вода
2 с. л. олио

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
На дъното на гювечето се сипва 1 с. л. олио. Нарязват се като за мусака картофът, лукът, наденицата, кашкавалът, чушката и доматът.
Добавят се и подправките, още 1 с. л. олио и 1 с. л. вода.
Разбъркайте продуктите добре.


Направете малко кладенче в средата и натрошете сиренцето.
Печете гювечетата във фурна на 200 градуса до готовност.
Малко преди да ги извадите чукнете отгоре по едно яйце.
АМИ ТОВА Е! :)

31 октомври 2011 г