XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: Септември 2011

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и често намирам време за нея. Имам стимул да готвя и го правя с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от мен, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРЯ!

сряда, 28 септември 2011 г.

ПРОСЛОВУТИЯТ СЛАДКИШ С ВАФЛИ " БОРОВЕЦ"

Доста време чаках да го направя, защото исках да е за по-специален повод.
Днес моята сестричка има рожден ден и прибирайки се от работа, го забърках веднага.
Често да си призная- не останах толкова очарована.
Получи се един сладък " кекс", не много бухнал, леко тестлив и наподобяващ щрудел или грис- халва. Нямаше я нормалната консистенция на сладкиш.
Та... набързо спретнах този вафлен сладкиш и тръгнах на празника на г- жа Милева :).



Рецептата взех от " Веселият готвач".

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
500 г кисело мляко
1 ч.л. сода
1 ч.ч. захар

2 ч.ч. брашно

1/2 ч.ч. олио

4 бр. шоколадови вафли / аз сложих 5 броя/

маргарин или масло за намазване/ ползвах масло/


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:


С дървена лъжица разбърках захарта с олиото и киселото мляко.


Добавих брашното, предварително размесено на сухо със содата , а накрая сложих и настърганите 3 вафли "Боровец".


Изсипах сместа в намаслена и набрашнена разкопчаваща форма.







Изпекох сладкиша в предвалително загрята фурна на 200 градуса до готовност.



Обърнах го веднага и още топъл го намазах с 50 гр краве масло.


Поръсих го с останалите настъргани две вафли и го оставих да изстине:).



Ето и парче от него.





26 септември 2011 г


неделя, 25 септември 2011 г.

ДОМАШНО ПИЛЕ НА ЛЮТИКА

   Захранена съм с такова пиле и до ден днешен го правя и на моето семейство :).
Толкова е вкусно това ястие, че ако не сте го правили и решите да го опитате- няма да спрете да го приготвяте. Повярвайте ми!
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
1 пиле
около 1 кг домати
около 1 кг чушки
няколко скилидки чесън
магданоз
сол
малко захар/ ако са по- кисели доматките/
олио

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Моето пиленце беше домашно.
 Най- напред го сварих, защото е по- жилавко и надали щеше да се изпече добре.
Когато купувам от магазина или ги варя, или ги пека / всеки път различно, но печените са по- вкусни/.
Обезкостих  го.
Изпекох , обелих и нарязах чушките на парчета.
Нарязах доматите и ги изварих със сол и захар на вкус, като накрая им сипах олио, за да се позапържат.
Към тях добавих чушките и месото и ги запържих малко.
Накрая овкусих лютиката с накълцан чесън и нарязан магданоз, разбърках, оставих малко да поизстине и... СЕРВИРАХ! :)
Да ви е сладко!

август 2011 г

ДОМАШНА ЛЮТЕНИЦА ОТ ПЕЧЕНИ ЧУШКИ И ИЗВАРЕНА ДОМАТЕНА ПАСТА

Тази лютеницата е традиционна за нашия край. Обикновено се прави с доматено пюре, но аз предпочитам изварените домати пред купеното пюре.
ПРОДУКТИ:

10 кг домати

10 кг червени чушки

сол на вкус

захар на вкус

1 ч. ч. олио

млян черен пипер на вкус/ аз сложих почти 1 пакетче/

кимион на вкус/ който обича тази подправка/

3- 4 с. л. брашно или нишесте



НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Измих доматите и всеки един от тях нарязах на 4 парчета.

Изчистих семето и ги смлях през ситната решетка на месомелачната машинка.




Сложих ги в караваната и започнах да ги варя докато намалиха обема си и се посгъстиха. Изсипах олиото и ги овкусих със сол и захар.




Дойде времето, в което трябва да се сложат и чушките.

Тях ги изпекох, обелих и смлях през същата решетка на машинката.

Сложих ги в доматите и продължих да варя / или вече пържа/ лютеницата при почти непрекъснато бъркане, защото взе да става гъста и да се опитва да се лепи по дъното на караваната. Варих я до желаната гъстота и 10 минути преди да я сваля от огъня и добавих черния пипер, кимиона и брашното/ нишестето/, размити в малко вода.
Оставих я да поизстине и я насипах в сухи бурканчета.
И ДА НЕ ПРОПУСНА ДА ОТБЕЛЕЖА, ЧЕ ПОЛОВИНАТА Я ПАСИРАХ С ПАСАТОРА И СТАНА С ГЛАДКА КОНСИСТЕНЦИЯ КАКТО КУПЕНАТА :).
От това количество продукти напълних 20 конфитюрени бурканчета.
Стерилизирах бурканите 10 минути.
Дъщеря ми не обича купени лютеници и затова всяка година приготвям домашна :).

22 септември 2011 г

ЧУШКИ С ЖЪЛТ ДОМАТЕН СОС

Сосът е такъв, защото е от жълти домати :).

ПРОДУКТИ:
домати
чушки- червени и зелени
сол
олио
захар
чесън- по желание
магданоз
черен пипер
дафинов лист- по желание
/ Количеството и съотношението между домати и чушки е по желание/.
Подправките нека да бъдат по ваш вкус и преценка.

НАЧИН НАПРИГОТВЯНЕ:
Доматите се мелят с машинката , която маха люспите и семките.
Полученият сок се слага да се извари наполовина. Посолете го, добавете му захар и олио, за да се овкуси и запържи. Сложете черния пипер и дафиновия лист/ ако обичате тази подправка/.
Нарежете чушките на кръгчета.
 Пуснете ги в горещия доматен сос за не повече от 5 минути.
Отстранете от огъня и наръсете с нарязания магданоз.
Оставете да поизстине и налейте апетитката в бурканчета.
По желание във всяко едно бурканче можете да сложите по 2- 3 цели скилидки чесън.
Стерилизирайте 10 минути.

август 2011 г

ПЕЧЕНИ ЧУШКИ СЪС СОЛ- за салати, катък, паниране...

     Обикновено прибирам печените чушки във фризера, но по този начин студентката няма да може да ги транспортира до София  и заради това вчера набрах последните домашни чушки, Миташки ги изпече, а аз ги прибрах в бурканчета за нея :).

Чушките се пекат, белят се и  се ръсят със сол.
 Редят се плътно в буркани.
Стерилизират се не по- малко от 15 минути.
През зимата отварям бурканчето и с чушчиците си правя различни салатки, слагам ги в катък, панирам ги, заливам ги с оцет и чесън.
Многофункционални са! :)

 23 септември 2011 г

СУШЕНИ ЧЕРИ ДОМАТЧЕТА

   По принцип доматчетата се сушат около 1 месец на слънце и след това се съхраняват в зехтин, но аз прецених, че няма да дам толкова пари специално за зехтин и ги сложих в олио.
Дано да оцелеят поне месец в хладилника! :)
Ще ги използвам за пици или пълнени хлебчета.

22 септември 2011 г

събота, 24 септември 2011 г.

КАРТОФЕНА ЯХНИЯ С КЮФТЕТА

Имах идея да правя мусака, но понеже не сме и особени фенове реших, че ще направя нещо с картофи и кайма, но в друг вид.
Публикувах рецептата в едната кулинарна група и една от кулинарките каза, че това са кюфтета по Чирпански при което изгледах клипа на Иван Звездев с тази рецепта и видях, че моята гозба не е такава. Прилича, да, но не съвсем.



Та, ето как я сготвих аз:



ПРОДУКТИ:



За кюфтетата:

700 гр кайма

1 глава кромид лук

1 яйце

50 гр ориз

сол

чубрица

черен пипер

брашно за овалване на кюфтетата



За яхнията:

около 1 кг картофи

2 по- големи глави кромид лук

3 чушки

2 домата

1 морков

2/ 3 ч. ч. олио

сол

1 ч. л. червен пипер

1 ч. л. чубрица

1 непълна ч. л. черен пипер

6-7 зърна бахар

2 дафинови листа

2 с. л. брашно

бульон

пресен магданоз



НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

От каймата и изброените продукти/ оризът бе сварен/ направих смес за кюфтета, които потопих в брашно и сварих в продължение на около 20 минути в кипяща солена вода.

Извадих ги да се отцедят.



В дълбока тенджера запържих нарязаните лук, чушки и моркови в посоченото количество олио, после налях малко от бульона, в който сварих кюфтетата.


Добавих червения пипер и доматите и задуших зеленчуците малко.

Сложих обелените и нарязани на по- едро картофи, сипах всичкия останал бульон, посолих на вкус, сложих подправките за яхнията и оставих да къкри на умерен огън до готовност на ястието. Накрая сгъстих манджата с размитото в малко вода брашно, пуснах в нея и кюфтетата, подправих с пресен магданоз и сервирах.

Получи се интересна и вкусна гозбица :).






20 септември 2011 г

КЮФТЕТА С КАШКАВАЛ НА СКАРА

    Не помня коя жена от готварската група във Фейсбук ми даде идеята, защото аз исках и питах за НЕЩО НА СКАРА.
Направих тези кюфтенца, които много ни харесаха.
Хиляди извинения към авторката на идеята!

ПРОДУКТИ:
около 1 кг кайма
1 голяма глава кромид лук
1 червена и 1 зелена чушка
сол
чубрица
черен пипер
кимион
около 100 - 150 гр кашкавал за пълнеж

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
От каймата и подправките направих смес за кюфтета на скара и с мокри ръце я разделих на еднакви топки.

Всяка една от тях  разплесках и в средата сложих малко парченце кашкавал.
Сгънах ги на полумесеци и ги приплеснах леко.

Изпекох ги на скарата добре и ги сервирах с бяло вино.

                                                             17 септември 2011 г

СОЧНА КАРТОФЕНА САЛАТА

Картофите ги беля преди да съм ги сварила.
Режа ги на едри парчета и ги слагам в солена вода в тенджерата под налягане, в която ги варя не повече от 10 минути след зашумяването на тенджерата.
Изцеждам ги и ги смесвам с нарязан кромид лук/ най- добре е да е воден/, овкусявам салатата с още малко сол, оцет и олио и поднасям като гарнитура, а защо не и като салата :).

17 септември 2011 г
  

СЛАДКО ОТ ЦЕЛИ СМОКИНИ, ПОЛОВИНКИ СЛИВИ, ОРЕХИ И КАНЕЛА

        Мислех си, че половинките сливи ще останат здрави по време на варенето, но НЕ, защото не ги потопих във варов разтвор.
Получи се вкусно сладко при тази комбинация, с много сосче, макар и не с цели плодчета :)
Общото количество на смокините и сливите беше към 2 кг, а захарта- 1 кг.
Смокините ги сложих цели като предварително ги попарих за 5 минути в гореща, но не вряла вода. Сливите ги разрязах на две, но не по дължина. Сложих захарта и четвъртинки орехови ядки " на око" , малко канела за вкус, разбърках всичко и започнах да варя на котлона при периодично разбъркване. Накрая сложих 1 каф. лъжичка лимонена киселина, оставих готовото сладко да се охлади и го насипах в бурканчета, които стерилизирах 5 минути.
Между другото КАНЕЛА В СЛАДКО СЛОЖИХ ЗА ПЪРВИ ПЪТ И МИ ХАРЕСА :).

17 септември 2011 г

НЕВЕРОЯТЕН КОНФИТЮР ОТ СМОКИНИ И СИНИ СЛИВИ

     Такава комбинация не бях правила, но понеже имам смокини, а в същото време в хладилника се подвизаваха 1 кг сини сливи си рекох, че е време да видя какво ще се получи.
  Вече знам, че догодина/ ако съм жива и здрава/ ще си направя отново и в по- голямо количество, защото се хареса на всички у дома.
ПРОДУКТИ:
1 кг смокини
1 кг сини сливи
1 кг захар
щипка лимонена киселина

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Смокините и сливите смлях със ситната решетка на машинката за мелене на месо, изсипах ги в тава и към тях прибавих захарта. Разбърках добре.

Изпекох конфитюра във фурната на максимална мощност до готовност като периодично отварях и разбърквах сместа.
Преди да го извадя, сложих лимонената киселина, разбърках и оставих да се поохлади.
Насипах го в сухи бурканчета  и го стерилизирах само 5 минути за капачката.
Опитате тази комбинация, много е сполучлива ! :)

22 септември 2011 г
                 

ЗЕЛЕНЧУКОВА СМЕС ЗА ЗИМНА САЛАТА/ варени картофи, моркови и зелени доматчета/ :)

     Тази идея взех от една колежка, която миналата година донесе в училище да опитаме произведението и.
Така приготвените зеленчуци бяха смесени с майонеза и чесън. Допадна ми салатката и днес, когато минах да обера последните зелени домати, преди да оскубя корените, реших да направя няколко бурканчета за опит.
ПРОДУКТИ:
Картофи, моркови и зелени доматчета в съотношение КОЛКОТО ПОЖЕЛАЕТЕ :)
При мен картофите бяха най- много, морковите- средно количество и зелените домати- най-малко, защото ако са повече може би ще нагарча салатата после.

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Сварих трите вида зеленчуци в солена вода.

 Намачках ги, посолих ги още малко на вкус, разбърках ги, сложих сместа в бурканчета и ги стерилизирах в продължение на 15 минути.
Тази зеленчекова смес е чудесна в комбинация с чесън и майонеза особено през зимния сезон, когато вече няма пресни зеленчуци и разчитаме да си пием ракийката с някаква туршийка, разядка или зимна салатка :).
От показаното количество "НА ОКО" се получиха тези 4 бурканчета, които виждате.

23 септември 2011 г


петък, 23 септември 2011 г.

ПЪЛНОЗЪРНЕСТИ ФРАНЗЕЛКИ

         Стремя се да ям здравословен хляб, макар и рядко да използвам такъв.
Днес замесих тези пълнозърнести франзелки.

ПРОДУКТИ:
500 гр пълнозърнесто пшенично- ръжено брашно
10 гр суха мая
1 равна с. л. сол
около 300 мл  хладка вода
олио за намазване на суровите франзели и тавата
маргарин за намазване на изпечените хлебчета

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
   Смесих маята с брашното на сухо.
Добавих солта и водата и замесих тесто, което оставих около 1 час да втаса.
Отново намесих тестото и го разделих на 3 топки. Всяка една от тях разточих леко и навих на руло.
Намазах тава с олио и подредих хлебчетата в нея. Намазах и тях с олио.

  Изпекох ги в предварително загрята фурна на 200 градуса около 20 минути и след това на 180 градуса до пълна готовност.
  Извадих ги от фурната, сложих ги върху кърпа, намазах ги с маргарин и ги завих докато поизстинаха.

Получиха се хем красиви, хем здравословни франзелки :).


23 септември 2011 г

ЗАДУШЕНА РИБА С БЯЛО ВИНО, ЧЕСЪН И ДЕВЕСИЛ

    Това е риба Таранка/ Костур/, която имах във фризера и понеже ми омръзна да я ядем само пържена реших, че ще я задуша в тенджерата под налягане с бяло вино.
Мислих какво още да сложа и измислих:


ПРОДУКТИ:
500 гр напълно изчистена и осолена риба
3 средно големи глави кромид лук
няколко скилидки чесън
1 каф. чаша бяло вино
1 каф. чаша олио
1/ 2 каф. ч. оцет
няколко стръкчета пресен девесил
около 20 зрънца черен пипер
6- 7 зърна бахар
2 дафинови листа
щипка лимонена киселина
1 ч. л.чубрица
вода


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
    Нарязах рибата на по- големи парчета, осолих я и започнах да я редя в намазаната с олио тенджера под налягане- риба, нарязан лук на едро, подправки, отново риба, пак лук  и накрая подправки.
 Посолих я малко със сол. Полях я с олиото и оцета и долях толкова количество вода, че да покрие рибата изцяло.

Варих я в продължение на 1 час на много бавен огън.
Сервирах я с бяло винце :).

20 септември 2011 г



петък, 16 септември 2011 г.

ПЪЛНЕНИ ЧУШКИ В ДОМАТЕНО- ЧЕСНОВ СОС

          Днес на фона на всички положителни емоции в училище, свързани с откриването на новата учебна година и после умората, която отведнъж ме споходи реших, че ще пълня чушки. Да, но пусто като съм свикнала все нещо да променям, за да видя какво ще се получи... мислих и измислих.
Казах си: " Ще ги направя с някакъв импровизиран доматен сос..."


ПРОДУКТИ:

Пълнеж:
около 700 гр кайма/ в случая домашна/
1 глава кромид лук
1 яйце
50 гр суров ориз
малко сол
черен пипер
кимион
чубрица
1 ч. л. червен пипер

10 чушки- червени и зелени
малко олио

За соса:
3- 4 домата
бульонът , който се получава при печенето на чушките
2- 3 с. л. брашно
черен пипер
чубрица
джоджен
босилек

 НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Каймата омесих с посочените компоненти.


С нея напълних чушките, на които направих предварителен разрез от към върха, за да не се спукат по време на готвенето.
Потопих ги в брашно, наредих ги ядна срещу друга в тавата, в която бях сипала малко олио, посолих ги и ги залях с вода , докато потънаха.

Изпекох ги на около 200 градуса, като ги обърнах и на другата страна, но вече изсипах бульона и те продължиха да си се пекат " на масълце" до готовност.
В тенджера сложих нарязаните на дребно домати, добавих им сол  и  малко захар на вкус и ги изварявах до омекване, след което започнах да изсипвам полека от бульона. Оставих соса да ври още малко, сложих му размитото в студена вода брашно иподправките  и го оставих да ври още 10 минути докато придоби еднородна консистенция, добавих му чесън  и магданоз и го отстраних от котлона. :).

Взех изпечените вече чушки и ги напусках в тенджерата със соса.
Поръсих с още малко магданоз за красота и сервирах :).


 


сряда, 14 септември 2011 г.

ГОЛЯМО КЮФТЕ

     Това кюфте го видях от няколко жени в готварските групи и го направих. Хареса се на всички ни, даже и две гостенчета гощавах от него :).
ПРОДУКТИ:
-около 700 гр кайма/ аз използвах домашна/
-стандартните компоненти за каймата, че да стане като за пържени кюфтета
-250 гр пресни гъби, копър, чесън, краве масло
-3- 4 кисели краставички
-около 500 гр картофи, 1 каф. ч. прясно мляко, 2- 3 с. л. краве масло
- около 100 гр кашкавал
ПРИГОТВЯНЕ:
   Омесих  каймата както вече споменах като за пържени кюфтета- с лук, яйце, накиснат хляб, подправки...
Намазах една тава с олио и в нея разстлах готовата месна смес.
Изпекох кюфтето на 180 градуса почти до готовност, извадих го, върху него наредих нарязаните кисели краставички, а после и задушените гъби в масло, с копър и  чесън .
Върху всичко това разстлах картофено пюре, което приготвих с краве масло и прясно мляко.
Най- отгоре наръсих настъргания кашкавал и отново сложих кюфтето във фурната .
Оставих го да се пече във фурната на 150 градуса докато получи приятен златен загар. 
Ето го вече и в разрез.
Заповядайте парченце от него! :)
Опитайте го, много е вкусно! :)

август 2011 г

ЛЮБИМИ НЕВРОЗНИ КЮФТЕТА

       Тези кюфтенца са за всички вас, които обичате лютичкото.
Та то е много изкушаващо и в същото време създава апетит :). Май, май всички си го имаме, но все пак... нека си ги направим и им се насладим :).


ПРОДУКТИ:
около 500 гр кайма/ моята бе домашна и истинска :)/
 1 средно голяма глава лук нарязан на ситно
1/ 2 нарязана на ситно зелена чушка
1/ 2 червена чушка / -ІІ- /
1 ЛЮТО ЧУШЛЕНЦЕ :) / -ІІ -/
сол на вкус
черен пипер
чубрица
малко босилек

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Омесих каймата с останалите добавки.

 Разделих сместа на еднакви топки, с мокри ръце ги оформих и разплесках на кюфтета.

  Миташки без да се бави ги изпече на скарата :).
А как ги преглътнахме с по чаша биричка... :).
Направете си  и се подлютете за здраве!

август 2011 г