XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: август 2011

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и хобито на моя съпруг. Често намираме време за нея. Имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от нас, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРИМ!

сряда, 31 август 2011 г.

Салата от ПЕЧЕН ПАТЛАДЖАН С МАЙОНЕЗА И ЧЕСЪН

Много е вкусна, но е калорична, заради майонезата.

ПРОДУКТИ:
патладжан
майонеза
чесън
сол

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ :
Патладжана го измивам, почиствам от дръжките и го слагам в тава и после във фурната, за да се изпече. Пека го на максимум, че и на вентилатор.

Беля го и го мачкам с кухненското приспособление за пасиране/ мачкане/. 


 Добавям толкова майонеза в зависимост от това, колко искам да ми е рядка/ гъста салатата. Овкусявам с чесън и сол и ГОТОВО! :)
Хубав е и вариантът, в който можете да сложите печени и нарязани на ситно чушки.

31 август 2011 г

Следобедно междинно хранене от 1 блок

2 сварени белтъка
2 смокини
1 орех

31 август 2011 г

ЗАДУШЕНИ ДОМАТИ И ЧУШКИ С ЧЕСЪН, СИРЕНЕ, ПЪЛНОЗЪРНЕСТ ХЛЯБ




Това са два блока / 2В + 2М + 2П/ за днешния ОБЯД:
1 блок въглехидрати и 2 блока мазнини- 100 гр домати и 100 гр чушки задуших с 1 и 1/ 2 ч. л. олио. Добавих 1 скилидка чесън
1 блок въглехидрати- 1 пълнозърнеста филийка
2 блока протеини- 56 гр сирене
ВКУСОТИЯ!!!

ГОТОВА МАНДЖА ОТ ИЗВАРЕНИ ДОМАТИ, ПЕЧЕНИ ЧУШКИ И ПЪРЖЕН ПАТЛАДЖАН

    Не помня от кого знам рецептата за това "пърженко" и от кога то е задължително на нашата трапеза , но с удоволствие и с нетърпение го правя всяко лято.
През зимата тази манджа ще ви напомня за горещите летни дни, в които сте имали пресни домати и чушки, от които сте си правили летни гозбици...
Днес направих първите 22 бурканчета, а затварям поне 40 , защото дъщеря ми го обожава :). Когато го отворите, можете да го овкусите с чесън. Омесете си и една питка, нарежете си сиренце и... ПЕЙ СЪРЦЕ! :)
Всеки път го правя с различно количество зеленчуци, горе- долу се е получавало с такава гъстота, никога не съм писала или помнила, но този път реших да си запиша пропорциите.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
9 кг изчистени домати
3 кг изчистени чушки/ без значение е цветът им/
2 кг патладжан
1 ч. ч. олио
сол и захар- на вкус
магданоз
Най- напред обелих и нарязах патладжана на кубчета/ правила съм и с варианта на филийки/, посолих го и го оставих около 1 час , за да си пусне горчивата вода .

 Изплакнах го под студена струя вода, изцедих го и го изпържих.

Доматите ги смлях на решетката, която ги прави на парчета. Показах същата я в публикацията за ПОСТНА ЛЮТИКА, където можете да я видите. Ако нямате- нарежете ги с нож или ги смелете с обикновена решетка.
Изпечете изчистените от семето чушки, обелете и нарежете на парченца.


Сложете доматите и ги изварете определено време, след което сипете олиото, сложете захарта и солта и бъркайте, докато доматите се запържат.


Прибавете и нарязаните чушки и оставете манджата да поври още малко.

5 минути преди да я отстраните от огъня трябва да сложите и изпържения патладжан.

Манджата вече е готова и затова можете да я овкусите с нарязан магданоз и при необходимост да добавите още сол.
Оставете я малко да поизстине и я сложете в буркани.
Стерилизирайте не повече от 10 минути.
От тази доза се получиха 22 конфитюрени бурканчета.
ДА ВИ Е СЛАДКО! :)

31 август 2011 г
....................................
АВГУСТ 2013 г- Това лято  направих манджичката с необелен патладжан. Пак на кубчета , но този път го изпекох във фурната. Пак стана вкусотийка.

ЗЕЛЕН БОБ, ДОМАТИ, СИРЕНЕ, МАЙОНЕЗА


Днес е ВТОРИЯТ МИ ДЕН в "Зоната" и се чувствам идеално!
Изобщо не чувствам глад и даже на два пъти намалих блоковете с по един, защото това е много храна...:) Купих си и електронна везна, с която меря продуктите си с точност на грамовете. Полекичка започнах да си съставям менюто.
Е, дано да не греша, но ако е така- нека хората, които са компетентни, да ми обяснят тънкостта.





ВЕЧЕРЯ: 2 БЛОКА

ПРОТЕИНОВИ- 56 гр сирене
ВЪГЛЕХИДРАТНИ- 1 ч. ч. варен зелен боб, 1 ч. ч. нарязани домати
МАЗНИНИ- 2/ 3 ч. л. майонеза

                                                                    30 август 2011 г

ДОМАТИ, КРАСТАВИЦА, ШУНКА, ЧЕРВЕНО ЦВЕКЛО



Бях чувала за дати диета, но що ли не съм обърнала внимание.... знам ли?!?!
Голям зор беше докато разбрах за какво става дума, но вече знам и съм В НЕЯ:).
Днес е ПЪРВИЯТ МИ ДЕН!


ЗА ВЕЧЕРЯ : 2 БЛОКА

ПРОТЕИНОВИ- 56 гр пилешка шунка
ВЪГЛЕХИДРАТНИ- 200 гр домати, 100 гр краставици, 100 гр червено цмекло
МАЗНИНИ- 1 ч. л. олио, 1 ч.л. оцет

НАЙ- ЕВТИНИЯТ И НАЙ- ИКОНОМИЧНИЯТ СЛАДКИШ, който някога съм правила

     Онзи ден мама го беше направила.
  Учудих се, че от едните съставки в него- вода и оцет, ще се получи нещо хубаво, но днес го направих и останах очарована.
ПРОДУКТИ:
1 ч. чаша захар
1 ч. ч. вода
2 с. л. оцет
1/ 2 ч. ч.олио
3 с. л. сладко/ мармалад/
2 ч. ч. брашно с 1 ч. л. сода в него
2 ванилии/ като добавка от мен/
НЯМА ЯЙЦА, НИТО МЛЯКО!

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
 Всички продукти разбърках добре с дървена лъжица.

Взех правоъгълна тавичка, намазах я с олио и я набрашних. В нея изсипах сместа.
Сложих я във фурната, която предварително бях загряла на 200 градуса. Пекох сладкиша на тази температура около десетина минути, а след това намалих на 180 градуса и печенето продължи така до готовност. Не засичах за колко време бе готов, но не беше много. Май не повече от 30 минути.

Извадих го от фурната и го поръсих обилно с пудра захар.
Оставих го да изстине и го нарязах.
30 август 2011 г
.......................................................
Днес реших да го ПОДОБРЯ :).

ЕТО ГО И В ДРУГИЯ ВАРИАНТ  С ДОБАВКА НА :
1/ 2 ч. ч. счукани орехи и 1 равна ч. л. канела

                                                                   1 октомври 2011 г


понеделник, 29 август 2011 г.

Сиропирани сладки ДАХТИЛА

    Рецептата за тези сладки ми я препоръча моята добра позната от фейсбук Мария Колева, на която сърдечно благодаря!
    Сладките се правят бързо, месят се без яйца и без набухватели, имат пълнеж и се сиропират. Ще ви харесат.



ПРОДУКТИ за 1/ 2 от нейната доза:

ТЕСТО:
3 пълни ч. ч. брашно
1/ 2 ч. ч. олио
3/ 4 ч. ч. хладка вода
щипка сол
 ПЛЪНКА:
По оригинална рецепта  са бадеми, но аз сложих 1, 5 ч. ч. счукани орехи
3 с. л. захар
1 ч. л. канела
СИРОП:
2 ч. ч. захар
2 ч. ч. вода
сок от 1/ 3 лимон
2 ванилии като добавка от мен

Олио за пържене

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
   Най- напред сварих сиропа, защото му трябва време, за да изстине.
   Омесих тесто от посочените продукти.
   Подготвих си и плънката.

Разточих тестото на кора с дебелина около 2 мм и с една винена чаша изрязах кръгчета.


Гребвах с чаена лъжичка от плънката и поставях в средата на всяко кръгче.

Сгънах сладките на полумесеци и ги притиснах с пръсти добре, за да не излезе плънката при пърженето.

Забележка: Мария ми съобщи рецептата с друга форма на сладките, но аз ги направих различни, за да има разнообразие.
Останалото изрязано тесто намесих още веднъж , разточих и него и го нарязах пък на квадрати.


Сложих от плънката и върху тях и ги сгънах на триъгълничета и правоъгълничета.

Така приготвените сладки изпържих в сгорещено олио.
Горещите сладки пуснах в студения сироп и така ги оставих около десетина минути, за да поемат от течността.
Оставих ги да се охладят и ги поднесох на тате за рождения му ден :).

28 август 2011 г

неделя, 28 август 2011 г.

СЛАДКО ОТ СМОКИНИ

   Години наред не съм варила това сладко, защото ми напомня  лош и тъжен случай в моя живот.
  Преди 7 години, няколко дни след днешната дата, моята свекърва бе сложила да вари сладко от смокини. Изведнъж се почувства много зле, извиках " Бърза помощ".... , а на другия ден тя почина. СЛАДКОТО ОСТАНА В КАРАВАНАТА НЕСВАРЕНО... :(

ПРОДУКТИ:
70- 80  узрели смокини/ в зависимост от големината им/
1 кг захар
300 мл вода
1 каф. лъжи. лимонена  киселина

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:Смокините се измиват и се почистват и се изрязват дръжчиците им.
Попарват се в тенджера с гореща вода за около 5 минути, след което се изцеждат.

От захарта и водата се сварява сироп, в който се пускат  смокините и се варят около 30 минути.
Отстраняват се от огъня и се остават да престоят така 24 часа, през което време те поемат добре сиропа. След посоченото време те се слагат да се варят отново. Варете  и бъркайте до готовност. Ваше ще е желанието по- гъсто или по- рядко да оставите сладкото. Минутка преди да го свалите от огъня се слага лимонената киселина и се разбърква добре.
  Изчаквам готовото сладко да изстине, насипвам го в сухи бурканчета и го стерилизирам за затваряне на капачката.
28 август 2011 г

петък, 26 август 2011 г.

ДРУСАН КЕБАП ОТ СВИНСКО МЕСО

    Така приготвеното свинско е подходящо за зимния сезон, когато гори камината, а на масата се лее руйно вино, но... що ли пък да не си го направим и за някоя лятна вечер, в която ни се е дощяло да си боднем свинска мръвчица и да си глътнем малко студено винце или биричка, добре охладени под чучура на геранската вода :)... Това е традиционно ястие, което не изисква много трепане за приготвяне, а в същото време се класира по вкусотия на най- горното стъпало от стълбицата за оценяване :).

   КАК ГО ПРИГОТВИХ ТОЗИ ДРУСАН КЕБАП?
    Ще напиша традиционната рецепта за нашия край, а вие можете да добавите как се прави и в другите краища на страната ни.
    Вземам 1 кг крехко свинско месо, нарязвам го на парчета, осолявам го и го слагам в намазана с олио тава, която пък тава пъхам във фурната и пека до готовност с няколко разбърквания.

     Ако месото е съвсем сухо, може да се наложи да се сипе малко водичка.
     Докато месото се пече, аз нарязвам няколко глави кромид лук на едри парчета / може и воден лук, който в нашия край няма люта жилка и е доста сочен/. Количеството му е по ваша преценка. Лично аз обичам много лук, винаги той се изяжда пръв, а месото остава и затова слагам поне 5 глави.

   Изваждам месото и го изсипвам в дълбока тенджера. При него слагам  и лука плюс чубрица, червен и черен пипер, наливам 1 каф. чашка червено вино , затварям тенджерата и я слагам на котлона. Оставам да " клокне" гозбата, като на няколко пъти раздрусвам / разклащам силно / тенджерата, за да се омесят всички съставки в нея.
   Отстранявам отново тенджерата от огъня и оставам така месцето да поизстине. Тогава го отварям/, а подправките така силно са ароматизирали всичко :)... Изсипвам в дъблоки чинии, защото има сосче за топене и....  ХА, НАЗДРАВЕ И ДА ВИ Е ЗДРАВЕ! :)
    Оттук нататък при следващото приготвяне на друсания кебап има и други варианти, най- различни. Можете да сложите и гъби, може и соев сос, а защо не и още подправки- кимион, индийско орехче.... Аз обожавам босилек и честичко си слагам от него. Направете го така, както ви харесва :).
Аз само дадох идеята като споделих традицинното приготвяне:)!

                                      26 август 2011 г

БЕЛЕНИ И РЯЗАНИ ДОМАТИ С МНОГО ЦЕЛИНА И БОСИЛЕК

    Решила съм за зимния сезон да не правя кисели туршии или, ако правя, ще са съвсем малко " като да има", както казват възрастните баби, защото те никак не са полезни и установих, че когато консумирам от тях, на следващия ден под очите ми има торбички , а ръцете и краката ми са подути не, ами чак- отекли. И затова ще правя по- леки зимнини, които като ги отворя, ще мога да си ги " сръбна" спокойно с ракийката :).
Тези доматки, така приготвени, ги опитах миналата зима на едно събиране у приятелката ми Снежи Ханджийска и доста ми харесаха. А  тя е неуморна в отглеждането на зеленчуци и в прибирането на какви ли не зимнини и винаги и имам доверие за вкуса на " съдържанието на бурканите":).

КАКВО Е НЕОБХОДИМО?
домати- количеството е по желание
сол
повечко целина
босилек / по желание/
КАКВО ДА НАПРАВИМ?
Да обелим доматите / попарени или " остъргани " с обратното на ножа/.
Да ги нарежем на парчета / големината е по ваше желание/.
Да ги овкусим със сол.
Да им добавим нарязаната целина/ на мен ми харесва, когато тя е повече/.
Да насипем готовите домати в буркани
Да сложим по 1 листенце босилек във всеки буркан/ по ваша преценка/.

Да стерилизираме бурканите само 5 минути за капачката.
И на последно място ДА ГИ ХАПНЕМ СЪС ЗДРАВЕ И ПОНЕ С 1 РАКИЙКА :)!
Тези домати стават и за готвене, разбира се :).

24 август 2011 г

сряда, 24 август 2011 г.

Любимата на нашето семейство ПОСТНА ЛЮТИКА

        Боготворим я!
Ядем я с лъжицата, когато сме на диета.
Използвам я за миш- маш.
С нея правя дробчета по селски.
А какво ще кажете за пиле на лютика?
Смесена само с извара и сиренце..
Запържена с малко чесън :).
И въобще ЗА КАКВОТО СЕ СЕТЯ!
Често я правя и НА ОКО, но обикновено съотношението домати- чушки е 2: 1.
        Вчера я приготвих от 8 кг домати и 4 кг изчистени чушки. 
И още като необходими продукти: сол и магданоз
НИЩО ДРУГО!

 СЪЩНОСТ НА ПРИГОТВЯНЕТО И:
   Доматите си ги подбирам да са еднакви, за да се изпекат едновременно. Измивам ги и ги редя в тава / без да е намазана с олио/.
                                                                          Не ги соля!
Слагам тавата в максимално гореща фурна, пускам вентилатора и пека, докато отгоре направят черна коричка. Изваждам ги и ги оставам да изстинат, като внимавам при ваденето да не се залея и изгоря с врелия сок, който са си пуснали.
Изцедете ги леко и ги обелете. Не изхвърляйте доматената водичка, тъй като понякога се налага да разредите лютиката с нея към края, преди да  я насипете в бурканите.
Изчистените от семето чушки изпечете, но не във фурна, защото не стават толкова вкусни. Ние ги печем върху ламарина на газов саджак.
Оставете ги да се задушат в найлонова торбичка и след това ги обелете.
Ето в какъв вид трябва да са зарзаватите преди нарязването:

Сега те трябва да се нарежат.
Ние ги мелим с машинка за месо, на която моят съпруг преди години направи едно приспособление, което ги прави на парчета.
На чиято булка мъжът е майсторляв, може и да и направи :).
Другият вариант е рязане с нож на парчета, с каквато големина желаете вие.

Вземате каравана и в нея изсипвате доматите, чушките, нарязания магданоз и овкусявате със сол.
Аз добавих и доматената водичка, защото предпочитам да е по-рядка, да има сосче и да можем да си топнем с топла питка после:).
Ето и снимка със светкавица:
Лютиката я насипвам в конфитюрени бурканчета, а понякога и в някой компотен. А вие в какво ще я приберете, това ще прецените на момента.
Използвайте нови капачки и стелиризирайте не повече от 10 минути!
От тази доза едостатъчна за 14 конфитюрени бурканчета.

А тази снимка е на миналогодишната лютика:
Опитайте я, няма да съжалявате!

23 август 2011 г


ФУНИЙКИ С КРЕМ

    Някога ги правехме с мама. Тогава бяха едни от най- хубавите и ефектни сладки :).
                                                            НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
3 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. кисело мляко
малко повече от 1/2 ч.ч. олио ,1 ч. л. сода, брашно - около 700 г
КРЕМ:
1 л прясно мляко, 1 ч.ч. захар,3 яйца, 6 с. л. брашно, 2 ванилии, около 75 гр масло/ маргарин/

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
    От всички продукти за тестото омесете меко тесто. Разточете го на около 0.5 см дебелина и нарежете лентички с  широчина 2 см. Навийте лентите  около всяка фунийка , като предварително тя трябва да е намазана с олио. Сложете фунийките  в предварително загрята фурна на 180 градуса и печете до порозовяване. Още докато са топли се маха фунийката/ с леко завъртане/.

    Пригответе крема като кипнете почти всичкото мляко със захарта в тенджера. Яйцата, брашното, ванилията и останалото мляко се разбиват добре и на тънка струя се прибавят към врящото мляко. Бъркайте до сгъстяване и махнете от котлона. Към горещия крем прибавете маслото и бъркайте до разтопяване.
Напълнете фунийките с готовия крем. Отгоре можете да ги поръсите с  шоколадови или захарни пръчици, а защо не и със смлени орехи. Консумират се след омекване . Най- добре е да престоят около денонощие на хладно.

18 юни 2011 г

ЯБЪЛКОВ КЕКС С МНОГО ОРЕХИ

   Тази рецепта се мъдри в тефтера ми още от преди 15 години и по незнайни за мен причини, не съм я правила. Сега дойде и нейният ред.
   Кексът се пЕче много време- около час и 20 минути и през цялото време си мислех, че само хабя тока, но се оказа, че съм била на грешен път.
ПРОДУКТИ:
3 яйца
2 ч. ч. захар
1 ч. ч. олио
1/ 2 пакетче канела
2 ч. ч. брашно и 1 бакпулвер в него
2 ч. ч. / ненатъпкани/ настъргани и много добре изцедени ябълки
2 ч. ч. счукани орехи
...................................
олио за помазване на формата
пудра захарза поръсване на кекса

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
 Разбих яйцата и захарта с миксер, а след това чрез бъркане с дървена лъжица добавих олиото, канелата, брашното с размесения в него бакпулвер, ябълките и накрая орехите. Получи се хубаво гъстичко кексово тесто.

Намазах и набрашних формата и изсипах сместа в нея.
Тук дойде особеното, което доста ме озадачи...
     Сложих го да го пека в предварително загрята на 200 градуса фурна, а той се пече в продължение на 1 час и 20 минути, като след запичането му отгоре го покрих с хартия, за да не изгори. На два- три пъти намалях на 180 градуса, но за съвсем кратко време и пак включвах на 200.
  Извадих го от фурната, после много внимателно от формата, обърнах го и веднага го поръсих в пудра захар.
Получи се много сладък кекс с вкус на истински ореховки :).

Нарязах го. Почерпете се и вие! :)


23 август 2011 г




ВАРЕНО-ПЕЧЕНИ ПЪЛНЕНИ ЧУШКИ С ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВКУСНИЯ СОС " АЛА ПЕТЯ ЦАНКОВА"

         Винаги съм се гордяла с вкусовите качества на чушките, които съм пълнила с кайма, но последният път, в който реших да ги направя, те станаха  най- вкусни. Придържах се към препоръките на моята добра позната Петя Цанкова и не сгреших. Стават по- бавничко за около 2 часа, но пък в резултат на това изпълнение моят съпруг каза: 
" Чушките са № 1 ":).

  Ето и рецептата:
   Около 700 гр домашна кайма омесих с 1 яйце, 1 нарязана на ситно глава кромид лук, една препълнена шепа суров ориз, малко сол, чубрица, сложих и от любимия си босилек, черен пипер и  кимион. 
    Напълних чушките, като предварително им направих малък прорез към  върха/ за да не се спукат по време на готвенето/ и ги потопих в брашно.
До тук добре. Това го правя винаги, но... самото приготвяне съм го правила в тенджера под налягане или в гювеч, а сега те хем се варяха, хем се пекоха.
    Наредих чушките / 10 на брой/ в тава, полях ги с олио и долях вода почти до горе/трябва да се внимава да не изкипи по време на печенето/ и ги сложих в нагрята фурна да се пекат. След като установих, че от едната страна те вече са изпечени, извадих тавата, обърнах ги на другата страна, внимателно изсипах соса в тенджера и оставих чушчиците да се изпекат " на масълце" и от другата страна.
Соса изсипах в купа и го оставих да изстине напълно.

И сега дословно копирах СОСЧЕТО НА ПЕТЯ! :) 

Продукти:
3-4 яйца
3-4 с.л. брашно
1 кофичка кисело мляко
изстиналият вече сос
   В тенджерка слагам киселото мляко и брашното, разбърквам , слагам яйцата и разбивам хубаво сместа. Наливам и изстиналия сос.
Слагам тенджерката със сместа на огъня и бъркам непрекъснато до нейното сгъстяване. Ако е нужно се слага сол допълнително.
Става невероятно вкусен сос и едновременно с това се избягва запържването.
По желание вместо брашно може да се използва натурално пшеничено нишесте.
А какво добавих после аз?
След като направих този вкусен сос, в него си добавих черен пипер и малко чубричка и джоджен по препоръка на авторката. Пуснах внимателно чушчиците в тенджерата с бялата вкусотия и..... ха, познайте после какво се случи!
При сервирането поръсих ястието с магданоз:)
                                                   Не се чудете, а ги направете! :)

                                                              21 август 2011 г