XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: ДРУСАН КЕБАП ОТ СВИНСКО МЕСО

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и хобито на моя съпруг. Често намираме време за нея. Имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от нас, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРИМ!

петък, 26 август 2011 г.

ДРУСАН КЕБАП ОТ СВИНСКО МЕСО

    Така приготвеното свинско е подходящо за зимния сезон, когато гори камината, а на масата се лее руйно вино, но... що ли пък да не си го направим и за някоя лятна вечер, в която ни се е дощяло да си боднем свинска мръвчица и да си глътнем малко студено винце или биричка, добре охладени под чучура на геранската вода :)... Това е традиционно ястие, което не изисква много трепане за приготвяне, а в същото време се класира по вкусотия на най- горното стъпало от стълбицата за оценяване :).

   КАК ГО ПРИГОТВИХ ТОЗИ ДРУСАН КЕБАП?
    Ще напиша традиционната рецепта за нашия край, а вие можете да добавите как се прави и в другите краища на страната ни.
    Вземам 1 кг крехко свинско месо, нарязвам го на парчета, осолявам го и го слагам в намазана с олио тава, която пък тава пъхам във фурната и пека до готовност с няколко разбърквания.

     Ако месото е съвсем сухо, може да се наложи да се сипе малко водичка.
     Докато месото се пече, аз нарязвам няколко глави кромид лук на едри парчета / може и воден лук, който в нашия край няма люта жилка и е доста сочен/. Количеството му е по ваша преценка. Лично аз обичам много лук, винаги той се изяжда пръв, а месото остава и затова слагам поне 5 глави.

   Изваждам месото и го изсипвам в дълбока тенджера. При него слагам  и лука плюс чубрица, червен и черен пипер, наливам 1 каф. чашка червено вино , затварям тенджерата и я слагам на котлона. Оставам да " клокне" гозбата, като на няколко пъти раздрусвам / разклащам силно / тенджерата, за да се омесят всички съставки в нея.
   Отстранявам отново тенджерата от огъня и оставам така месцето да поизстине. Тогава го отварям/, а подправките така силно са ароматизирали всичко :)... Изсипвам в дъблоки чинии, защото има сосче за топене и....  ХА, НАЗДРАВЕ И ДА ВИ Е ЗДРАВЕ! :)
    Оттук нататък при следващото приготвяне на друсания кебап има и други варианти, най- различни. Можете да сложите и гъби, може и соев сос, а защо не и още подправки- кимион, индийско орехче.... Аз обожавам босилек и честичко си слагам от него. Направете го така, както ви харесва :).
Аз само дадох идеята като споделих традицинното приготвяне:)!

                                      26 август 2011 г

1 коментар:

  1. И аз много обичам тази рецепта!
    Сега искам да ти кажа нещо-Влез в настройките на блога си и виж как си направила настройката за съдържанието.Когато чукна върху публикацията ти ми излиза първо предупреждение за съдържанието на сайта!Оправи си го!

    ОтговорИзтриване