XSbfAFb72XPu3PzchBts4AT24m9j9V expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> expr:content='data:blog.isMobile ? "width=device-width,initial-scale=1.0,minimum-scale=1.0,maximum-scale=1.0" : "width=1100"' name='viewport'/> КУЛИНАРНА РАЗХОДКА: КОНСЕРВИРАНЕ НА ГРАХ

Всичко за мен

Моята снимка
Червен бряг, Плевенска, Bulgaria
Кулинарията е моето хоби и хобито на моя съпруг. Често намираме време за нея. Имаме стимул да готвим и го правим с желание и лекота. На всички вас, които харесвате приготвеното от нас, СЪРДЕЧНО БЛАГОДАРИМ!

четвъртък, 28 юли 2011 г.

КОНСЕРВИРАНЕ НА ГРАХ

  Този грах е наше производство. До миналата година го отглеждахме в моето село Лепица извън населеното място на наше парче земя, но родителите ми решиха да го продадат и тази година го засяхме у дома в двора.
     Грахът се бере в млечна зрялост, изчиства се от шушулките и се слага в тенджера с вода и малко сол. Остава се да кипне и се бланшира около 5 минути като през това време с решетъчна лъжица се обира пяната, която той отделя по време на варене. След като са минали определените минути, бланшираните вече грахови зърна се изваждат от тенджерата и се изсипват по малко в гевгир, който се слага под силна струя течащата студена вода. Едва когато сме сигурни, че грахът е много добре охладен, го изцеждаме и изсипваме в чист съд. Така процедираме и с останалатото количество.
  Вземаме чисти компотени буркани и в тях насипваме грах около 2 пръста по -надолу от гърлото им.
На всеки буркан поставяме по 1 с. л. сол и 1 аспирин за консервиране. Наливаме ги с вода, редим ги в казан и варим в продължение на 2 часа.
    ДАВАМ АБСОЛЮТНА ГАРАНЦИЯ, ЧЕ АКО СПАЗИТЕ ТОЧНАТА  ТЕХНОЛОГИЯ, ВЪВ ВАШЕТО МАЗЕ ВИЕ ЩЕ ИМАТЕ БУРКАНИ С КАЧЕСТВЕН ГРАХ В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА ПОНЕ 3 ГОДИНИ !

6 коментара:

  1. Здравейте!
    Изключителен блог, желая успех!!!!

    ОтговорИзтриване
  2. О, Дари, всичко в него е просто и елементарно.
    Благодаря ти!
    Със здраве ползвай като идея всичко онова, което ти допадне.
    Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Привет!Изключителна сте!Късмет!

    ОтговорИзтриване
  4. Сърдечно благодаря за топлите думи! Наздраве с домашна ракийка! :)

    ОтговорИзтриване
  5. А може ли без аспирин тъй като ще се варят бурканите?

    ОтговорИзтриване
  6. Не може, Миленке, без аспирин, защото той предотвратява образуването на онази гъста, бяла и мътна течност, която се отлага на дъното на буркана.

    ОтговорИзтриване